Saturday, January 14, 2023

Enade vi står...

 I veckan tog Kalkyl med stor smärtsamhet del i en debatt hos en bloggare. Det var uppenbart hur illa ställt det är i lilla sargade Sverige. Landet har sällan varit mer splittrat än nu och en stor skuld kan tillskrivas vansinnesindelningen av landet i fyra elområden, SE-1 i norr till SE-4 i söder dit Kalkyl skriver sig. Hur någon kunde starta räkningen med 1 i norr är en gåta för Kalkyl men kanske inte för andra?...

Att dela in ett folk, ett land och ett rike i fyra totalt olika elområden verkar knappast enande ur något som helst perspektiv även om försök görs för att förstå vilket enande det i så fall skulle kunna vara... Enligt Kalkyl är detta en fullständig katastrof och ska räknas in i den ständigt växande skaran av haverier i landet. 

Givetvis skall ett land ha exakt en elzon, exakt samma elpris skall självklart och odiskutabelt gälla för alla geografiska områden i landet. Allt annat leder till diskussioner, trätor och onödigt tjafs vilket vi nu ser i en alltmer ökande grad. Att 08 alltid låtsats sig vara lite finare än resten av landet är grundskandalen och saknar helt saklig grund. Vad vore 08 utan alla de hårt arbetande "provinserna" där Skåne får räknas som kornboden och Norrland som virkes- och malmboden. 

Att läsa kommentarer skrivna i ren dumhet och okunskap är ibland kul men oftast riktigt tråkigt. Att läsa om att Norrland producerar större delen av landets energi är trams och att läsa att Norrlands el tillhör Norrland är otroligt provocerande och korkat uttryckt. Att det sargar ett redan sargat land än mer är inte konstigt. Vad dessa kommentatorer tycks ignorera, inte veta om eller kanske inte förstå är att älvutbyggnaden och tämjandet av vattenflödena gjordes för att stärka Sverige som land och nation, inte för att stärka Norrland som lokal region. Sverige ville framåt, Sverige ville expandera, stärkas och bli rikare för att förbättra villkoren för dess befolkning i gemen. Det var Sveriges skattekronor inbetalda av alla skattebetalare i Sverige som bekostade utbyggnaden av den vattenkraft som idag står för runt 38% av den totala elenergiproduktionen i Sverige, alltså cirka 2/5. Att 2/5 är en bit ifrån "större delen" behövs inget mattesnille för att förstå.  

Att Norrland nu gått i taket i stor utsträckning för att de inte ska få elstödspengar är märkligt och alldeles självklart då det är SE-4 och till stor del även SE-3 som under ett drygt år varit mycket hårt påverkade av skyhöga elpriser. Elpriset i SE-4 toppade runt 10 kr/kWh för några månader sedan, då hade SE-1 långt under 1 kr/kWh. Att det förbrukas mer energi för uppvärmning i Norrland tillhör regionens egenheter, ja det är kallare där, passar detta inte vederbörande så flytta söderut. Det nämns inte heller värst ofta hur mycket ved som kan uppbringas till ytterst låga priser i SE-1 jämfört med SE-4 och kaminer och annat går väl än varmare än normalt just nu. Att regeringen ser till att få ett allmänt pristak på plats för EN ENDA elzon är den enda vettiga lösningen och den behövs nu, inte imorgon. Kalkyl är mycket uppretad och uppgiven över hur väljarstödet för bidrags- och semesterpartiet för utrikes födda (S) ökar sitt stöd med Maggan som galjonsfigur. Ja även förundrad... Att ta över rodret när Titanic (Sverige) redan är halvvägs in i isberget är ett slags självmordsuppdrag och S med Mannen som ingenting såg ackompanjerad av både MP, VPK samt i viss mån ett C som fullständigt gått bort sig själva är ingen varken enkel eller behaglig uppgift... Högerregeringen har varit vid effektiv makt i cirka 3 månader... Att skylla och skälla på Ebba är märkligt och onödigt, precis som om nu S skulle ha lyckats att få ut en endaste krona i elkompensation om de fortsatt varit vid makten?... Men visst, det känns väl härligt att önska mer bidrag av "snälla S", de som har en mycket stor del i de flesta och mycket kännbara haverier det svenska samhället nu upplever med kraft.

I stort sett struntar Kalkyl i politiska färger (varför färger?...) och ideologier (finns de ens kvar?...) och vill istället:

 • se resultat
 • känna förtroende 
 • uppleva rimlig och betydligt lägre skatt
 • sluta betala för folk som ingenting gör
 • sluta dalta med kriminella
 • uppleva en strid ström av utvisningar av folk som beter
  sig i strid med det svenska samhället
 • uppleva lag och ordning och återinföra konsekvens
 • uppleva att fel kostar hårt och mycket
 • återinföra respekt och ärlighet
 • uppleva att Sverige är Sverige
 • uppleva att vården fungerar (läs kort kö till vård)
 • uppleva att jämlikhet gäller
en del fler punkter kan skrivas men det räcker så för att belysa poängen.

Riskbankens agerande kan knappast kallas en succe då gårdagens inflationssiffra talar emot detta. Ska Riskbanken höja räntan till 20% eller vad? Botar det en energidriven inflation? Verkligen?

8 comments:

 1. Argumentet att elen produceras i Norrland så då skall de betala en tiondel av priset mot vad Skåne betalar är så korkat att man helt tappar lusten att diskutera. Bara som hypotetiskt exempel, tänk om all antibiotika tillverkades i Skåne skulle då Norrland behöva betala 10 gånger så mycket för att få tillgång?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för den kommentaren ZS, den var efterlängtad! Igår orkade jag inte vara tyst längre. Ja man är trött på allt märkligt som pågår. Känner ett flertal som fått elräkningar med +200-400% jämfört med december 2021. Toppen låg kring 12000 k.

   Delete
 2. Riksbanken vill nog inte ha ned inflationen då de säljer av en ansenlig mängd SEK varje månad för att sänka valutan och därigenom ökar den importerade inflationen. (vi är inte ett exporland längre så industrin drar inte alls samma fördelar som tidigare då vi körde på deflation av SEK).

  Med hög skuldsättning hos befolkningen och lägst tillväxt / högst arbetslöshet i EU så lär denna lågkonjunktur bli "intressant". Fattigdomen lär bre ut sig och barn får i värsta fall inte mat hemma. Och ännu har varslen bara börjat komma så vi har inte sett mycket av vad som händer i en ekonomi som i bästa fall bara har råd med el, mat och hyra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hejsan ABC!
   Tack för bra kommentarer och jag instämmer, nej det verkar synnerligen inte som om Riskbanken vill ha ned inflationen på riktigt... Man kunde också tycka att det kanske är dags att inse att tiderna förändrats och att bolagen redan "exporterar" utan nödvändig krondevalvering.

   Det sista stycket i din kommentar är skrämmande på riktigt och väldigt lite om ens något pratas om detta... Lägst tillväxt i kombination med högst arbetslöshet (när alla tramsåtgärder som döljer problemen) i EU samt med alltmer arbetsskygga generationer och med lägre ambitioner ser framtiden riktigt obehaglig ut. Ja dessutom med en av de högre skuldsättningarna dessutom...

   Delete
 3. Det är svårt att flytta söderut bara så där hej å hå. Folk är rotade, äger bostäder, har delad vårdnad osv. Generellt är jag inte mycket för bidrag öht. Har man väl börjat vandra den vägen så brukar det vara svårt att sluta.

  Sedan brukar det bli ganska genomskinligt efter en tid. De som får bidragspengar personligen brukar sällan protestera. De som inte får fixar protestlistor.

  Det bästa vore om det inkomstprövades (naturligtvis omöjligt) varvid ingen med flera miljoner på ISK eller KF skulle bli aktuella för bidrag.

  En kollega till mig fick nu en räkning på 12.000 i december för elen. Vad det blir för mig vet jag ännu inte då jag har kvartalsräkning. Men nog fixar jag det, både med eller utan bidrag. Men det är klart om någon sätter in 5000 på mitt konto så tar jag väl emot de pengarna.

  Ge bidrag till de som inte har pengar till mat eller kläder åt sina barn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu hoppas jag ingen läste in att jag tycker att flytt är en slags lösning, i sitt sammanhang skrev jag och menade att om man nu inte står ut med hög energiförbrukning i den kallaste delen av landet finns möjligheten att ge upp alla de fantastiska naturvärdena man kan njuta av. Hade jag inte haft familjen att tänka på hade mitt flyttlass gått norrut för många år sedan då jag gillar både kyla och snö! Att däremot elpriset inte är exakt samma över hela landet är vansinne enligt mig och det finns många områden likt de ZS tog upp där resonemanget kan befästas och utvecklas. Vad gäller bidrag håller jag helt med dig, de skall helst inte behövas och användas alls då det mest bara blir fel på fel hela tiden när de används...
   I fallet med elbidrag/stöd så är grundfelet olika taxa i de fyra zonerna samt att man nu pratar om bidrag/stöd istället för att resolut inse att skatterna skall sänkas kraftigt alternativt och antagligen än bättre så får staten stå för hela kostnaden oavkortat över ett visst kWh pris.

   Delete
 4. 5 tummar upp på detta! Allt stämmer som du skriver och man blir bara så jäkla trött på allt som inte fungerar som det ska!

  Käbblet inom politiken är ännu mer tröttsamt.

  Tack för en bra blogg dock, fortsätt så!

  //Olle i skogen

  ReplyDelete
 5. Tackar för alla 5 tummarna Olle i skogen! Det var roligt att läsa och det är alltid skönt att konstatera att man inte är helt ensam om sina ideer.

  Nej, det är sen tid att äntligen börja återställa någon som helst jävla ordning i detta sargade pajasland. Frågan är bara om det går eller om det sunda förnuftet fullständigt börjar bli helt utrotat?...

  ReplyDelete