Saturday, December 9, 2023

Elen...

 I dagarna var det minsann ingen rolig läsning och det var Svenska Kraftnät som stod för påpekandet som många, som vanligt finns det ju fortfarande en del som faktiskt förstår något, redan förstått. Sveriges elsituation är kritisk och kommer framöver att bli än mer kritisk, detta i vågen av vad som kallas den gröna omställningen. 

Läget i SE-1 kan gå ifrån bäst i landet till att bli bra mycket värre, dock kommer nog SE-1 ändå att hålla sig kvar på första platsen med sina för oss i SE-4 väldigt låga priser. Det är provocerande korkat och djupt orättvist att ett land som i allt väsentligt skall stå enat sönderdelats och delats in i fyra olika elzoner med tillhörande olika pris där i stort sett alltid (?) SE-1 har bra mycket lägre priser än övriga regioner. 

I SE-1 sker nu diverse förhoppningsfulla byggnationer och under ett bra tag har det pratas mycket om dessa storslagna projekt, projekt som i flera fall riskerar att sluta i smärre katastrofer eftersom det är en mycket stark lobbyverksamhet som bedyrar och betonar hur bra och lönsamma dessa projekt skall bli, i framtiden alltså! Många är miljarderna som först måste hämtas ifrån våra skatter, först efter flera år vet någon ens något om lönsamheten. Direkta frågor på en del problem kring diverse verksamheter nonchaleras och viftas bort. Projekten är nästan uteslutande projekt vars gemensamma nämnare är:

 • mycket kostsamma
 • mycket lönsamma (i framtiden om allt går vägen)
 • mycket energikrävande
Varken energin, bostäder, arbetskraft eller rimliga lönsamhetskalkyler verkar finns tillgängliga men allt kommer att bli bra, det blir det! Låt oss alla hoppas att de faktiskt blir det också... Hoppas t.ex. att Northvolt kommer fram till att Sverige är bästa landet (?) för dess enorma batterifabrik, ja sådana som bl.a. Northvolt nu smäller upp lite här och där i världen trots att Sverigefabriken var en av de första... Ja full produktion på Northvolts fabrik i Sverige ligger just längre fram i planerna av olika anledningar... Det går i hockey och i batteribranschen väldigt fort...

SE-1 riskerar att få rejäl energibrist framöver när alla serverhallar (som mest utför egentligen totalt meninglösa uppgifter så som Meta, X och Microsoft) och andra nya verksamheter släpper på strömmen...

För SE-4 är det i princip nästan redan kört, i några år har alla i SE-4 men även i SE-3 drabbats fruktansvärt hårt av totalt besinningslösa prisökningar på kilowattimmarna. Ja detta trots massiv utbyggnad av totalt landskapsförfärande och förstörande vindkraftverksparker, solcellsparker och solceller på snart varje takyta... 

Nåväl, Svenska Kraftnät varnar allt nu för den rådande situationen trots rekordstora framtida investeringar i stamnäten. Liksom i fallet med det svenska superundret kritiserar Riksrevisionen tidigare förd energipolitik:

"Riksrevisionen kritiserar den av tidigare regeringar förda energipolitiken i sin rapport 'Statens åtgärder för utveckling av elsystemet'. Rapporten kan sammanfatta den förda politiken med att den fullständigt saknat förståelse för hur energisystemet fungerar, att den varit kortsiktig och att den saknat konsekvensanalys."

Riksrevisionen verkar ha vaknat och börjat granska och sammanfatta allt mer som hänt i dagens kaotiska och tyvärr på många sätt trasiga Sverige, mycket välkommet och heja Riksrevisionen! Det är uppenbart att Socialdemokraterna låtit ideologi, politiskt spel och kohandel vara viktigare än Sveriges bästa. För detta faller ett tungt ansvar på Magdalena Andersson och Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S), som mer eller mindre betalat för regeringsmakten genom att tillåta att ett fossilfritt och ett av världens kraftfullaste energisystem omintetgjorts.7 comments:

