Saturday, June 24, 2023

Riskbanken igen

 I inlägget som överfundigt eller tragiskt nog fick rubriken Ännu en skitdag signalerades att allt knappast är på topp just nu. Kommentarerna samt svaren till inlägget svarar och förtydligar en del men här kommer ett sammandrag och kanske lite förtydligande kring inlägget som var hyfsat dystert.

Jo, så här. Läget är liksom både och?! Både världs- och Sverigeläget är knappast särskilt angenäma och med en börs som är mycket volatil är det jobbigt. Ränteläget gör få glada och mer elände väntas på det området. Som lök på laxen har vi nu fått en rejäl allmän torka, både i Sverige och i många Europeiska länder, vilket eventuellt kommer att inverka negativt på inflationen... 

Jo, världsläget är inget vidare med krig och konflikter på många ställen. Världsekonomi är ansträngd, Europas situation och framtid är knappast odelat positiv. Det mest positiva är ändå att semestern närmar sig och att Pengamaskinen trots diverse motvindar ändå jobbar på rätt bra!

Vad gäller Riskbanken eller det svenska superundret är Kalkyl långtifrån imponerad vilket väl bör ha framgått vid det här laget. Är du? Skriv gärna och kommentera!

Riskbanken med dess nya anförare Erik Thedéen klämmer åt den svenska ekonomin rejält. Styrräntan som tidigare benämndes reporänta ligger nu på 3.50%. Senast den låg på 3.50% var i november 2008 och den 17 november 2008 sänktes den med 175 punkter ner till 2.0%... I dessa tvära kast ligger en stor del av kritiken då tröga system regleras mycket illa med stora börvärdesförändringar. Vad som hände där kring och efter 2008 vet de flesta och det gick inget vidare för ekonomin och att styrräntan fick sänkas så kraftigt och tillslut ända ner till negativ ränta berättar att läget var riktigt kasst. Att läget blev så kasst berodde delvis på att Riskbanken då fortsatte för länge med sina räntehöjningar och dessutom gjordes för kraftiga höjningar och för snabba sådana (känns det igen kanske?). Paniken hittade tillslut även in genom den tjocka dörren på Brunkebergstorg nummer 11 och första sänkningen ifrån 3,50% gjordes med hela 175 punkter eller 1.75 procentenheter men då hade styrräntan redan sänks ifrån 4.75% med 100 punkter... 

Tyvärr har det svenska undret inte orkat, velat eller kanske inte hunnit med (?) att lägga in mer historisk data så vi arbetsgivare till skattebetalare får nöja oss med diagram som visar data från 1999 och fram tills nu:


Det lämnas till var och en att själva bedöma:
  • om diagrammet över styrräntan kan anses vackert eller inte
  • om diagrammet ger sken av att stabilitet råder eller inte
  • om diagrammet ger sken av att Riskbanken har kontroll eller inte 

Kritiken i kort sammanfattning:

  • agerar för aggressivt, både upp och ner. T.ex kan diagrammet studeras eller varför inte följande axplock:

    2008-09-24: 4.75% (räntetoppen den gången)
    2008-10-07: 4.25% (sänkning 50 punkter)
    2008-10-23: 3.75% (sänkning 50 punkter)
    2008-12-03: 2.00% (sänkning 175 punkter, hoppla här gick det undan)
    ...
    2009-07-03: 0.25%

    vilket betyder att i full panik strax efter att ha nått räntetoppen på 4.75% den 24 september hade Riskbanken tvingats till kraftig sänkning med hela 275 punkter till den 3 december samma år, d.v.s på cirka 9-10 veckor hade styrräntan sänks ifrån 4.75% till 2.00%. Det betyder också att på cirka 9 månader sänktes räntan ifrån 4.75% till 0.25%, d.v.s sänktes med smått fantastiska 450 punkter eller cirka 13 punkter/vecka.... Kanske var och är det Riskbankens egen definition på att vara i full kontroll eller att jobba mot stabila förutsättningar?

  • agerar senfärdigt

  • agerat för att sänka kronkursen (vilket de ju lyckades med... ja med råge och DKK toppade på 1.57 krs för några dagar sedan)

  • agerat för att öka inflationen (vilket de ju lyckades med... ja tillsammans med pandemi, diverse stimulanser samt en havererad svensk energipolitik signerad flertalet svenska politikerförmågor som på allvar bl.a. tror att 1 kW är samma sak som 1 kWh och att plasten vi "återvinner" inte eldas upp till största del)

  • agerar innan förändringarna ripplat ut i systemet

  • agerar ensidigt genom att styra efter ett enda mål som kanske inte ens är vettigt i nuvarande omvärld och kanske heller aldrig ens varit vettigt, dvs är 2% inflation verkligen det enda sanna målet att styra mot men är det verkligen ett vettigt mål längre? Vad var det t.ex. för fel på en inflation långt under 2%?

  • det nypåtagna målet eller förhoppningen om att försöka höja kronkursen genom massiva räntehöjningar går stick i stäv med tidigare plan som i stort sett ignorerade kronkursen

  • massiva värdepappersköp har under många år gjorts, bl.a:

    "För att mildra effekterna på svensk ekonomi av coronapandemin genomförde Riksbanken från mars 2020 fram till den 31 december 2021 utökade köp av värdepapper med en total ram på 700 miljarder kronor, utöver planerade köp före coronapandemin."

  • massiva köp av utländsk valuta (finansierad genom försäljning av kronor vilket självklart försvagar en redan svag kronkurs...)

    "Mellan februari 2021 och december 2022 genomförde Riksbanken valutaväxlingar av svenska kronor till euro och amerikanska dollar, i syfte att få en robust långsiktig finansiering av valutareserven."

  • gör då och då förlust och rätt rejäla sådana ibland:

    "Riksbanken redovisade 2022 en huvudsakligen orealiserad förlust om 81 miljarder kronor"

  • alla kan ha och har fel ibland men att en Sveriges Riskbank hade fel på fel i sina "prognoser" är under all kritik. Någon styrräntehöjning var inte att förvänta före halvåret 2024. Ingves upprepade detta gång på gång likt ett mantra trots massor med ifrågasättanden, Tyvärr hade Ingves återigen helt fel och dessutom inget litet fel heller då styrräntan på 12 månader gick ifrån 0% till 3.5%.

    2022-04-19:    0%
    2023-04-26: 3.5%

    återigen är frågan berättigad om vad Riskbanken egentligen sysslat och sysslar med.  



  • med sin icke-stabilitetsbefrämjande politik och agerande riskeras den svenska ekonomin i stort, dessutom gång efter gång...

  • att utsätta ett lands ekonomi för rena ekonomiska experiment inger inget förtroende (0-ränta och negativ ränta)

  • att sätta ett inflationsmål i främsta led och dessutom överordnat allt annat ter sig direkt felaktigt, det svenska undret är definitivt inte ensamma om detta mål men...

Självklart skall avslutningsvis skrivas att Riskbanken förvisso inte har världens lättaste uppgift att ta itu med men desto större är anledningen till att då att inte experimentera med nya ekonomiska teorier som ter sig galna redan ifrån början samt att gå varligt fram med förändringar istället för att agera likt ett pågående sprintlopp. 

2 comments: