Sunday, November 12, 2023

1000 kr/dag!!! - del 2

 Först, Kalkyl vill tacka för alla trevliga, roliga och uppmuntrande kommentarer till 1000 kr/dag - del 1 inlägget, läs här!

Bloggkollegan Snålgrisens kommentar innehöll en del frågor och det var bättre att gå igenom lite här, ja även för egen del.

Vad gäller utdelningsredovisning har denna fråga behandlats tidigare men det var längesedan och nästan så längesedan att Kalkyl själv börjat glömma bort ett visst och egentligen mycket centralt begrepp (i alla fall för Kalkyl). Katastrofåret 2023 har inneburit så extremt mycket extra tankar, funderingar, beräkningar, förtvivlan och glädje och en massa annat. Det har och händer väldigt mycket mest hela tiden, det kallas för livet av en del. Jobb#1, jobb#2 och ett litet extra jobb#3 (nästan helt obetalt så går egentligen emot principerna helt men ibland vägs andra aspekter in och här har detta alltså gjorts).

Med fru, x antal barn, jobb#1, jobb#2, jobb#3, bil och bostad är det mycket som ska hinnas med. Ja träning och sådant dessutom vilket återigen börjat ta lite mera tid. Det som tar väldigt mycket tid är dock jobb#2 om nu jobb#1 räknas bort. Jobb#2 utförs oftast kvällstid då alla andra måsten då är avklarade.

Nu åter till Snålgrisens frågor:

1) Är ISK-skatten avdragen från den summan, dvs netto?

D.v.s är ISK skatten avdragen från 1000 kr/dag summan? Nej det är den inte (tyvärr).

Där nån gång för längesedan definierade Kalkyl begreppet Utdelningslön och så här ligger det till:

  • bruttoutdelning, så där intressant men bokförs för jämförelser med mig själv och mot andra
  • nettoutdelning, det mest centrala begreppet för Kalkyl då den berättar vilka pengar som fås eller fåtts detta år efter att AF- och källskatt dragits, 30% respektive alltifrån 0-32% beroende på skattehemvist för bolaget ifråga. Enklare uttryckt är det faktiska pengar du får i din hand så att säga, under innevarande år alltså och dessutom.
  • utdelningslön, utgår ifrån nettoutdelning med avdrag för ISK/KF skatt. En faktor har hittills räknats fram som direkt går ifrån nettoutdelning till utdelningslön, ja även en faktor finnes för bruttoutdelning till utdelningslön förstås. Mästerexcelarken är spindeln i den Kalkylska Pengamaskinen och kan svara på det allra mesta.
Kalkyl fokuserar allra mest på nettoutdelningarna då de ses på samma sätt som en lön, nettolön alltså, från denna lön skall sedan allt annat betalas inklusive eventuella kapitalskatter. Nettoutdelningarna är den summa som skall finansiera allt annat alltså.

Utdelningslön anser Kalkyl vara den mest korrekta summan egentligen att titta på och den summan är vad som blir kvar efter att alla olika påtvingade skatter betalats. Tyvärr har det svenska superundret kört styrräntan ifrån 0-400 punkter på 18 månader drygt och sannolikt kommer 25 till om knappt två veckor. Faktorn för år 2024 sjunker drastiskt och magstarkt... Någon hjälp ifrån politikerodågorna i Sverige lyser med sin frånvaro, ISK/KF skattetak lär inte komma på plats, och i främsta ledet för att göra absolut ingenting går förstås Maggan (S) och Damberg (S) som gör allt i sin makt att stjäla precis varenda ärligt intjänad krona ifrån dig istället för att fokusera på att sluta dränera inbetalda skattemedel till bidragsfusk, kriminella, flyktingar (nåja...) och diverse andra omöjliga satsningar. Robin Hood handlade om precis detta, och om hur makt missbrukades och hur pengar stals ifrån folket tills de inga fler hade kvar. Disneys klassiska och tecknade Robin Hood film är fortfarande den bästa enligt Kalkyl och (S) i stort kan jämställas med Prins John och Sheriffen i Nottingham. Fortfarande 37.6% väljarstöd för (S), hur f.a.n är detta möjligt? Kalkyl har snart tappat all framtidstro... I alla fall i och för Sverige...

