Friday, December 15, 2023

Den sista för i år

  I dagarna kämpade sig Kalkyls Pengamaskin fram till ännu en 10,000 kr nettoutdelningsstolpe! Detta var nummer 122 i ordningen och således har nettoutdelningarna passerat 1,220,000 kr! Det återstår ännu några utdelningar innan katastrofåret avslutas men fler 10,000 kronors stolpar för detta år blir det inte, detta var den sista att bocka av.

Fredag idag och stegen har under veckan blivit alltmer lätta att ta. Mycket har gått väldigt bra trots katastrofåret där också en del gått mindre bra. I världen råder tyvärr problem på många håll, stora som små och det är en alltmer orolig tid vi befinner oss i, tyvärr även i Sverige. Inom det ekonomiska området har förhoppningsvis centralbankerna nått slutet av räntehöjningscykeln ifrån helvetet och de senaste räntemötena innebar:

  • FED låg stilla på 5.25-5.50%
  • ECB låg stilla på 4.50%
  • Bank of England låg stilla på 5.25%
  • Norges centralbank höjde överraskande med 25 punkter till 4.25%

Som jämförelse kan dessa länder studeras:

  • Argentina ligger på 133.0% 
  • Turkiet ligger på 40.0%
  • Ungern ligger på 11.5%
Och vår egen styrränta signerad det svenska superundret ligger på 4.00%.

FEDs intervallangivelse har varit lite förvirrande och frågan har ställts på bloggen dock utan att svar erhållits. Den lägre siffran, 5.25%, gäller för över-natten utlåning mellan främst banker och andra finansiella institut medan den högre siffran, 5.50%, är för normal utlåning. Till denna 5.50% kan säkert läggas på en procent eller nåt (ungefär som i Sverige) för den vanlige amerikanen som lånar till sin bostad. Ja förstås den amerikanen som i stort sett inte finns eftersom USAs bostadsmarknad fryst till permafrostnivåer och de befintliga lånen med långa bindningstider har inga, då säg, 6.5% i bolåneränta. Lite skillnad helt klart mot i Sverige lilla där de flesta nu smakar på superundrets styrränta plus minst 0.8%, d.v.s 4.8%, Hör ifrån många som bor i bostadsrätter att deras bostadsrättsföreningar (BRF:er) håller på att omförhandla sina lån. De kommer ifrån runt 1.0% i ränta och ska nu hantera runt 5.0%... Hyrorna har ofta höjts 2-3 gånger redan men fler höjningar är att vänta då BRF:ernas ekonomi nu ställs inför den situation många andra bostadsägare redan ställts inför. Till eländet kan förstås mycket annat adderas såsom chockhöjda elpriser, fjärrvärmepriser och en hel del annat...
 
FED var den centralbank som satte igång börsens uppåtrörelse som varit kraftig. Mr Powell pratade om upp till 3 räntesänkningar under 2024 och orsaken är förstås att nu har även USA börjat bromsa in betänkligt. I Sverige har det knakat länge och storbankernas experter har nu svängt och det talas inte längre i termer om utan istället om när styrräntan skall sänkas i Sverige av superundret. De flesta har tidigarelagt första sänkningen och de flesta prognostiserar en första sänkning före midsommar 2024. Gör dock inga transaktioner baserat på varken centralbankers eller storbankers prognoser för de är som vi nu vet värda precis noll och allt kan hända. Att däremot styrräntan kan höjas mer i Sverige har väldigt låg sannolikhet och det mesta talar i alla fall för sänkningar inom en inte alltför lång tid. 

Kalkyls Pengamaskin försummades något under dagen vilket tyvärr fick en allvarlig konsekvens genom ett uteblivit tackinlägg, retligt då allt som ger glädje, motivation och kraft att kämpa vidare mot FIRE verkligen behövts under detta år med alla tråkigheter som inträffat. Jaja, 3 tkr för lite är 3 tkr för lite så det blev tyvärr inget 8.5 mkr inlägg... Surt då det nog faktiskt inträffade (! det gjorde det garanterat) men Kalkyl hade för mycket på jobb#1. Första gången det bommas att hålla koll under stigande bull-trend men... Irriterande men visst det är bara en tramsig och kortvarig siffra. Det hade dock varit kul med ett tackinlägg men inte ikväll alltså. Resan mot FIRE kräver ett enormt tålamod och det är mest till att bita ihop då glädjestunderna är betydligt färre än de omvända. Målen för 2024 har börjat att formuleras och för en gångs skull ligger Kalkyl före tiden!
  
