Thursday, June 22, 2023

Ännu en skitdag

 Veckan har varit riktigt tung, ja FIRE mässigt sätt alltså. På jobb#1 flyter det som så ofta på rätt bra. På jobb#2 är det mer dystert och jobbigt. Portföljen har backat kraftigt under de senaste fyra röda dagarna och idag var inget undantag. Det svänger fort och förvisso är väl vanan på ett sätt på plats efter dryga 5 år i kampen mot FIRE men ibland känns det ändå jobbigt. År 2023 har hittills utvecklat sig precis som det förutspåddes förra året och det är hittills knappast ett särskilt roligt eller angenämt år... Hur det nu skulle kunna vara det med situationen i världen i stort med diverse krig och krigshärdar, inflationen orsakad av förmågor till politiker i största allmänhet (glöm inte God save the Queen) samt flertalet riksbanker som borde sysslat med annat än penningpolitik. 

En gammal fastighetsveteran, Sven-Olof Johansson uttryckte i dagens DI att:

"Riksbanken (eller Kalkyls benämning Riskbanken) borde sänka räntan för att höja värdet på kronan"

En annorlunda tanke men helt i linje med Kalkyls sätt att resonera och bedömma läget. Det svenska undret eller missfostret till Riskbank som i Ingves tåga körde fel i det mesta har nu under cirka ett år försökt bota inflation samt stärka kronkursen genom att höja styrräntan. Det har väl gått sådär kan väl sägas... Att inflationen är på väg ner behöver knappast i högre grad tillskrivas räntehöjningarna av monumentala mått utan beror på andra omvärldsfaktorer. Tydligen spenderas det fortsatt kraftigt inom både restaurangnäring och reseverksamheten av svenskarna som fått se styrräntan marschera raskt uppåt under ett års tid och nu ligger på 3.50% och når troligtvis inom en vecka 3.75%. Norge tog idag ett skutt för att hinna ikapp och ligger nu på 3.75% i styrränta. Nej, pengar verkar finnas ändå även om förstås räntehöjningarna biter rätt rejält och fortsatt kommer att göra så än mer. Men vad händer då med kronan? Vad menar Sven-Olof? Jo så här:

Superundret till Riskbank i lilla Sverige har höjt styrräntan så snabbt och aggressivt att benen slås undan på både en del privatpersoner och på företag i olika branscher. De stora svenska exportföretagen klarar sig utmärkt och glädjs förstås då svag kronkurs trots allt gynnar deras export. Är balansräkningen (skuldsättningen) i skick är läget fortsatt bra. För andra verksamheter, läs mindre rörelser, byggbranschen samt fastighetsbranschen i synnerhet är läget ytterst ansträngt och i en del fall direkt illa. Att bygga upp verksamhet är inte lätt och än svårare är det med en Riskbank som inte själva förstår att agera för stabilitet på marknaden... Nå, åter till Sven-Olof uttalandet som har med den sjunkande kronkursen att göra samt i vilken kass sits Riskbanken sitter (fast tyck inte synd om dem, det är alla andra det är mer synd om). Normalt sätt höjs valutakursen när styrräntan höjs, i fallet med Sverige har detta knappast skett och istället har vi dagen innan midsommar en av de lägsta kursnoteringarna jämfört mot bl.a. Euro och dollar på många år. En höjning på minst +25 punkter kommer vi alla att få ta del av i nästa vecka och om Riskbanken agerar än dummare blir den +50 punkter. Höjning av styrräntan sänder svallvågor inom framförallt fastighetsbranschen som förvisso till stor del belånat sig för mycket (men ok under de tidigare utfästa betingelserna) och utländska investerare studerar med förfäran vad som sker och resultatet är att de inte vill investera i Sverige i större utsträckning - kronan sjunker. De svenska "fina" pensionssparandet som ligger bakom alla uttalanden om att väldigt stor andel av svenska folket investerar på börsen slussar pensionskapital i kronor utanför Sverige vilket ytterligare sänker förtroendet för kronan. Den kraftigt framväxande kriminaliteten skakar landet och sänker förtroendet hos de flesta utländska investerare. Höjer Riskbanken styrräntan för mycket och gränsen är nära redan nu, innan 29/6, kommer eventuellt fler fastighetsbolag att få än värre bekymmer än de redan har. Detta kan leda till en stor fastighetskris och brakar den loss på riktigt åker kronan än längre ner mot bananvalutornas territorium.  