För 2024 blir alltså utdelningslönen betydligt magrare än hittills uppskattat och med de aggressiva räntehöjningarna som i stort sett saknar motstycke i historian har faktorn för utdelningslön inte undersökts på ett bra tag, tidigare var den hyfsat stabil då tills att (S) såg till att införa först ett skattegolv och sedan ännu ett "litet" påslag så att inte lilla farbror Staten skulle missa sina "berättigade" intäkter på pengar som redan var skattade. Som småsparare har t.ex. Kalkyl ända sen 7-8 års ålder haft väldigt svårt att förstå rättvisan i att räntepengar beskattas med 30% skatt. När superundret börjar avisera första räntesänkningen kanske utdelningslönefaktorn åter beräknas men just nu känns det meningslöst, ja som ganska mycket annat gör just nu under katastrofåret 2023.

Utdelningslön definierades för att särskilja ifrån nettoutdelning. Givetvis har Mästerexcelarken en funktion som direkt beräknar faktorn så något större jobb att ta fram faktorn föreligger inte men med ständiga förändringar har nyttan minskat... Faktorn beror bl.a på statslåneräntan och portföljens DA. Den kommer för 2024 att ligga under 0.70... Så därav kommer år 2024 att bli katastrofår nummer 2...Tyvärr... Jämför mindre än 0.700 med inlägget från maj 2022, läs här. där 0.911 nämns som faktor...

Detta kan inte annat än benämnas som en ren jävla katastrof... Orsakad av omvärldsfaktorer, politikerodågor som öste ut c19-stödpengar samt mest gäspade sig igenom Sveriges branta fall inom det mesta men var synnerligen aktiva när det kom till att avveckla skattebetald och välfungerande kärnkraft samt förstås superundrets förda (idiot)politik under en dryg 10-års period. Tack för detta liksom... Inte helt lätt eller angenämt att försöka att digestera detta...

2) Hur bygger du vidare på pengamaskinen, är det en % av lönen samt återinvesterade utdelningar, eller har du andra inkomstkanaler du styr vidare till pengamaskinen? 

Det korta svaret är att lön och utdelningar numera går till skuldreglering och inga andra inkomster av vikt finnes. Detta var redan i planen att ta vid så egentligen har inget fundamentalt förändrats i exekveringsplanen, tyvärr går det långsammare p.g.a. av den kraftigt förhöjda styrräntan vars aggressiva höjningar tyvärr inte togs med i beräkningen och det mest baserat på superundrets stöddiga upprepningar om att ingen räntehöjning sker före andra halvåret 2024... Nåt borde superundret väl ändå kunnat veta som vi andra inte visste, men nej så var det förstås inte. Superundret hade alldeles och totalt fel om det mesta. 

Kalkyl kommer aldrig mer att gå på en liknande mina igen, någonsin förhoppningsvis. Kommer aldrig mera lyssna på vad någon förståsigpåare säger eller berättar, Kalkyl kommer alltid gå på den egna analysen och tyvärr varje gång den förbisetts har det hittills också gått alldeles fel... 

Då katastrofåret 2023 har inneburit så väldans mycket och eländet inleddes förstås redan där 2022-05-04 när superundret slog till med första räntehöjningen, ungefär sådär ett år för sent eller nåt men alla kan ju sägs det och så även det självständiga superundret och dess inflationsdirektion... 

- Godmorgon superundret! Var sömnen bra?

- (mummel och grymtningar samt en kraftig fjärt ifrån superundret)

- Jaså ni drömde att ni snart skulle nå 2.0% inflation om ni bara sänkte räntan till -3%! Oj... Det var tur det bara var en dröm ju. Men är ändå inte 1.9% inflation bra och nära nog?

- Ööhhh vad menar Kalkyl nu, absolut inte? gäspade superundret ur sig och tryckte på köp Obligationer innan det återgick till den djupa dvalan där ingen mer kontakt kunde skönjas inträffa eller åstadkommas...

Pengamaskinen är förstås inte färdigbyggd egentligen men så samtidigt är den nog det. Girighet bör och skall inte ta över förhoppningsvis. I dagsläget svårt uttala sig om värdet o.s.v då börsfallet varit rejält och kanske inte heller är över än. Vad som dock står klart är att den använda belåningen skall ned. Att prata belåning och annat har och är varit svårt då alla gör på sitt sätt:
  1. bostadslån: noll  pengamaskinslån: noll
  2. bostadslån: noll  pengamaskinslån: stort
  3. bostadslån: stort  pengamaskinslån: noll
  4. bostadslån: stort  pengamaskinslån: stort
Där i inledningen hade Kalkyl ungefär situation 1 och då hela den praktiska/exekverande resan som inleddes där 2018 gick ut på att hantera inflationen, d.v.s jobba mot den, så skedde en omfördelning efter hand. 

