Sunday, March 31, 2024

ISK mot lägsta ränta

 Med Påsk kommer för de flesta några extra dagars (välförtjänt) ledighet. Det jobbades som så ofta in i kaklet men fredag till måndag ska i teorin bli och vara hyfsat lediga dagar. När en sak är avklarad dyker alltid nästa upp, tröttsamt är det med ständigt nya bekymmer. En havererad cykel ska nu... Vilka värdelösa prylar som säljs nuförtiden... Ja det är faktiskt två cyklar som bör tas hand om av Chefsmekanikern Kalkyl... Men chefen orkar och vill inte... Idag söndag görs så lite som möjligt, orkar och vill inte göra nåt alls. Att däremot sätta sig i lugn och ro framför Mästerexcelarken går förstås alltid bra och känns oftast närmast befriande. Några trevliga utdelningar fanns också att bokföra och om lusten och orken är stor nog bokförs månadens äventyr också och lägger i så fall ytterligare en rad av statistik till insamlandet som benämns "Löpande kostnader" som bokför det mesta och dessutom i både R12 och R24 form (tack US för dessa mätetal). Att dessa statistiska rader inte ser särskilt angenäma ut och då särskilt gäller det kolumnen Ränteutgifter kopplas till den strama, kärva (mysiga?!...) och solidariska nedåtklättringen mot 2.0% inflation så att sedan superundret det svenska åter kan sätta igång med fler och mer vansinniga penningpolitiska experiement. 

Räntan biter otroligt hårt på mycket i Sverige nu, tyvärr valde superundret att fortsätta att följa efter storebröderna FED och ECB trots massiva skillnader och då främst mot FED räknat. Nu är första sänkningen gissad till maj eller kanske det är juni typ och den blir inget speciellt att hurra för om den nu ens sätts i verket, det handlar om maximalt -25 punkter... Hurra... Den svenska ekonomin knakar betänktligt i fogarna medans superundrets chef knappt noterar sina egna räntekostnader ställda mot den massiva och väl tilltagna månadslönen han uppbär:


  De spelade minerna och uttryckandet av hur bekymmersamt läget är för många i Sverige, privatpersoner och företag men särskilt enskilda mammor (vilket är ledsamt att läsa då det borde vara lika ledsamt för ensamstående pappor), kopplat till superundrets penningpolitik var inte med vid de senaste framträdandena, Kalkyl noterade och kanske även många andra att dessa moment verkar ha utgått, och gissningsvis har det blivit allt svårare att hävda att leka följa John är bästa vägen fram samtidigt som minerna skulle på plats?!... Tyvärr lämnar en av de vettigare och mer direkta och pragmatiska ledamöterna i Inflationsdirektionen tillhörande superundret, Martin Flodén, vilket är både synd och tråkigt.

För många andra är det inte särskilt kul med räntekostnader och de svider och skadar rejält, stramt är nog mest förnamnet och den snälla omskrivningen på eländet signerat superundret samt de politiska odågorna i gemen? Tyvärr får vi be en stilla bön varje kväll om att inga nya tokerier inträffar i världen för då kan de svenska räntekostnaderna åter höjas genom att superundret då skruvar upp styrräntan, det tillkortakommande och trubbiga inflationsvapnet, ytterligare. Så knäpp har världen blivit och så knäppt har Sverige tyvärr också blivit, ett vingslag där borta i långbortistan kan ställa till med ny höjning av styrräntan i Sverige och hur räntehöjningar får ordning på ökande energipriser har ingen ännu velat svara på. Vi får sällan eller aldrig några svar på någonting längre i landet Sverige där vi föddes och ännu lever men vi får allt högre räkningar undan för undan, dessa förväntas vi dessutom betala snällt och i tid då vi sätter tilliten till den stora mäktiga och allvetande farbror staten (trots 50 år eller nåt i brant förfall). Tyvärr får vi dessutom allt fler och allt värre konsekvenser att hantera i våra vardagar, alla kan signeras de svenska odågorna till politiker och deras ofattbara okunskaper och massiva tillkortakommanden... Ja även farbror staten gnuggar nu händerna, antagligen mest Maggan, Moggan och Damberg, alla tillhörande partiet som mest av alla tillsammans med några andra kört sönder Sverige bit för bit under många år (Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar alltså, ja eller Socialdemokraterna (S) om ni vill vara fortsatt (för) vänliga mot dem...), när alla de sköna extra skattekronorna ska håvas in under de kommande veckorna...

För egen del har Kalkyl nu:

  • buffrat in extraskatten (kopplad till ISK/KF) orsakad av den spariver som startade redan vid födslen, den ligger nu i hela dess förfärliga och stora fula lekamen på ett sparkonto och inväntar transaktionsdatum för överföring till omättlige farbror staten
  • avsatt en nätt 10 tusen kronors slant som buffras ytterligare för påfyllnad av 'om-allt-går-åt-helvete-måste-ha-pengar-nu'  kontot. Denna summa finns alltid på detta konto, nåja, p.g.a diverse transaktioner gick saldot till oroväckande och väldigt låga nivåer och när extraskatten betalas om cirka fyra veckor skall åter 10,000 kr finnas där så att nattsömnen kan behållas god
  • på riktigt pausat alla köptransaktioner
  • på riktigt inlett kampen om att sänka räntekostnaderna och det första delmålet är, som tidigare sagts, att få ner ISK räntan till lägsta räntan (i skrivande stund 1.99% mot dagens 3.89%):

Att den stora Skördetiden pågår för fullt är underbart och väldigt efterlängtat. Trots att den totala rikedomen ökat markant upplevs den relativa fattigdomen paradoxalt nog än mer och än större samt mer påträngande än tidigare och nånsin förr i livet... Fru Kalkyl har dragits in i FIRE svängen på riktigt och Kalkyl får anse missionen avklarad och desutom med betyget 5+ (nej gillar inte och kommer aldrig att gilla bokstavsbetyg av en enda enkel anledning: Matematik)! 

Avslutningsvis lite status:Där nånstans kring vecka 22 är förhoppningsvis två ytterligare fält markerade med JA och i grönt. Den estimerade nettoårsutdelningen är i skrivande stund resultatet av den extra ansträngning som nu gjorts för att försöka att kunna bocka av >400 tkr för ett år i nettoutdelning när år 2024 avslutas. Om det bär eller brister har året hela tre kvartal eller hela nio månader kvar på sig för att bevisa... $miljonär varade bara några dagar och $miljonärshatten som beställdes har fått avbeställas... Vad hände?


No comments:

Post a Comment