Saturday, March 23, 2024

Snart lönemåndag!

 Ja på måndag får många hårt arbetande sin eftertraktade löneutbetalning som resultat av månadens slit och vedermödor, så även Kalkyl. Det är klart trevligare av många anledningar att erhålla lönen en torsdag eller en fredag när helgen stundar, måndag är så där då en ny vecka precis inletts med allt vad det nu innebär. Det är inte lika kul med en uppesittarkväll en måndag... Oavsett veckodag är det dock angenämt med lite kassapåfyllnad för de flesta. Under nästa vecka spinner Den Stora Skörden vidare och lite banker ska avskilja sina kuponger (utdelningar) till sina aktieägare!

För egen del växlas tempot upp på "kreditsaneringsprojektet" vars första och viktigaste mål i närtid är att få ner ISK räntan till Avanzas lägsta räntesats, i skrivande stund 1.99%. Helt klart en ganska låg ränta men ändå väldigt mycket högre än när kreditverktyget började användas, den var då 0%!... Prognosen säger att denna sanering bör ha inträffat till 31/5. Det återstår därmed två månader av en lång jobbig period. Perioden förlängdes dessutom då några köp trots allt genomfördes och ibland blir det så när målkollisioner uppstår, i detta fall vägde drömmen och en önskan om att nå minst 400,000 kr i nettoårsutdelning tyngre än att skynda på saneringen med kanske 1-2 månader. Om saneringsmålet uppnås nu till 31/5 är det typ stolpe in då även skatteparadiset Sverige som vanligt trycker på med diverse åtgärder så att det, det svenska Riket alltså, kan få lov att fortsätta sina vansinniga och direkt stötande handlingar så som:

  • betala bidrag till Iraks försvarsminister som trots stora bidragsutbetalningar inkasserade månadslön samt säkert en massa annat i hemlandet Irak han fortfarande tycks prisa högst även om han självmant kom med flyg (inte åsnekärra alltså!... bidragen sponsrade flyget förstås!) till Sverige för att "reda ut" problemen så att han kan fortsätta ta emot bidrag ifrån svenska skattebetalare som tycks ha det största och tyngsta ansvaret i hela den stora vida världen i att hjälpa alla varken de behöver hjälp eller inte.
    • ja och säkert många många fler liknande fall
  • fortsätta skicka diverse bidragsmiljarder till talrika skaror av utlandssvenskar 
    • en normal, resolut och snar samt önskvärd åtgärd borde väl ändå vara att strypa (ja hitta och trycka på STOPP knappen i bidragssystemet) alla dessa bidrag tills att det är klarlagt varför, vem och hur mycket som egentligen skall betalas ut, ja om nu någon endaste krona egentligen kan anses vara rätt att skicka utanför Sveriges gränser med titeln bidrag till utlandssvenskar?
  • fortsätta att låta diverse "kulturföreningar" inkassera bidragsmiljon efter bidragsmiljon av våra inbetalda skattekronor. Undrar som så ofta förr var demokrati egentligen finns i praktiken (snälla bespara Kalkyl den enkla men mycket provocerande kommentaren om att man får vad man röstar på då röstalternativen har varit i stort sett obefintliga även om läget förbättrats något (SD). Att sedan säga att det parti man till tvångs tillslut ändå lade sin röst på skulle representera ens egna tankar och ideer i någon större grad är ju direkt än mer provocerande att påstå... Politikerna som helhet och deras politik är längre ifrån uppdragsgivarna och de vilseledda skattebetalarna än någonsin förr... Bättre då med införsel av röstkörkort samt direkt demokrati vilket nämnts på denna blogg tidigare), när får vi som bekostar lov och rätt att tycka till om vad våra inbetalda skatter faktiskt ska användas till och eventuellt skänkas vart?
    • tydligen finns nåt register där sökning på islam ger runt 1000 st träffar, ja alltså runt 1000 st märkliga kulturföreningar som inkasserar bidrag som i allt väsentligt har ett enda syfte: skapa splittring och bidraga till ökad segregation. Tycker du som skattebetalare att dina skattekronor går till något bra??? Blev du kanske tillfrågad om utbetalningarna var önskvärda eller ens bra?!...
Årets ISK och KF skatt är trots redan feta summor ändå ökande inför nästa år och det blir alltså än värre, ISK/KF skatteinbetalningen för år 2024 som krävs för år 2025 ökar med svindlande 23.1% mot inbetalningen för år 2024... 10,860 kr i ISK/KF skatt per miljon blir det i faktiska pengar att betala... Bör korrekt betonas att summorna avser statiskt kontovärde... Förvisso mindre än ökningen 2023-2024 som hamnade på groteska, sjukt orimliga och totalt oförståbara +135.2%... Klart är att Inflationsdirektion i superundret fortsätter förstås tjata om hur det är inflationen som gräver de djupaste hålen i plånböckerna... Ja som vanligt i Sverige skall alltid de mest missanpassade eller minst skötsamma lyftas fram för att berätta vad som gäller och varför det blir som det blir, alltid. Högpresterande och de som skapar framtiden (uppfinnare) tas aldrig med i situation Sverige... För den största andelen av vanliga hederliga knegare och arbetare är det förstås ränteutgifterna som gräver de största hålen i plånböckerna och på plats nummer två kommer gissningsvis de nu högst kännbara ISK/KF skatterna på sparade pengar då många sådana typer faktiskt har sparat undan lite pengar. På tredje plats kvalar antagligen inflationen in, ja ni vet den som ingen kunde ana skulle hända trots massinflöde av stödpengar (möjliggjort av inbetalda skattekronor) samt energibrist... En inflation som dessutom till mycket stora delar kan signeras de totalt oansvariga odågorna till politiker i Sverige som monterat ned hela 6 st känrkraftsreaktorer av tidigare 12 fullt fungerande och tillsammans med Ryssland-Ukraina kriget slog allt över...

