Friday, December 22, 2023

12/12!

 Så hände det, den sista lönefredagen för katastrofåret 2023 blev även den verklighet till sist! Månad 12/12 är i allt väsentligt nu också avklarad, hurra!

Det långa, jobbiga och allmänt bistra katastrofåret kan arbetsmässigt anses avklarat nu även om nån arbetsdag återstår. Där i slutet på augusti kändes det väldigt jobbigt efter semestern att redan då börja längta fram tills idag. Börsen har varit mycket turbulent under året och många är de övriga ekonomiska smällarna som gång på gång tagits emot av de flesta. Räntechocken, enligt mångas benämning, har varit omskakande och trots +400 punkter på cirka 18 månader är de fulla effekterna inte närvarande än, för Kalkyl med flera är de fulla effekterna på det personliga planet dock fullt närvarande och det är väl inte värst kul att hantera... Glädjande nog har i stort sett hela sentimentet nu svängt och flertalet räntesänkningar spås under 2024, tyvärr verkar de redan till stor del inprisade vilket känns lite sådär... Räntesänkningar lär det dock bli 2024 om nu inte än mer går helt fel, förhoppningsvis redan innan midsommarsillen. Inför budgeten 2025 menar Svantesson att man bör kunna hantera ISK/KF skatten och eventuellt införa ett 300 tkr skattefritt belopp... Vore det inte bättre att både sätta lite mera fart och bromsa nerskjutandet av det så högt prisade ISK/KF sparandet som nu under 2024 kommer att ge en skatt om 1.086%, och ja på hela kapitalet alltså och tyvärr... 300 tkr? Varför sådant trams, ta nu och plocka bort det senaste skattepåslaget, +1.0%, pådrivit av Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) som de finurligt och ofärskämt lade till när styrräntan var låg... Nu är styrräntan väldigt hög, ja allra högst under perioden då ISK/KF sparformerna funnits.

Ovan lär tyvärr inte hända och den uteblivna uppindexeringen av brytgränsen för statlig inkomstskatt dribblades också bort och sattes på paus medans precis allt annat fick se full uppindexering tack vare superundrets vansinnespolitik förd sedan ungefär 15 år eller nåt. 

Det lär bli ett ytterligare mycket dyrt år detta kommande 2024. Kalkyl fick sin FIRE dröm rejält tillstukad under detta år 2023 och som tidigare skrivits har tyvärr ej full återhämtning skett ännu trots idoga försök att så göra. En sparform kopplad till en volatil styrränta ställde sig Kalkyl tveksam till redan då FIRE resan inleddes men alternativet AF med sina bekymmer och otrevliga K4:or lockade inte mer... Att det inte är lätt att bli rik i Sverige behöver nog ingen ifrågasätta. Om cirka 1.5 månader slår Avanzas senaste uppskjutna styrräntehöjning till och +25 friska punkter erhålls för alla PB kunder med bolån och därmed blir hela den hittills gjorda styrräntehöjningen då effektiv även hos Avanza och bolåneräntan landar då på cirka 4.79% (Avanza klyddar runt med begreppen för nominell och effektiv ränta och verkar på ett sätt vänt på begreppen jämfört med andra banker... så först 240201 är man helt säker på vilken som de kallar det nominell ränta man ska betala för enligt Avanza är det nominell ränta som du som kund betalar och inte effektiv, kanske beror detta på att Avanza inte tar ut några andra avgifter än rena räntekostnader, fast då borde effektiva räntan ju inte skilja sig ifrån den nominella, öh?!... Lite rörigt är det med dessa begrepp. Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta är väldigt liten så spelar ingen praktiskt roll.)

Ytterligare utdelningar skall hinna välkomnas av den Kalkylska Pengamaskinen innan året stängs och redan imorgon borde telefonen återigen låta sitt trevliga catching-ljud!



No comments:

Post a Comment