Om knappt två månader är det dags för det svenska superundret att slå till igen på en redan mycket hårt ansatt befolkning och uppdragsgivare. Den 21 september är det åter dags för Thedéen att lämna nästa besked. Det är mycket lite som talar för att räntehöjningarna kommer att pausas eller vara över, tyvärr. Kalkyl tror definitivt på ännu en +25 punkters höjning i september, de kommer inte att kunna släppa greppet än. Enligt vissa högre ekonomer borde styrräntan höjas upp till 5%... Ja eller ännu något högre för att matcha FED. Om Sverige stannar en bra bit under USA var styrränta nu ligger i intervallet 5.25-5.50% (Fråga: varför anges alltid FED ränta som ett intervall?) kommer inflation att importeras via en kronkursförsämring... Antagligen är detta påstående alldeles korrekt, tyvärr, men för landets befolkning får vi väl ändå hoppas att 4.0% blir maximala värdet på styrräntan i detta experiment? Eller?
I juli 2023 ökade antalet konkurser med 68% mot juli 2022... Sverige kvalar in på listan över högst andel arbetslösa i befolkningen i Europa, på 3:e plats om minnet är korrekt och med 7.4% arbetslösa i arbetsför ålder...
De kraftiga räntehöjningarna som Riskbanken belönat oss med har ännu inte slagit med full kraft. En anledning är att bankernas vinstmarginal (bolånemarginal) krympt kraftigt, från 174 punkter innan räntehöjningarna sattes igång till nu runt 57 punkter. Där ligger en stor förklaring till fördröjningen av effekterna av det ytterst trubbiga och knasiga räntevapnet. Bankerna vill inte förlora bolånekunder och konkurrens tvingar dem att sänka sin marginal. Men de stora räntevinsterna då? De kommer till stor del av att bankerna satt i system att hålla inlåsningsräntorna stilla på låg eller nollnivå medans deras utlåningsräntor nästan direkt efter Riskbankens höjning ökas. Differensen blir alltså större mellan in- och utlåning. Pengar som banker lånar in behöver inte heller lånas ifrån Riskbanken och kan lånas ut till högre ränta. Riskbankens aggressiva politik har alltså svårt att få full effekt och de enda som förlorar är som vanligt den lilla människan.
Svantesson får ofta kritik för passivitet men ett försiktigt agerande när inflationen ska bekämpas känns klokt. Att som nu en del ledande ekonomer pratar om spendera 50-60 miljarder i höstbudgeten känns sådär. En stor anledning till inflationsproblemet som vi nu tyvärr tvingas betala med aggressiv räntepolitik som riskerar att sänka hela landet är de massiva stödmiljardpaketen som rullades ut under C19. Gör inte om samma misstag igen, tack! Att som Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) vill göra och hiva ut mer pengar åt vissa grupper känns också helt fel, dessa grupper är totalt odrabbade av den aggressiva räntepolitiken som nu äter stora hål i många hushållsbudgetar. De grupper som S vill rikta stöd åt har inte heller ens indirekt känt på värst mycket högre hyror då bostadsmarknaden är mycket hårt reglerad och där Hyresgästföreningen ligger på hårt för att hålla nere hyreshöjningarna. Företagslokaler får se sin hyra ökas med indexering kopplad till KPI. Att fastighetsägare inte kan, ens under speciella perioder som nu, få ta ut full kompensation på ökade kostnader är konstigt även om grundtanken förstås är god. Många bostadsrättsägare och villaägare har däremot redan till 100% fått ta del av den aggressiva räntepolitiken samt alla andra ökade kostnader relaterade till just bostäder. Sverige har mycket problem att hantera framöver och det är inom flera större områden såsom energiförsörjningen, dricksvatten samt avlopp. Rapporterna där kring talar om rejält eftersatt underhåll och massiva investeringskostnader som naturligtvis kunderna får betala i form av rejält höjda El och VA-avgifter. Industrisatsningarna i norr får väl många att häpna och då i synnerhet kring H2 Green Steel som kommer att sluka enorma mängder energi. Kanske lika bra köpa ett dieselaggregat här nere i SE-4? Skippa fasta anslutningsavgiften på sådär 4,500 kr/år eller vad den nu är på.
Kalkyl har tidigare skrivit att det är endast en del av befolkningen som är mest och hårdast drabbade av Riskbankens räntehöjningar medans vissa grupper endast har fått smaka på inflationen (ja ni vet den som gräver de djupaste hålen i folks plånböcker... Visst, eller hur Riskbanken...) och då mest på mat. Superundrets räntevapen är som tidigare konstaterats ytterst trubbigt. Tyvärr har de inte mycket annat att göra men oavsett detta faktum borde de tagit det mycket lugnare. Konsekvenserna av 10 års felaktig Riskbankspolitik kan inte och bör inte lösas på 15 månader och betalas av endast en del av befolkningen.
Nej, inga riktade stöd och håll hårt i plånboken nu Farbror Staten. Vi som ständigt slussar pengar in till din kassa börjar tröttna och då bör det betonas att vi hittills varit väldigt tålmodiga trots allt vad du sysslat och sysslar med men...