Glädjande ändå att konstatera att:
  • nettoutdelningarna uppnådde ännu en 10,000 kronors stolpe. 
  • det blev aldrig ett inskrivet mål men 1,200,000 kr i ackumulerade nettoutdelningar sattes som ett "inofficiellt" mål där i Q2 eller nåt och det har alltså klarats av! Ja med råge och med +20,000 kr!


  • de ackumulerade nettoutdelningarna har nu uppnått den respektingivande summan om 1,220,000 kr (blivit svårare att hålla reda nya 10,000 kronors stolpar vilket inses genom att titta på själva summan och alla siffrorna... Lätt ta fel på 1118000 och 1121000 o.s.v.)
Än mer glädjande är det att konstatera att BARA EN ENDA riktigt arbetsvecka återstår av katastrofåret 2023!!! Därav de allt lättare stegen. Det blir ingen extra semester då drivet mot att uppnå FIRE är stort och ledighet blir det ju ändå och julafton på en söndag är ganska bra ändå!


4 comments:

  1. Ja det har varit lite upp och ner detta året. Svårt att veta vart börsen har tagit vägen. Senaste veckorna har dock index kört ifrån vår pengamaskin så att det ryker. Dollarn har agerat ett rejält sänke och minskat både värde och utdelningar, samt att de flesta av våra övriga innehav inte har brytt sig så mycket om det här rallyt som bolagen i OMXS30 har fått glädje av. Om storbolagsindex landar runt 20% för året lär vi hamna runt 8% totalt. Det är över noll och såklart positivt men har nog förväntat mig lite mer om jag ska vara ärlig. Nästa år kommer vi i alla fall att landa på över 400000 kr i utdelningar, och då har jag inte räknat med de förmodade utdelningshöjningarna som kommer att ske. Har även sålt en del USD-innehav för att balansera om lite mer mot SEK, men har väldigt många fina bolag där som ger fin utdelning som jag inte vill röra. Dock vet jag av erfarenhet att index och pengamaskin sällan rör sig i takt... så det kanske kommer ett tomterally för Snålgrisarnas innehav någon gång längre fram.
    Vi får hoppas att det ramlar in lite utdelningar mot slutet av denna månaden, det är på håret att de kommer denna sida året då utdelningsdag är 29 och 30, men ibland lyckas Avanza överraska, beror nog på hur många bankdagar vi får där de sista dagarna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lite?! Det har varit rejäla svängningar tycker jag Snålgrisen. Har hängt med rätt bra senaste tiden. Det var väl väntat att när väl kronkursen skulle stärkas så skulle KF:en gå ner vilket den också gjort. Min strategi är dock lång så ville inte mecka omkring med att sälja av i KF:en pga kronförstärkning o.s.v. Tror på diversifieringen och det är väldigt skönt att inte ha allt i SEK och kommer fortsätta minska den andelen på sikt.

      Låter ju riktigt trevligt att du kommer nå över 400 tkr nästa år! Brutto eller netto?

      Delete
  2. Jag har en till 10.000-kronorsnivå kvar att passera innan årets skörd skall sammanställas. Det råkar dessutom vara den som även knuffar skörden över ytterligare en 100.000-kronorsnivå.

    Innan året är slut så kommer nettoudelningarna passera 500.000 kronor vilket känns ganska stort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den är väl värd att invänta då alltså ZS när den knuffar över ännu en 100,000 kronare! Det är väldigt stort med 500,000! Otroliga summor det handlar om och även för mig som ligger en bra bit under dig. Fantastiskt skönt att 2023 snart är historia.

      Delete