Friday, December 10, 2021

In i framtiden - del 2

 Att ta klivet in i framtiden verkar alltid övertygande, viktigt, bra och utvecklande. Efter ett tag väl där i framtiden lägger sig så den initiala förhoppningen och glädjen ibland.

För ett litet dag sedan tog Kalkyls Pengamaskin, eller rättare sagt själva administrationen av densamma, just ett sådant kliv in i framtiden genom att Google Sheets skulle få lov att automatiskt tillhandahålla aktuella kurser för innehaven och via ett par knapptryckningar skulle sedan denna data enkelt kopieras in i gamla hederliga Excel a la forntiden. Det såg bra ut under några dagar men så i söndags funkade inte uppdateringen av några innehav, främst preffar. Det provades att logga in på Avanza då någon varningsklocka ringde och sa att det nog eventuellt kunde ha något med inloggningen att göra. Det hade det inte, i alla fall inte i söndags... Nåja, ingen panik inte, värre saker kan väl hända?!... 

Det visade sig att det visst var alldeles korrekt att anta att det hade något med inloggningen till Avanza att göra men söndagen verkade vara en dålig dag. Har gissningsvis något att göra med hur/vilken kurs som läses ut via xml-importen. Idag funkade det klockrent igen efter inloggning så kanske det bara fungerar på vardagar? Spelar mindre roll, i stort sett funkar det riktigt bra och denna har gång har ändå får sägas framtiden levererat!

Klivet in i framtiden för miljömuppar och andra energiknuttar har varit mindre framgångsrik. De har bespottat och hånat och skällt högljutt omkring sig under flera år på den pålitliga svenska kärnkraften som i ur och skur, solsken eller regn, vind eller stilla bara har jobbat på i det tysta och levererat gigantiska mängder kWh eller miljoner MWh eller tusentals GWh! Ernst-Hugo Järegård tar i Lars Von Triers Riket hissen på Rigshospitalet ända upp och går sedan ut på taket och tar fram sin kikare i rollen som Överläkare Helmer och uttalar:

Tyvärr gick det som det gick och Barsebäck (de svenska vakttornen) står förvisso kvar (tror jag) men utan sin forna och mäktiga samt viktiga roll i att trygga Sydsveriges energibehov. 


Fram till 1999 kunde Barsebäck leverera ut 2*615=1230 MW eleffekt och därefter och fram till 2005 615 MW. 

Steget in i framtiden med vind-, sol-, våg- och andra förnybara energislag har av outgrundlig och mycket orättvis anledning framförallt drabbat Sydsverige med eltaxor per kWh som ökat med strax under 3000%. I måndags pekade det runt 6.50 kr/kWh lagom till hemkomsten från jobb#1 för många inklusive Kalkyl själv. 

En ren och skär skandal är det att ett högteknologiskt och förr framåtsträvande land som Sverige med egna bedrifter placerat sig i en sådan dålig situation. M och dess Ulf Kristersson samt några andra partier delar inte optimismen i frågan som Magdalena Andersson (S) och tillika vår nya statsminister i stort sett bemöter genom ett nedvärderande, ignorant samt förlöjligande uttalande i form av (mot Kristersson):

"Tomma tunnor skramlar mest" (läs här)

DI som Kalkyl läser frekvent har haft flera väldigt bra artiklar kring just energifrågan och energiproblemen. Det är inte en enda artikel som talat för Magdalena Anderssons ståndpunkt...

Då vår nya statsminister gärna slänger ut skattepengar på bidrag och annat (finansierade av våra surt inbetalda och skyhöga skatter) så kanske det vore hög tid att subventionera elpriserna i Sydsverige så att inte Sydsverige ensamt ska bekosta en icke-fungerande miljöpolitik!

Karlshamnsverket som är ett av få oljeeldade verk av modell större som finns kvar i Situation Sverige och som dessutom kan tas i drift och som härstammar från en ännu härlig ingenjörsmässig tidsålder i Sverige i slutet av 60-talet har fått köras en hel del på sistone trots att vintern knappt ens börjat. Verket kan producera 660 MW el och förbränner då 140,000 liter olja per timme!,,, Ett dygns drift ger ca 8,800 ton koldioxid (Kalkyl kan ej bekräfta denna siffra och egna beräkningar hamnar runt 4800 ton/dygn) som utsläppsmängd. Barsebäck 2 som alltså var det sista blocket att stängas i Barsebäck 2005 hade kunnat ge samma effekt och då släppt ut 0 ton koldioxid.... Barsebäck 2 (och 1) var igång merparten av ett års 365 dagar varje år. 

Känns som att detta steg in i framtiden inte är varken genomtänkt, väl utfört eller ens liknar något att sätta någon större tilltro till, eller vad tycker ni?


6 comments:

 1. Synd att moderaterna inte vill ta klivet in i framtiden. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/v5891m/ms-motstand-mot-vindkraft-ar-extremt

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om jag tycker att det är ett problem att moderaterna sagt nej till nästan 60 TWh ny elproduktion? Ja, det tycker jag.

   Delete
  2. Jo kan väl hålla med en del i vad du skriver men ett stort problem med anläggandet av nya vindkraftverk är att ingen tycks vilja ha verken där de själva bor, för egen del anser jag att de förstör väldigt mycket. Kanske bättre att försöka få till en riktigt genomtänkt plan.

   Delete
 2. Energi liksom många andra samhällsnyttiga funktioner (skola, vård och omsorg etc) privatiseras och "outsorcas" utanför landets gränser. För mig verkar det som att resultatet sällan blir bättre än det som man lämnade bakom sig. Sedan är man fastlåst i dessa nya strukturer som är svåra att lämna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enig i den funderingen. Man borde träda mycket mer varsamt fram än vad som hittills gjorts. En sak att tycka det o det men det gäller ju att leverera också, inte bara tycka och hoppas.

   Delete