Bilden över den "utmärkta" sparformen ser så där ut och att sparande inte är något som direkt uppmuntras i Sverige står hyfsat klart för alla när skatteutvecklingen skärskådas:

Ingen som kämpat med K4 och transaktioner på ett AF konto för hand önskar återgå till AF och knappast nån annan heller, vem vet vilken skattesats som råder om 10 år på AF kontot?... ISK/KF konto är fortfarande bäst men nog borde ISK/KF skattetaket satts på plats för länge sedan, ja maxprocent och inte skattefritt för alla upp till 300,000 kr eller nåt. Hallå Riksdagen var god vakna! Men att hänga morötter framför den svenska befolkningen upphörde för länge sedan när alla rättigheter delades ut i strid ström och det en gång så välfungerande Sverige krackelerar allt mer, ja precis överallt. Som vanligt: 

Heja Tidö! Nåt bättre alternativ finns inte för tillfället om inte fler sprängningar, skjutningar och annat otyg önskas öka. 10 storskaliga reaktorer vill de försöka få på plats till 2045 och det är precis vad Sverige behöver och har behövt ett bra tag nu (egentligen struntar Kalkyl snart i vilket för har börjat tröttna helt och 2045 kanske upplevs någon helt annanstans än i Sverige och i en annan form än nu). Allt annat prat är struntprat, varvat med noll förståelse för energi och energiframställning , om vi vill ha någon industri kvar i framtiden, ja och därmed någon som helst välfärd att tala om. Det kanske Sverige faktiskt inte längre vill? Eller?...




6 comments:

  1. Bryr mig inte så mycket om på vilken veckodag lönen kommer. Så länge jag har lön är det viktigaste att den kommer 👀. Nuförtiden investerar jag all sparkvot från nettolönen in i kontantutdelande fonder och ETFer. Så blir det även denna gång.

    Har även börjat snegla på den där Storebrand Global All Countries B som delar ut ca 4,5% årligen till förvaltningsavgift 0,33 (enligt Avanza). 100k i första inköp men sedan lägre individuella inköp. Ett praktiskt sätt att investera passivt för både utdelning och lite kursuppgång även.

    Av mitt Sverige från 70-talets uppväxt finns inte mycket kvar längre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det hade inte varit kul om lönen av någon anledning skulle uteblivit.
      Ja den Storebrand är nog inte alls dum, Kindred köps ut från börsen senare i år och då har jag insatsen redo. Kan bli ett köp även för mig faktiskt.

      Nej det gamla Sverige lyser med sin frånvaru, det är alltigenom trist att se hur det har blivit. Ju närmre och mer man är i det desto mer tror jag man saknar det tidigare och förfäras över vad som hänt...

      Delete
    2. Håller med om att utdelning är roligt. Men jag kan inte förstå att en ekonomiskt kunnig väljer Strorebrand för 0,33% när Avanza Global är gratis och innehåller i stort sett samma. Skillnaden är att du själv en gång om året måste sälja av 4% om du vill ha utdelning. Men för detta jobb spar du 0,33%. När det pratas om höga ISK skatt, är spar du 3.300kr om du har en miljon på fonden. Blir en bra timpenning på den försäljningen. /Thomas

      Delete
    3. Bra synpunkter Tomas. Har inte valt den än bör tilläggas. Avanza Global har jag redan, dock en liten andel endast. Är delvis skeptisk till fonder, se hur det gick för Avanza USA som pga oklara kriterier valde bort Nvidia... Stockpicking som jag mest gör har tyvärr också bekymmer... Kör man en icke utdelande fond kanske även AF kontot är allra bäst?... Frågorna är som vanligt många.

      Delete
  2. Det var tider det när Avanza likt en heroinlangare sa att de första 50k är räntefria :-)
    Då hade även jag lite belåning men den fösvann kvickt när det helt plötsligt började kosta att knarka krediter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, verkligen ZS! Det var på den riktigt goda gamla tiden! Man saknar den helt klart. Jag var inte lika långt kommen som dig så fick vackert ligga kvar i träsket Ursprungspanen var att inte överskrida gränsen för 0% ränta.

      Delete