Idag ligger bostaden respektive portföljen med ungefär 40% respektive 10% belåning och med dagens styrränta och tillhörande räntekostnader skall detta jobbas ner. Hur Avanza också sköter sig som partner påverkar också och lusten att åter vända tillbaka till lite mindre belåning är stor. Ovanstående får sägas vara en ganska försiktig situation men tyvärr ändå kanske inte helt optimal längre då superundret ställt det mesta på sin kant. Vad gäller superundret kommer andra tongångar, var så säker så bit ihop och håll ut. Så länge räntekostnaderna kan bäras känns ovan situation ändå ganska bra och föredras alla gånger framför den miserabla situationen som Kalkyl kom ifrån där kapitalet bokstavligt talas åts upp av inflationen. Nu spelar spelar både ränteavdrag och inflationen i händerna vilket känns fint och glädjande även om det stundvis ändå är lite drygt.

  • KF ligger på Avanzas lägsta ränta på 1.99% vilket ger effektiv ränta om 1.393%
    • ganska skapligt trots allt!
  • ISK ligger på Avanzas 3.89% ränta vilket ger effektiv ränta om 2.723%
    • även denna ganska trevlig 
  • Bostad ligger på Avanzas 4.54% ränta vilket ger effektiv ränta om 3.178%
    • egentligen inte hela världen denna heller men det tar ändå emot. Avanza ska inte heller sitta och tro de befinner sig på någon speciell slags sits, det gör de inte... Inte längre efter allt som redan varit och är... I alla fall inte enligt Kalkyl,  tyvärr Avanza det har varit för mycket lekstuga, förändringar och tramsande samt diverse haverier (ja som kostat många kunder mycket pengar men det skiter Avanza i och låtsas som ingenting eller ber om en utförlig haverirapport vilket ingen kund egentligen kan prestera). Kalkyl är uppgiven och förbannad på Avanza PUNKT och någon trogenhet till Avanza finns inte längre. Den fanns förr och Kalkyl har Avanza att tacka för mycket i vad som åstadkommits men sen hände nåt där på Avanza... Imponeringsfaktorn och allmänna tycket kring Avanza borde få Hagströmer att ta ett seriöst samtal. Det hade Kalkyl i rollen som Hagströmer gjort. Kalkyl hade även gjort kraftiga förändringar inom hela Avanza för spåret de är inne på är inte rätt... 
En irritation och ännu en dålighet med Avanza är att bostadslånet ligger en bra bit högre än värdepapperslånen... Riggat av Avanza och till Avanzas fördel förstås. Som vanligt, men som alltid kommer hjulen att fortsätta och snurra och en dag är saken annorlunda igen... Då är det bättre att ha varit sjysst och trevlig och omtänksam mot sina kunder än tvärtom...

Alldeles oavsett riggning är målet att snarast ta ner ISK lånet till lägsta räntan och gissningsvis när detta händer är den inte längre 1.99% utan antagligen, ska Kalkyl gissa, 2.24%? Om det vill sig än mer illa och om Avanza visar sig än mer ogina mot sina kunder så hamnar "lägsta" räntan på 2.49% vilket är väldigt långt ifrån 0% räntan de hade tidigare. What comes around, goes around!

Svaret på Snålgrisens fråga 2 är alltså att belåningen betas av precis som han enligt uppgift själv också gör, vi tänker ofta väldigt lika han och jag. Själsfränder kanske, ännu saknas tillräckligt med kunskaper om så är fallet men helt osannolikt är det inte! Den påtagna uppgiften om att beta av skuld är inte rolig, det är lite svårt att motstå en del lägen men ju längre tiden går desto lättare blir det. Just nu rätt ointresserad av KÖP knappen. På ett vis motarbetas Kalkyls egen tes om att superundret snart byter kurs men oavsett detta är lägre skuldsättning ett delmål i sig. Kalkyl bearbetar dagligen om angreppssättet är korrekt eller inte samt att hela nuvarande skuld kan nollställas imorgon och ändå med en återstående rejäl portfölj. Förvisso kan saken också bli att en hög styrränta behålls av olika kronkursrelaterade skäl och att en total krasch ignoreras av superundret, det är helt klart ett scenarie att räkna med och det gör Kalkyl då ingenting numera lämnas åt slumpen. Men inflationen grabben, den nöter ner det mesta så nej, någon nollställning av skulden skall inte exekveras. Men en gradvis sänkning skall göras, om inte för annat så för att få mer spelrum. Kalkyl nöter också på frågan om att byta bostad, bostadsort och mera. Bostaden idag är dyr och ny bostad med bibehållen portfölj och nollställd skuld kunde också vara ett framtida och väldigt bra alternativ. Men vart? Och till vad?    

