Friday, April 14, 2023

Sällan eller

 Sällan eller aldrig har Kalkyl hört så mycket prat om ekonomi i allmänhet och om räntor i synnerhet. Väldigt många människor är nu både väldigt oroade och irriterade på de ökande och högst kännbara kostnadsökningarna. Kalkyl omger sig med väldigt många människor ifrån världens alla hörn (antagligen en total förvåningssuck pyser nu ut ur de som verkar fått för sig annat). Väldigt många nationaliteter är representerade, det ska sägas att de alla är välutbildade och tillhör inte gruppen som kastar sten på blåljuspersonal. Med i stort sätt alla de olika människorna ifrån många olika länder och världsdelar delas de allra flesta synpunkter som ibland (ofta?) delges på denna blogg. Det är en mycket intressant situation för Kalkyl och dessutom både glädjande och givande. Vi diskuterar mycket och ofta, vi diskuterar om det mesta och oftast är vi nästan märkligt överens i alla synpunkterna, ja alltså märkligt och härligt då våran bakgrund och framförallt födelseland är så pass annorlunda (tänka bra kan dock många människor och det är synd att den förmågan nedvärderas eller smutskastas i dagen fjant-Sverige) . Ibland blir det delvis hetsiga diskussioner fast även då är vi nästan alltid ändå överens och hetsigheten beror oftast på tafattheten i Sverige framförallt. Sådant ger i alla fall något slags hopp inför framtiden den ytterst ovissa. Det är faktiskt otroligt underbart hur väldigt överens vi är och det är oftast ett rent nöje att föra alla dessa många diskussioner och tankeutbyten som Kalkyl gör med folk ifrån, vad ska skrivas här, alla världsdelar representerade och väldigt många ingående länder representerade. Det framgår antagligen att samsynen är en bit ifrån den tillhörande och avskyvärda PK-maffian i Sverige. Det enda området där åsikterna ibland skiljer sig något, och det är endast något, vilket bör betonas, är kring Ryssland-Ukraina kriget vilket beror på att några är därifrån, d.v.s. utvandrade därifrån de inblandade och närliggande länderna, men även i detta känsliga och högst allvarliga ämne är samsynen väldigt hög, om en siffra ska ges ligger den >95% för att ge en något hyfsad indikation. 

Den ekonomiska situationen eller verkligheten har självklart inte gått någon förbi oavsett varifrån man än kommer. Det har blivit tufft, ja väldigt tufft med de skenande räntorna. Det är inte någon lätt uppgift att parera en totalt urspårad Riskbank. Den är förvisso inte ensam om sitt totala urspårade men likväl är det en sorglig historia hur världens Riskbanker agerat under många år.  Tyvärr är det som vanligt den lilla människan som får betala "geniernas" misstag och deras tillkortakommanden. Många människor är totalt oinsatta i vad som nu sker och hur det kunde ske även om det som vanligt finns en del som är högst väsentligt insatta i varför det nu blivit som det blivit. I vågskålen framöver, om cirka två veckor, är det med vilken räntehöjning Sveriges Riskbank åter skall straffa sina invånare. Blir det med:

 • +25 pkt, några är inne på att mer försiktighet ifrån Riskbanken ligger i korten
 •  +50 pkt, hyfsat många lägger sig på denna höjning
 • +75 pkt, extremerna ligger här.
Enkelt sätt att se och ta in ovanstående är att för VARJE (tråkig mening med varje, den brukar vara roligare i t.ex. VARJE MÅNAD inläggen) är att:
 • Varje miljon i lån kostar 100 kr/pkt i ränteökning per år brutto, vilket ger 70 kr/pkt/år netto efter 30% ränteavdrag.
 • Förenklat betyder det att varje 1,0 mkr i lån kostar extra
  •   +25 pkt ger   +2,500 kr/år brutto vilket efter -30% är 1,750 kr/år
  •   +50 pkt ger   +5,000 kr/år brutto vilket efter -30% är 3,500 kr/år
  • +100 pkt ger +10,000 kr/år brutto vilket efter -30% är 7,000 kr/år
Det är inga direkt roliga eller angenäma siffror att studera och att betala låneräntor har de flesta insett är riktigt riktigt surt och trist. Det lär tyvärr bli tristare... Vi skojade idag, jaja, om att groggen (the drink) innan räntebetalningen görs får bli starkare i takt med räntehöjningarna.

Att binda lån nu eller för 1-2 månader sen är och var antagligen ingen bra åtgärd. 

Om Riskbanken, ja nu håller vi oss till Sverige igen då vi redan sett vad FED och Mr Powell ställt till med i USA, fortsätter sin aggressiva räntehöjningspolitik lär det göra än mer ont. Det lär dessutom krascha ekonomin i stort och värst ute är som vanligt "de säkra, de pålitliga och fina" fastighetsbolagen som har massiva skuldkvoter. Näst värst ut är förstås bankerna. Om Kalkyl hade haft något att säga till om på riktigt (förutom på denna lilla blogg som både rosas och kritiseras där kritikerna verkar jämställa Kalkyl med en rasist vilket är ytterst tråkigt och beklagligt och dessutom alldeles felaktigt)  hade det varit att sätta stopp för Riskbankens vansinnespolitik, det räcker nämligen nu och det har räckt länge. Riskbanken balanserar och har balanserat på en knivsegg. Med deras balansakter dansar dessvärre hela landet med i, oavsett om vi vill eller inte. 

Kalkyl ligger tungt både i fastighetsbranschen och i banksektorn men förhoppningsvis har det värsta setts redan... Tiden lär dock berätta och ingenting bör tas för givet. Världen, ja typ hela, är i fullständigt uppror och situationen är minst sagt både anmärkningsvärd och besvärande samt mycket oroande...

 Så länge inga mörka moln skymmer solen gäller det att glädjas och idag gick förmögenheten den totala åter upp till en tidigare högstanivå som sattes första gången i februari. 

Kalkyls Pengamaskin jobbar likt sin ägare på mycket hårt och även denna dag fick dess tillhörande Inslussningsränna bekänna färg och styrka, den höll glädjande nog. En ny 10,000 kronors stolpe nås inom 1-3 dagar eller nåt. Ägaren, ja Kalkyl alltså, har själv jobbat väldigt hårt under veckan och många är de problem som blivit lösta och hanterade. En kollega uttryckte (inte på svenska) vad frun uttryckt många gånger att Kalkyl skriver väldigt snabbt (på tangentbordet). Det var en rolig kommentar (helt sann också).

En god vecka med andra ord alltså! Ja,det blev fredag även denna vecka! Hurra!

Klart slut från Kalkyl för ikväll! 
Tack till alla Er som läser, ni är väldigt många inses det, och särskilt tack till alla Ni som orkar och vill kommentera, negativt eller positivt. En debatt kommer inte till annars och förhoppningen är att än fler kommentarer orkar ges då mer debatt önskas och välkomnas!


2 comments:

 1. Hej, bra sammanfattning av läget i landet!
  Vi strävar vidare och kan bara hoppas att allt lugnar ned sig och blir bättre längre fram, som vädret om man nu tycker om lite värme?
  //Can

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Can!
   Tack för den kommentaren. Ja vi får verkligen fortsätta att hoppas att allt lugnar ned sig och att det inte tar alltför lång tid tills att det börjar hända. Utflippade Riskbanker som jobbar med "laserprecision" är inget vidare.

   Delete