Monday, July 10, 2023

Några dagars slit

 Några dagars frenetiskt slit med Excel har äntligen blivit helt klart. När arbete väl sätts igång är det svårt att släppa innan det blir klart.

Den viktigaste och mest intressanta är verktyget Kassaflödesprognos och det ger nu äntligen en kraftfull samt enkel metod för att för godtyckligt valda perioder beräkna utdelningssummorna för ISK, KF, ISK+KF samt sparinflödet. Det går alltså med detta verktyg enkelt att prognosticera framåt i tiden med några få knapptryckningar (Kalkyl både gillar och är snabb på huvudräkning men förenkling av repetitiva beräkning och annat är trevligt!). Med dessa siffror som underlag kan sedan mer detaljerade utfall simuleras. Arbetet har resulterat i två nya mål som dessutom båda är hyfsat rimliga att kunna nå:

 • ISK belåningen plockas ned och inträder kring juni 2024 i lägsta räntenivån (igen)
  • om stjärnorna står lite mera rätt år 2024 så har Avanza sänkt räntan på lägsta nivån till 0% som den tidigare var men det är nog tyvärr väldigt osannolikt. Idag ligger den på 1.49%.

 • en större slant bör också ha betats av på bostadslånet till juni 2024
Ett mera bonusliknande (skoj att nå om så sker):
 • de ackumulerade nettoutdelningarna når 1.5 mkr i juni 2024
Det är således mycket att som ska hinnas med och nås till juni 2024! För Kalkyl innebär denna tid fram tills dess, säg 12 månader från nu, att det därmed råder ett DEFINITIVT OCH HÅRT KÖPSTOPP.
Det får vara sluthandlat nu helt enkelt. Det har under halvåret som exekverats fyllts på och handlats mycket mycket mer än vad som avsågs i början på året och nu får det vara stopp. Riskbankens, det svenska superundrets alltså, styrräntehöjningar gör knappast någon glad (inte heller kronkursen väl värt att betänka..,) och något direkt slut skönjes icke även om förhoppningarna om att 180 graders vändningen inträffar hyfsat snart finnes. 

Excelarbetet i jobb#2 resulterade, förutom verktyget för Kassaflödesprognos, i en grafisk utdelningsöversikt, en stor portion utdelningsnörderi bakom detta och inget mervärde i sak men ändå en rolig sak och rolighet bör också vägas in så ofta det låter sig göras:

Antalet utdelningar veckovis

Om utdelning erhålls (x) eller inte ()

Ps; allt sker förstås automatiskt så inget att sitta och räkna/kryssa manuellt!

Ganska trevligt att se hur antalet veckor med utdelning växt explosionsartat under FIRE-resans hittillsa exekvering. En stor glädje i sig att se att i stort sett alla veckor numera ger inflöde av pengar ifrån Pengamaskinen. Tyvärr har som redan nämnts i ett tidigare inlägg katastrofåret 2023 redan lyckats plumpa hela två veckor, vecka 4 och 25 vilket ses lätt (!), under årets första halvår... Utdelningar anländer dock aldrig exakt lika år från år och en viss variation inträffar alltid. 


4 comments:

 1. Själv har jag köpt ovanligt mycket den senaste tiden iom mitt nya byggprojekt med altanförlängning för att göra plats för ett tält. Därefter krävs naturligtvis ett tält, inredning, belysning osv.

  Tur att det varit låga utgifter i några år ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är ju en klar fördel om ökade köp föregåtts av låga avgifter! Tält på altanen? Är det så kallt i Norrland att man behöver tält på altanen ;)?

   Delete
  2. Haha...nä det är ett sånt där paviljongtält som förlänger säsongen lite och skyddar mot intensiv sol och regn. Sambons dotter hade skaffat ett, så jag försökte fixa dito...

   Delete
  3. Ok, misstänkte att så var fallet men allt verkar vara möjligt i Norrland nuförtiden så var tvungen att ställa frågan!

   Delete