En vecka till att jobba igenom och veckan därefter blir händelserik:
  • superundret aviserar +25 punkter till styrräntan på 4.00%
    • ekonomisk stabilitet, arbetsmarknad och annat skiter superundret i, deras lilla egendefinerade tramsmål om 2.0% i inflation överskuggar allt, precis allt...
    • tyvärr har det blivit tydligt att ovan inte är det enda målet då superundret tyvärr även lyckats köra sönder kronkursen och ett nytillkommet och igen egenpåhittat mål är nu att försöka höja den av superundret sabbade kronkursen. Tyvärr kan ju alla se hur bra de hittills lyckats med detta, ja på befolkningen i Sveriges bekostnad förstås men även detta skiter superundret i förstås... Ja att höja kronkursen alltså genom att höja styrräntan... Herregud... Vart är Sverige och dess ledning på väg?...
  • lönen trillar förhoppningsvis in på fredagen
Även denna vecka är händelserik på jobb#1 av skäl Kalkyl inte vill eller tänker gå in på. Således, två spännande veckor framöver och sen har vi snart gått in i årets sista månad. Tänk att vi orkade ta oss ända hit även detta år alltså, katastrofåret 2023...

Så datum att hålla koll på:
  • 231114: släpps nya inflationssiffror för oktober... 
  • 231123: superundret höjer 25 punkter eller ligger stilla? Superundret det svenska alltså... Snälla, bespara oss från mer skit ifrån denna världsfrånvända institution...  Thedéenare och Bungar och andra, vad är det för ena förmågor egentligen?...
  • 231125: hinner lönen komma in?

4 comments:

  1. Tack för ett otroligt informativt och underhållande inlägg. Innan ajg svamlar iväg för mycket vill jag instämma i att vi tänker väldigt lika i mångt och mycket, även om du nog har bättre koll på siffrorna än vad jag har. Anledningen till att jag frågade om ISK-skatten var att den för några år sedan var en fis i oceanen, men nu med en ökande förmögenhet och aggressiva räntehöjningar kombinerat med en makalös slapphet från Tidölaget, gör att fisen har blivit ett vulkanutbrott, och går inte längre att ta som "marginalkostnad", utan en betydande del av bruttoutdelningarna försvinner innan det blir "utdelningslön". Jag brukar inte redovisa detta, utan endast siffror från Avanza, men frågan är om det nu inte är mer rättvist att även ta med detta. Problemet är att man inte får siffrorna svart på vitt förrän i slutskatten, eller i alla fall i K4-dokumentet som Avanza genererar och skickar till Skatteverket. I mitt fall lär det vara 20-30000 kr varje år som försvinner i ISK/KF skatt.

    Du har helt rätt i att vårat fokus de närmaste 6 månaderna blir på att låta utdelningarna betala ner portföljbelåningen. Betalar 3,99% på båda depåerna, vilket jag inte tycker om. Det kommer att investeras lite småposter här och där men fokus är amortering.

    Sen får du nog ge Avanza lite credd för att de håller de rörliga bolånen på 4,5% istället för det "vanliga" som är runt 5% efter ca 1% ränterabatt vilket de flesta av oss bolånetorskar har. VI har LF och de brukar inte vara kända för att vara de billigaste...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Snålgrisen! Kl det uppskattades! Det gör inget med svammel så länge det tillför något, i ditt fall gör det alltid det.

      Pga av ISK/KF skatten valde jag som jag skrev i inlägget netto, brutto och utdelningslön. Då räntorna skenat har utdelningslön inte varit lönt beräkna längre, det var dock den viktigaste faktorn för mig då jag studerade siffrorna. Netto hyfsat bra den med då den säger vad som kommer in detta året, sen ska du på denna summa betala skatter och då når du utdelningslönen. Brutto mest jämförelse för att se var man ligger så att säga då många alltid pratar just brutto vilket oftast förundrat mig. Pengar som inte fås i handen under året känns sådär viktiga även om en aspekt är mycket viktig och det är att den betalda källskatten ju fås som "utdelning/pengamaskinslön" nästa år.

      Jag tror det är en bra 6-mån strategi och jag tänker hålla den hård och kämpa mot alla försök att köpa nåt. Har hittills nu gått suveränt.

      Avanza... Nej, de får ingen mer cred av mig. Har tröttnat på deras tramsande. 4.54% nu men 1/2-24 +25 pkt oavsett superundrets nästa höjning. Då på 4.79% vilket känns som en ränta man kan få var som helst med lite kapital bakom.

      Avanzas superlån var det ju bra at de själva bojkottade då lånet numera är rätt kasst tyvärr. Trött, förbannad och irriterad på mycket kring Avanza just nu. Inte ens en ordentlig VD kunde de anställa...

      Delete
  2. DU Är född på 90 talet va

    ReplyDelete