Sunday, May 8, 2022

Något slags drömmål nått

 Kalkyls Pengamaskin och dess ägare kämpar på i vanlig ordning. Det ger resultat helt klart. Något som ger energi är att kontinuerligt ha möjlighet att analysera resultaten, utan denna möjlighet hade handduken kastats in för länge sedan. Att analysera via sin nätmäklare är en enklare metod men genom att endast så göra missas troligtvis en hel del insyn som kommer då riktig sifferexercis genomgås eller genomlides. Att själv äga sin data är viktigare än någonsin då dagens samhälle ständigt och jämt innebär påtvingade förändringar och oftast önskades dessa ej. Det finns en dopning genom extrautdelningar detta år och i år är den ovanligt stor p.g.a. Tele2 men "dopning av utdelningarna" förekommer i stort sett i någon form varje år från minst ett bolag i en diversifierad portfölj. Oavsett mängden dopning eller brist på sådan gäller det att som vanligt under den långa FIRE resan att uppmärksamma och glädja sig medans det går. För Kalkyl har de senaste veckorna inneburit ett flertal glädjestunder och detta trots börsnedgången. Nytt för i år i Mästerexcelarken är att även bokföra extrautdelningarna speciellt så att det blir lätt att identifiera dessa, deras summor och antal. 

Kalkyls Pengamaskin har nu utdelningsmässigt, givetvis netto då Kalkyl alltid om så inte explicit nämns pratar just nettoutdelningar eftersom det ju är just nettoutdelningar som framöver kan betala för livet och dess eventuella lyx, tagit klivet in i eller över nästa 100,000 kronors klass. Kalkyls Pengamaskin ska framöver förhoppningsvis kunna leverera över 300,000 kr VARJE ÅR i nettoutdelningar!!! De mörka molnen mot flitiga sparare och FIRE strävare i form av en aggressiv och nedlåtande statsminister (Maggan) med roten i bidrags- och flumpartiet nr 1 (S) orkas inte vägas in just nu...  

Att nå över 300,000 i årsvisa nettoutdelningar innebär för den snabbtänkte att hela 25,000 kr netto kan användas VARJE månad. Situationen är än mer angenäm eftersom Kalkyls Pengamaskinen nämligen  bör kunna leverera hela 25,000 kr i genomsnittlig utdelningslön VARJE månad. 

Detta var den initiala drömgränsen efter att först och flummigt definierat någon slags drömgräns som 250,000 kr/år vilket betyder knappt 21 tkr/mån, detta var dessutom i brutto. En bit in på FIRE resan insågs att det skiljer sig en del åt, självklart, mellan netto och brutto och att 21 tkr brutto var lite för lite för en familjeförsörjare. Det förändrades, igen lite flummigt, till 25 tkr/mån netto men inte ens detta kändes egentligen särskilt tryggt eller ens vettigt. Nej men vadå då? 25 tkr/mån i utdelningslön blev det nya målet och DET kändes vettigt och rimligt. För definition på Kalkyls utdelningslön se tidigare inlägg, men i korthet innebär det för Kalkyls portfölj att nettoutdelningen multipliceras med 0.911 (källskatt, AF skatt, schablonskatt) och summa summarum innebär utdelningslönen att det är den summan som kan spenderas när Pengamaskinens avgifter dragits av, med andra ord: 

  • Utdelningslön = Nettoutdelning*0.911 = den summa som kan spenderas
Faktorn 0.911 gäller cirka ännu (0.916) för Kalkyls Pengamaskin men vid förändringar av reporäntan kommer denna faktor att behöva justeras ned liksom den måste justeras baserat på aktuell DA samt på typ av innehav och använda kontotyper. 

Att Kalkyls Pengamaskin nu enligt prognos verkar ha uppnått en utdelningslön (med råge) om hela 25,000 kr/mån är alldeles superfantastiskt bra!!! Det gick inte att förutse, det gick inte att egentligen ärligt talat våga hoppas på att uppnå detta men likväl är situationen sådan nu! FIRE resan är inte över för det finns en hel del saker till att fixa men en rejäl grundplåt borde kunna anses hyfsat avklarad. Grundplåt är kraftigt missvisande benämning då en utdelningslön på hela 300 tkr/år eller 25 tkr/mån både räcker och blir över för Kalkyls behov. FIRE är alltså teoretiskt möjligt från och med nu, ja även praktiskt möjligt. Så vad stoppar då? Det som återstår är att sanera undan lite skulder, detta ska inte tolkas som att skulderna varken är särskilt betungande eller nödvändiga att sanera helt men en försiktig general likt Kalkyl kommer att sanera en del innan något annat kan komma på tal. Hur den återstående resan därmed kommer att te sig är inte helt klart och det finns faktorer som kan ändra själva resan men gissningsvis inte själva målet i sig. Exakt vart målet är och hur det exakt ser ut är inte heller klart eller bestämt. Att själva Pengamaskinen nu framöver bör kunna leverera och hålla upp emot drömmålet innebär att det allra största steget är avklarat, d.v.s fas 1 bör anses klar. Det skrivs medvetet "anses" då någon slags tvångssyndrom gärna vill ta kontroll och se till att jämna och fina siffror på innehaven finns... En annan sak som aktivt motarbetar övergången till fas 2 är när köpläge uppenbarar sig. Helgen har inneburit en del bakgrundsfunderingar och kanske det blir till att ta in ett nytt innehav i veckan...   
  

5 comments:

  1. Om jag förstår det hela har du nu utdelningar om 25000 kr/månad? Jisses hur är det möjligt, har du tryckt in ett fett arv på sistone? :D Man känner sig lite som snigeln som blir omsprungen av kaninen. Bra jobbat, vår prognos för 25000 kr/månad ligger först om ca ett år, och då har jag ändå en betydligt mer aggressiv direktavkastning än din egen portfölj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Snålgrisen, du har förstått ganska rätt, det är 25 tkr/mån i utdelningslön som uppnåtts vilket är snäppet bättre än nettoutdelning och antagligen mycket bättre än bruttoutdelning per mån. Som sagt, 4 år exekveringstid men längre uppbyggnadstid har krävts vilket jag poängterat ett antal gånger, det hade varit typ omöjligt att nå detta på 4 år i stort sett oavsett hur man än försökt.

      Delete
    2. Och nej, något arv eller liknande har ej mottagits, tyvärr för hade inte haft något emot att så göra. Det är bara pengar ärligt intjänade och hårt beskattade under många år som nu får arbeta.

      Delete
    3. Ahaa, du har suttit på en riktigt rejäl kassa som nu succesivt har satts i arbete. Ja då klarnar det. Själva har vi från dag 1 gått in med allt vi ägde och har sedan fyllt på med ca 25000 kr /månad. Det går då med snigelfart men skam den som ger sig.

      Delete
  2. Tänkte att jag skulle visa mig...

    25.000 kr/mån netto är fantastiskt. Det är väl nära en genomsnittlig nettolön idag tror jag vilket betyder att du har en extralön idag - inte helt fel!

    Jag har sagt att jag behöver 20.000 kr (inkl tjänstepension) som singel men med dagens inflation kanske jag behöver justera upp det ett par tusen innan jag är framme år 2025.

    ReplyDelete