Men, ja alla litar väl på Riskbanken och att de gör rätt? Den som utlovade att ingen räntehöjning sker före första halvåret 2024! Börspodden uttrycker som oftast mycket kritik mot Riskbanken och Ingves i synnerhet.

Svantesson och högerstyret får kritik mest hela tiden för ingenting görs ju!... Strömmer är utan ström gick det sarkastiskt att läsa för några dagar sedan, ja detta trots att Strömmer verkar ha mer ström än de flesta och verkar jobba på stenhårt för att försöka att vända en redan katastrofal utveckling dirigerad av Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S). Nej heja högersidan och låt de få jobba på. Hittills har få saker hörts som varit dåliga, eller anses det kanske dumt att äntligen införa ett bidragstak så att det alltid ska löna sig att arbeta istället för att driva omkring i ständigt året-runt semesterläge? Eller kanske dumt att ett svenskt medborgarskap inte bör delas ut likt ett reklamblad? Så sent som igår lästes att Kristersson önskar/hoppas se Ringhals R5+R6 byggas som fullskaliga reaktorer och inte ekonomiskt tveksamma Small Modular Reactor (SMR). SMR har lyfts fram som nått alldeles nytt men så är inte alls fallet och de har utretts flera gånger och varje gång har det kommit fram att lönsamheten är tveksam och att investeringen antagligen inte går att räkna hem.

Svantessons ekonomiska återhållsamhet fördes i dagens DI fram som nåt bra och ja den går i alla fall inte stick i stäv med Thedéens på det svenska undrets mål om att få ner inflationen! Maggan (S) hade nog vid detta laget skjutit på en 2-3 procentenheter extra på inflationen med sin politik som mest upprepar samma gamla tjat om att alla ska ha det tryggt i Sverige. Undrar var fan den tryggheten numera finns då? Flertalet dödsskjutningar de senaste 10 dagarna i bl.a. Stockholm, Göteborg och Malmö. Tveksamheter? Kolla här då:


Jodå, det går fint detta! Snälla (S) höj gärna skatterna än mer för vi får så mycket för de ju!

Så allt bra med högersidan då? Nej verkligen inte men vänstersidan är värre trots allt. Bolund (MP) lämnar in handsken och saknaden blir förstås noll, äntligen! 

Vill nån roa/reta sig en 30 min eller så kolla på senaste partiledardebatten, de första 30 min räcker bra. Maggan låter övertygande men ack så fel och så falskt det ändå hörs när vi alla sett resultatet. Att någon ens överväger rösta ditåt är en gåta likt det svenska undret (till Riskbank).

Glad midsommar!

  

13 comments:

  1. Glad midsommar på dig också! Det var det enda positiva i inlägget?

    Med vår närhet till FIRE fokuserar jag de sista arbetsåren på det jag kan påverka själv för att inte bli för upprörd. Funkar OK oftast, men ibland tvingar den genomförda politiken oss att göra något för att lindra verkningarna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack och detsamma US! Jo och ursäkta men tyvärr har väl senaste veckan inte direkt ökat den positiva beståndsdelen. Det är en bra strategi och försöker mer o mer ta efter själv för det blir ju ändå som det blir liksom. FIRE drömmen är rätt stukad just nu.