 1. Ja du såg väl intervjun med Daniel Hellden i senaste 30 minuter. Han lever som sina föregångare i en helt annan verklighet än vi andra. Han menar alltså att man enbart med vindsnurror och sol ska kunna möta en fördubbling av energibehovet inom de kommande 20-30 åren. Allt detta utan kärnkraft. Det är roligt att han helt motsätter sig statliga subventioner av kärnkraft, medans man under hur många år som helst har kraftigt subventionerat vindkraft. Nu har Tidölaget plockat bort denna subventionering, och vips börjar det gå knackigt för vindkraftsparkerna. Elförsörjning ÄR en statlig angelägenhet, och det är väl självklart att skattebetalarna ska vara med och ta risk.

  Han var dessutom en expert på att skriva om de frågor han fick så att han helt enkelt slapp svara på dem :D Inte lika avskyvärd som Stenevi, och inte lika rolig/tokig som Bolund men absolut en person som ska hållas så långt borta som möjligt från Svea Rike.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå! Inte haft tid men får tvinga mig att lyssna... Den förmågan, ännu en sådan alltså, Hellden inledde nya jobbet med att hitta på egna fakta eller helt enkelt stå och ljuga folk i ansiktet om att näringslivet inte vill se mer kärnkraft... Detta borde lett till direkt avsked och fängelse för förvanskande av fakta...
   Det är helt otroligt vad som pågår i Sverige...

   En glädjande nyhet från Tidö igen är att mobilförbud skall införas i grundskolan, äntligen! Heja Tidö!

   Delete
  2. Hellden är som alla andra ledande miljöpartister totalt okunnig och faktaresistent när det gäller elförsörjningen. Åtala dem för förtal av fakta och sanning!
   Mvh CB

   Delete
  3. Ja du CB, jag säger absolut inte emot som du förstår! Det är stötande och sjukt irriterande att sådana här förmågor kan komma så långt som till att bli språkrör. Denna förmåga har tydligen blivit mer impopulär än tvärtom i STHLM och enligt programmet tydligen mest hatad... MP verkar inte bry sig om miljön på riktigt och har nog inte så gjort på 20 år eller nåt heller. Bara struntprat och fnöskler... Hoppas MP aldrig någonsin mer når över Riksdagsspärren.

   Delete
  4. @Snålgrisen:

   har nu sett (genomlidit) 30 minuter och ja det var ingen trevlig tittning, precis som du skrev vände han på de flesta frågorna och svarade således egentligen inte på frågorna.

   Varför har MP invandring och integration som huvudfråga för det framgick av språkröret att Sverige absolut inte haft för stor invandring, vi har bara inte helt lyckats med integrationen... En sån som han borde straffbo i Rinkeby, Tensta eller Rosengård i ett år eller varför inte i Biskopsgården? Tvingas röra sig för egen maskin utan livvakter ute i dessa områden varje kväll. Nej hoppas folk sett igenom S+MP+VPK nu och röstar Tidö lång tid framåt så något på riktigt kan förändras, sista chansen nu tror jag.

   Delete
 2. Bra gjort av Riksrevisionen. Sammanfattningen av kritiken som citeras ovan är huvudet på spiken. Det är precis det som vi som är insatta i branschen sagt under flera år.
  Men man undrar varför kritiken inte kommit tidigare. Det kanske är så att de varit infiltrerade av förra regeringen och därmed blundat eller tittat åt ett annat håll?
  Mvh CB

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja Riksrevisionen verkar ha vaknat och det är glädjande varje gång de kommer med en ny kritisk rapport. Både elförsörjningen och superundret har nu fått hård kritik liksom Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S)!!!

   Således minst 3:0 till Riksrevisionen. Låt oss alla hoppas att kritiken leder till mer kraftfulla och övergripande samt handgripliga förändringar också!

   Haha, ja precis som Vattenfalls styrelse har säkert även Riksrevisionen infiltrerats av ljugare och faktaresistenta dårar. Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) vet exakt hur denna slipsten skall snurras, tyvärr...

   Delete