Då hände tyvärr det som inte alls var oväntat, Riskbanken, det svenska undret fyllt av ekonomiska genier (!), slog till med ännu en dubbelhöjning, d.v.s en ny monsterhöjning på hela 50 punkter... Styrräntan har nu gått från 0% till 3.5% på cirka ett år. Oavsett hur någon resonerar i dessa sammanhang får det sägas vara mycket snabbt marscherat. Det är ingen, varken enskilda personer eller företag, som kan parera en sådan räntehöjningshastighet... Än svårare att parera det som hänt var att Riskbanken gång på gång envist höll kvar vid uttalandena om att ingen räntehöjning var att vänta före halvåret 2024.
I Riskbankens direktion stod endast cirka 60% bakom beslutet som togs och i den skaran ingick chefen Thedéen själv, ja ni vet han som tjänar 262,500 kr/mån. Att inte Riskbanken har full enighet i beslutet visar hur osäkra de är kring huruvida höjningen är vettig eller inte. Många är de som tycker att Riskbanken fullständigt misslyckats i sin räntepolitik, både historiskt och i nutiden. Det är enkelt att hitta massvis med riktigt kritiska inlägg i dagens nyhetsskörd till den idag gjorda dubbelhöjningen. Det finns betydligt färre som tycker att Riskbanken gjorde rätt. DI:s skuggdirektion hade alltifrån 0 till 50 punkters räntehöjning.
Det mesta kring detta spektakel vi alla tvingas ta del har redan skrivits men några punkter skall listas:
- när ska någon ställa frågan till Riskbanken om hur mycket de själva driver på inflationen när räntehöjningarna leder till högre försäljningspriser ifrån de företag som drabbats hårt av just räntehöjningarna. Självklart vill företag ta ut ökade produktionskostnader på kund?
- en mycket stor andel av befolkningen i Sverige drabbas direkt av höjda bolåneräntor och då belåningen av olika anledningar som redan är kända leder räntehöjningar till påtagliga och högst kännbara räntekostnader
- hela befolkningen drabbas av ökade räntekostnader, den del som inte blir direkt påverkade blir istället indirekt påverkade genom att deras hyror ökar kraftigt
- hela befolkningen kommer att drabbas då den allmänna välfärden redan börjar få problem att finansiera sin verksamhet, det gäller väldigt många områden från kommuner till sjukvård.
- enligt rådande konsensus har vid årsslutet ungefär 70% av bolånestocken drabbats av de höjda räntorna då väldigt många bundna bolån inom en snar framtid löpt ut, detta betyder bl.a. att fortfarande har en hyfsat stor del av bolånetagarna ännu inte känt på de nya räntesatserna.
- varför pratar Riskbanken och en del ekonomer fortfarande i termer som att inflationen slår allra hårdast? När nu en väldigt stor andel av befolkningen sitter med rejäla bostadslån är det definitivt inte ett par tusen kronor i inflationsrelaterade prisökningar som slår hårdast utan det är förstås räntekostnaderna som har skjutit iväg, eller kommer att så göra inom snar framtid, likt månraketer.
- varför talar en del ekonomer liksom Riskbanken själva fortfarande att Sveriges ekonomi är stark? Det är en av de sämsta och med sämst utvecklingspotential framöver. Det som går bra i Sverige är exportföretagen och de går fortfarande riktigt bra både beroende på mycket starka varumärken samt delvis p.g.a av en lågt värderad krona. Inhemsk konsumtion samt många branscher i Sverige har i stort sett avstannat redan och läget är ytterst bekymmersamt, ja redan innan denna senaste dubbelhöjning.
- varför uttrycks förvåning över att restaurangbesöken och krogbesöken fortfarande verkar opåverkade? Det är kanske inte alls förvånande då vi genomlevt flera jobbiga år i rad som startade med C19 och nedstängningen. Folk känner väl att något kul måste de få lov att ha och unna sig så länge det går.
- varför pratas det om kraftigt sänkta energipriser som om energiproblemet är löst? Idag fick ny klantighet inom kärnkraftsindustrin, felaktigt underhållsarbete kallades det, 2/3 reaktorer vid Forsmark att stängas ned. Imorgon "belönas" svenska folket med ungefär dubbla kWh priset mot idag, runt 1.3 kr/kWh var sista siffran som hittades. Hur kommer det att gå med Riskbankens inflationsmål i höst när kylan börjar återvända och Tyskland snabbt tömmer sitt gaslager? Ska Riskbanken då dundra på med trippel- eller kvadrupelräntehöjningar?
Kan bara hålla med, det är väl bra att en myndighet agerar snabbt och resolut, till skillnad från t.ex. Migrationsverket och Polisen som är otroligt tafatta i allt de gör. Antagligen flyter det på så bra för Riksbanken för att de verkar ha noll och ingen som kan säga ifrån? Alla drabbas av höjda räntor och det finns inget man kan "skylla på" för att slippa betala. Jag tycker det är märkligt att man kör på med höjning efter höjning utan att utvärdera resultatet av den förra. Blev dessutom riktigt provocerad av någons uttalande om att "svenska folket har det för bra när de fortfarande åker på semester eller går på krogen och äter mat". Vet hut! De ska på ren svenska bara skita i vad folk gör för de korvören de har kvar när räntor och energipriser är betalda. Ska vi ha kvar några krogar över huvud taget, eller flygbolag för den delen? Min fru försöker boka en resa till sitt hemland denna sommar, då hon inte träffat sin släkt på 5 år. Det går typ 2 avgångar i veckan och priserna är dubbelt så dyra som när vi reste innan pandemin. Riksbanken verkar tro att allting är som vanligt numera. När resor kostar det dubbla innebär detta att de som vill resa sparar till detta (de tar ju knappast blankolån), och mycket annat får antagligen stå tillbaka.
ReplyDeleteVart vill man vi ska ta vägen, tillbaka till stenåldern? Före bensinbilar och flygplan? Det är INTE billigt att resa med flyg idag, enkelt är det inte heller då många länder t.ex. i asien fortfarande kräver covid-test och utbudet av flygbolag är minst sagt begränsat. En bekant som skulle resa till Kina i sommar möttes bara av beskedet att "turistvisum utfärdas inte". Grattis...
merparten av våra huslån löper ut 2024 och då lär det bli ca 8000 kr mer i räntekostnader. Hurra!!!
Bra kommentar som vanligt Snålgrisen, tack!
DeleteVi får förstås ge Riskbanken ett erkännande i att de i alla fall tillslut började reagera, dock var det som så ofta i Sverige en väldigt sen reaktion där flera andra länders Riksbanker startade tidigare med räntehöjningarna. Det är just det snabba förloppet som känns riktigt dåligt och att köra ett så snabbt höjningsförlopp där man är långt ifrån att ha fått se utfallet innan nästa höjning görs är knappast optimalt, därav nu att 2/5 ledamöter inte ville höja...
Instämmer helt i att när man betalat och gjort rätt för sig och roar sig ska Staten typ skita i helt men antagligen vill de se alla utblottade, ja medelklassen alltså då de ändå inte kommer åt de som är rika.
Det där med nästan dubbelt så dyra resor har jag hört ifrån flera i bekantskapskretsen med utländsk bakgrund, verkar kvitta vart resan går och den är nästan dubblerad i pris ändå.
Har gratulerat dig till låsta bolån innan och gör det igen, blev en dyr och trist läxa att utgå ifrån att Riskbanken visste vad de pratade om när räntan inte skulle höjas före 2024...