      Delete
  2. Angående SMR så finns det vad jag läst och hört lite olika åsikter. Vet att bl.a. Jan Blomgren uttryckt sitt gillande för tekniken men ställt sig tveksam till den ekonomiska lönsamheten. Som jag förstod var Jans invändning i första hand om de byggs på ställen där de kräver liknande decentraliserade nät som vind- och solenergiparker. Dock har vi ju ett antal kraftverk av olika slag i Sverige med utbyggda ledningsnät så det kanske finns möjlighet att bygga i anslutning till dessa . Ex. låter det i mina öron som en bra lösning att byta ut det oljeeldade kraftverket i Karlshamn mot en SMR.
    Sedan så har jag förstått att svenska kraftnät tittar över prissättningen m.a.p. att planerbar elproduktion kan värderas högre i förhållande till den icke planerbara. Detta borde ju egentligen vara en självklarhet enligt min mening. Kanske skulle en sådan prissättning ställa SMR i en annan sits.
    Mvh CB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå CB! Alltid kul med lite energiinput! Jan Blomgren är bra och om du inte läst hans bok rekommenderas den starkt:

      Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning

      Jag tror delvis på SMR och tror att den definitivt bör användas i en del fall. Att däremot endast nyinvestera i SMR är nog fel då större skala för det mesta alltid lönar sig inom det mesta. Det går att optimera saker på ett helt annat sätt när uppskalningen sker.

      Delete
    2. Jodå jag har läst Blomgrens bok och den är riktigt bra. Brukar också rekommendera den till vänner och bekanta.
      Jag tror inte heller att SMR är hela lösningen på problemet men kan vara en del i det hela.
      Om jag inte läste fel så har Fortum startat förstudier m.a.p. byggande av både SMR och fullskaliga kärnkraftverk i Sverige/Finland. Vattenfall har väl några liknande direktiv från staten.
      Mvh CB

      Delete
  3. När det gäller dina investeringar känns det som om du hade mått bra av att inte titta på ditt innehav så ofta som du gör nu, såvida du inte swingtradar.
    Visst kan det vara roligt att kolla lite oftare, särskilt när det är en riktig bull-marknad, men själv har jag valt att zooma ut och se i ett betydligt längre perspektiv. Har själv försökt lära av de stora investerarna (Buffett, Lynch m.fl.) i detta tänk och det fungerar bättre och bättre för mig. Att däremot vara påläst om vad som händer och sker i omvärlden är ingen motsättning. För mig ger börsens korta svängningar alldeles för mycket brus för att ta bra långsiktiga investeringsbeslut.
    Glad midsommar!
    Mvh CB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för dessa kommentarer/synpunkter också. Vad gäller jobb#2 och investerandet så går det hyfsat bra och P-värdet följs inte jättemycket. Att däremot ännu en gång se 4 röda dagar i rad är jobbigt och ju större portfölj desto värre är det förstås, värdemässigt sätt. Jag är extremt långsiktig i investeringarna, kanske för långsiktigt. Ibland är det en tröst att kolla lite kring Buffet och andra som även de många många gånger kört helt fel. Buffet säger själv att han mest gjort dåliga affärer medans de få som gått bra gått utomordentligt bra.

      Under den drygt 5-åriga kampen mot FIRE har börsen varit mycket volatil och det vore för mig direkt att ljuga, vilket jag sällan eller aldrig gör, om jag sa att det inte varit jobbigt med all turbulens. Det har varit lite väl mycket sådant tycker jag helt ärligt och att redan prickat både en pandemi, ett stort krig som inte verkar ta slut samt flera mindre krigshärdar och en världsekonomi som körts illa av flera riksbanker och dopats av diverse stimulanspaket räcker och blir över.

      År 2023 har däremot på en massa områden varit hittills kämpigt och vad gäller värl

      Delete
  4. Hej Kalkyl. Önskar dig en glad midsommar. Efter regn kommer solsken.

    Mvh Slimis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det gör det alltid Slimis, vi FIRE strävare är rätt härdade nu så lite få solglimtar brukar räcka!

