Ett inlägg som skrevs men vars publiceringen fördröjdes en vecka beroende på diverse andra åtaganden.
Hittills verkar regeringen inse att mer kartläggning av invånarnas tillgångar och skulder inte är en värst genomtänkt idé. Självklart och tyvärr finns många som plederar sig hesa för att just ändå göra detta och då genom att införa ännu ett korkat, oöverskådligt samt onödigt register. Ett register garanterat med bristande säkerthet och där tillgången antagligen fortsätter att supporta den allt grövre och alltmer systemhotande brottsligheten i Sverige.
På Expressen dök följande tråkiga artikel upp, läs här:
Hela artikeln är ledsam att läsa. Bättre vore förstås att många fler tog ansvar för sina egna "förmögenheter" och pengar i största allmänhet, ja inklusive att faktiskt förtjäna dem för egen maskin också... Det är förstås inte alls lika kul och enkelt som att sitta och koka ihop en dum artikel där den röda tråden är att ta mer pengar ifrån vissa, oftast sådana som under ett långt yrkesliv arbetat hårt och målmedvetet för att bygga upp sin "förmögenhet". I vissa fall har det nästan omöjliga ändå kunnat inträffa, d.v.s att någon lyckats att skramla ihop en hög pengar trots ett förfärande högt skattetryck på medelsvenssons framförallt. De superrika bildar bolag, flyttar pengar utomlands eller flyttar både sig själva och pengarna och sen har vi då den växande skaran av kriminella som inga tillgångar hava alls, på pappret alltså vilket ju är det staten mest tittat på hittills.
Vice Riksbankschef Per Jansson deltog i Öppen utfrågning av Riksbanken i Finansutskottet i veckan som gick, intressant lyssning även om Kalkyl emellanåt häpnade som vanligt när superundret är i gång, t.ex. när superundret självt medgav att de inte förstått hur energipriserna skulle påverka så kraftigt och så brett (!)... Nåja, Per Jansson svarar också klart och tydligt på frågan huruvida ett förmögenhetsregister (alltså registret enligt ovan och förleds inte att tro at skulderna är värst intressanta utan här gäller hur många fler skattekronor ytterligare Staten kan dra in) kunde påverkat räntehöjningarna: ett sådant register hade inte påverkat i praktiken... så kan vi kanske ta och lägga ner den diskussionen om huruvida ett nytt förmögenhetsregister skulle öka superundrets träffsäkerhet med det väldigt trubbiga räntevapnet!?...
Nej klart det inte hade när superundret dundrar fram i både blindo och med tondövhet som slår mycket och styr mot sina 2.00%, det ska vara stramt och kärvt och "vi alla" ska bidraga vackert och rejält till bekämpandet eller befrämjandet av inflationen. Mot 2.00%. Inflationsdirektionen själv anar inget om hur den lilla vanliga stackars människan har det, hur skulle de så kunna med sina fantasilöner? Kanske sprickan rämnar nu snart för det har börjat knaka betänkligt i BRF leden, egentligen skulle många BRF:er behöva höja hyrorna med 30-40% men... Att superundret sedan ofta inte ens klarar att nå fram till detta sitt eget mål om 2.00% inflation utan istället skjuter både kraftigt över och under ingår i deras penningpolitiska experiment och det är en annan sak att diskutera om man så vill. Även nu efter räntehöjningscykeln ifrån helvetet med en ökningshastighet som slår det mesta, lär de antagligen missa en bit? Det, superundret alltså, lyckades missa i stort sett alla sina egna prognoser och det berodde på att deras modell inte var tillräckligt träffsäker... Ja detta är det klassiska dilemmat och tillkortakommandet med nästan alla modeller om inte precis alla modeller, väl känt fenomen dessutom och om frågor däromkring varför då t.ex. inte studera "klimatmodellernas utfall" över de senaste 40 åren lite sådär lagom förutsättningslöst, och att superundrets "modell" nu börjar leverera lite bättre beror helt enkelt på att dynamiken har lugnat ned sig och mer och mer börjar återgå till mer normala reaktioner. En modell är tyvärr aldrig bättre än de förutsättningar till vilken den knyts och därmed predestineras att försöka att modellera...
Så bu för fler register som läcker uppgifter till kriminella. Sverige har redan ett kraftigt övertal på sådana register och hur de sköts kan var och en kontrollera enkelt genom lite slösurfning. Det går inget vidare inte... Tvärtom tyvärr... Hoppas fler och fler register nu i snabbt takt både avvecklas och stängs ner då pratet om cybersäkerhet ökat.
No comments:
Post a Comment