Riksbanken är ett gäng verklignhetsfränvända byråkrater och jag tror som du att de kommer fortsätta höja för de förstår inte att deras metoder från 1990-talet inte funkar 2023.
ReplyDeleteAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Bra formulerat AP, verklighetsfrånvända byråkrater verkligen. Så trött på eländet med denna idiotbanks agerande och de övrigas också. De kunde ju lika gärna bara för 1 år sedan drämt till och höjt med 375 punkter på ett bräde. Hade liksom skyndat på att få ner inflationen istället för som nu en utdragen plåga.
DeleteOm ett barn använder en leksak på ett farligt eller tokigt sätt tar man helt enkelt ifrån barnet den leksaken. Har inte Riksbanken någon förälder? Att gå från räntor på 1,2% till 5% på boräntor enbart på 1,5 år är inget annat än vansinne.
ReplyDeleteHaha, verkligen, bra kommentar Snålgrisen! Riskbanken borde ha lekt färdigt vid det här laget och fått en förmyndare.
DeleteFed:s styrränta är 5,25-5,50%, USA:s inflation är ca 3 % (juni 2023). Detta innebär att realräntan i USA är positiv med marginal, åtminstone +3%.
ReplyDeleteI Sverige är styrräntan 3,75%, Sveriges inflation är 6,4-9,3% (juni 2023), beroende på vilket mått som används. Detta innebär att realräntan i Sverige är kraftigt negativ, åtminstone -3% men sannolikt ännu högre.
Det är vansinne att över tid ha en negativ realränta, köpkraften på sparade medel urholkas, priserna på tillgångar, varor och tjänster stiger kontinuerligt. Inflationen blir högre och högre, svenska kronan försvagas mer och mer.
Riksbanken ska höja styrräntan mer för att motverka aggressiv belåning, oavsett om det gäller aktieköp eller köp av andra tillgångar. Nuvarande läge med kraftigt negativ realränta har motsatt effekt.
Var och en måste ta eget ansvar för sina finansiella beslut, har man blivit överbelånad får man i vanlig ordning sälja av tillgångar för att minska belåningen (om det handlar om fastigheter eller boende får man byta till något billigare). Staten ska inte bära ansvaret för enskilda individers höga belåning.
Det är alldeles korrekt att en negativ realränta är vansinne. Synd att Riskbanken inte hade förstått detta när problemen vi idag lider av började byggas upp under Ingves tid.
DeleteAtt riskbanken ska höja räntan mer för att motverka aggressiv belåning är kanske varken rätt eller fel som tes. Att aggressiv belåning inte är bra är självklart också korrekt.
Staten har dock ett betydligt större ansvar än för den enskilda individen och just nu med den räntehöjningstakt som råder riskerar samhället att gå sönder, detta har delvis redan börjat hända, och försätta Sverige i lågkonjuktur eller ännu värre. Enligt många är Sverige sedan en tid redan i lågkonjuktur. Vill betona att jag aldrig skrivit att räntehöjningarna i stort är fel, det är dock takten som varit fel då ingen hinner med i svängarna. Att det största felet begicks genom att envist försöka återställa inflationen till runt 2% genom att genomföra ett synnerligen korkat experiment i form av noll och minusränta är svårt att förklara bort. Att reglera med så pass tvära kast i styrränta som gjorts under de senaste 10 åren ingjuter absolut inget förtroende någonstans och det är det marknaden visar genom den ytterst svaga kronkursen.
En rimlig ränta på lång sikt är gissningsvis 4-5%.
Du har kanske en förklaring på varför FED räntan oftast eller alltid ges som ett intervall vilket även du gjorde?
Inte för att jag har några lån själv men jag ställer mig lite frågande och hänger inte med i resonemanget. Vem menar du använder aggressiv belåning nu och ger verkligen nuvarande styrränta incitament till aggressiv belåning? Tror du inte att företagen skulle kompensera sig med prishöjningar om räntan för deras lån höjs ännu mer (vilket blir följden av ännu högre styrränta)?
ReplyDelete/K
Detta var alltså ett svar till Anonymous August 9, 2023 at 4:29 PM
Delete/K
Ursäkta spammandet. Det ska alltså vara ett svar till Anonymous August 9, 2023 at 12:48 PM och inget annat.
Delete/K
@K: Bra synpunkt och fråga! Just kommentaren om att den högre styrräntan vilken leder till högre räntekostnader för alla företag som har lån (vilket är nästan alla om inte alla) och dessa ökade räntekostnader slås självklart ut på slutkunden vilket då leder till en prisinflation... På ett sätt biter Riskbanken sig själva i svansen men tyvärr är det vanligt folk och mindre företag som får ont och råkar in i än värre problem.
DeleteSom ytterligare synpunkt betonar jag igen att 10 års felaktiga Riskbankspolitik varken kan eller bör försöka botas på 15 månader. Riskbankens tokerier har lett till en historisk sänkning av kronkursen vilken i sig importerar mycket av den inflationsproblematik vi idag lider och tyngs av då tyvärr lilla Sverige i allt högre grad gått ifrån 1950-talets status där vi klarade av mycket mycket mer själva än vad vi idag gör. Vi importerar många gånger fler saker och dessutom saker som vi i Sverige borde kunna producera och odla alldeles själva.