      Delete
  5. Jag måste säga att jag har lite svårt att följa din Riksbankskritik då den verkar kritisera allt som antingen för passivt eller för aggressivt eller för sent eller för tidigt.

    Men vill du se på mer intressanta nationalekonomiska projekt, kolla på Turkiet. De har experimenterat med sänkt ränta för att sänka inflationen. Resonemanget är lätt att följa: Lägre ränta, lägre lånekonstnader, lägre priser, lägre inflation.

    Inflationen reagerade på det, samt energikrisen och Rysslands invasion att med att hoppa upp till 80%. På årsbasis sjönk det tillbaka till 40% när det hade gått mer än ett från invasionen, men nu ser inflationen ut att nå 80-100% igen, utan någon invasion eller energikris att skylla på.

    Valutan har också tappat sådär 95% av sitt värde på ett decennium men turkisk exportindustri verkar inte tacka för det.

    Erdogan har sparkat en rad riksbankschefer som protesterat och precis anställt en ny riksbankschef som senast var VD på den kraschade First National Bank i USA. Den här gången verkar det som att den turkiska riksbanken ska få en aning mer fria tyglar för de har nu börjat höja räntan utan att hon fått sparken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ber om ursäkt Daniel om det inte alltid är lätt att följa men tror ändå att jag får be dig läsa fler av alla de inlägg som redan skrivits, läs gärna under Utdelningar / 221023: Läsvärt om Riskbanken som länkar till en intressant artikel.

      Jag tycker däremot att du på en rad ndå sammanfattat skapligt bra precis vad kritiken handlar om:

      "antingen för passivt eller för aggressivt eller för sent eller för tidigt."

      Ja det är ju precis vad de gjort. Jag fick nästan lite extra energi att skriva ett inlägg till, får se om det hinns med då jag har en del jobb#2 uppgifter att ta itu med.

      De har varit för aggressiva (först med sänkning av räntan vilket var det monumentala felsteget signerat Ingves tramsande som dessutom tog oss till negativ ränta vilket gett upphov till i stort sett alla problem). De var länge för passiva och det tog alldeles för lång tid att börja höja räntan (notera att jag definitivt inte är emot räntehöjning i stort men däremot hur det har gjorts och hur snabbt samt mycket det gjorts med).

      I mina och väldigt många betydligt bättre och högre skolade inom ekonomi har det svenska undret agerat felaktigt under drygt 10 år och priset betalar många av oss nu, framförallt de yngre generationerna medan de äldre fortsatt täljer guld i ett system som i stort sett nästan ser riggat ut för dem (40,50 och 60-tals generationerna). Det kanske t.o.m varit och är riggat just för dem?!...

      Bör inte heller glömmas att det svenska undret gjorde en förlust på cirka 80 mdr år 2022 vilket skattekronor nu ska användas för att betala. En riksbank värd namnet borde i alla fall i mina ögon inte göra förlust.




      Delete
  6. Glad midsommar!
    Vi hoppas och hoppas på bättre tider...
    Bara att fortsätta mata in pengar på aktiemarknaderna och drömma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack TB!

      Ja, vi FIRE strävare i allmänhet får ofta sätta mycket tro på just hoppet om bättre tider, det är sällan någon som hjälper oss på något sätt (eller har styret i Sverige äntligen kommit på att det vore på sin plats och tid att sätta in skattetaket på ISK/KF kontona? Nej, jaså inte det heller... Blir inte kul nästa års fyllnadsinbetalning i april inte med tanke på statslåneräntans procent...).

      Vi jobbar på, mata in mer pengar och kämpa på. Så är man född, upplärd och funtad att göra! Precis som vi beter oss inom det politiska oavsett vilka haverier "makten" ställer till med. Vi knyter nävarna i fickorna och fortsätter att tro, hoppas och tycka att 'det är ok'...


      Delete