Sunday, March 24, 2024

Den stora Skördetiden!

 Den stora Skördetiden för år 2024 som baseras på bolagens vinster för år 2023 har startat. Den inleddes enligt Kalkyl förra lördagen då bl.a. XACT Norden högutdelande slussades in på Inslussningsrännan tillhörande den Kalkylska Pengamaskinen. Inslussningsrännan vibrerade klart märkbart men höll emot bra vilket bådar gott för de allt större inflöden som förväntas inom kort. 

I Mästerexcelarken har lite mer översiktliga mätningar tillkommit och $miljonär var en rolig sak att se markerad med ett grönt JA mot tidigare rött lysande NEJ. Tyvärr är Kalkyl inte längre $miljonär på kursen 10.568 kr/usd... Som det skrivits om tidigare är ett nytt första delmål, dock ett mycket stort sådant då det påverkar en hel del, att nå ner till en beåningsgrad på ISK kontot så att den lägsta Avanza räntan kan fås, vilken i skrivande stund är 1.99%. mot dagens räntenivå 2 som ligger på 3.89%. Då inflödet är rejält under vad Kalkyl benämner som Guldmånaderna, mar-maj, kommer inflödet att trackas lite noggrannare (är det möjligt tänker kanske någon, hm, ja, och nej, men jo utdelningarna trackas minutiöst medans värde- och kontoavstämningar sker mera sällan) eftersom det blir roligt att se belåningen minska undan för undan.

I vilket fall ser några saker ut så här efter att den stora Skördetiden precis inletts:




En förhoppning är förstås att minst två ytterligare gröna fält bör finnas kring 31/5. Nettoårsutdelningarna har fått lite översyn vilket fördröjt ISK lägsta räntemålet något och ligger nu en bit över 400 tkr enligt prognosen, om det uppnås återstår förstås att se som vanligt men nu finns ingen mer lust att göra något mera för att försöka att nå detta mål innan ISK räntan tagits ner till lägsta nivån.

Efter många långa, jobbiga, mörka men mysiga (årstiden) veckor har vi nu alla nått fram till löneutbetalningen, 25:e eller 27:e är väl de datum som gäller för de flesta som har lön att inkassera, för mars månad och därmed kickar det mesta igång på riktigt för en FIRE strävare, äntligen och hurra nu är vi framme vid vecka 13 (imorgon):
  • ännu en lön är på insegling till lönekontot
  • källskatten för år 2023 bör återbetalas inom kort även av Avanza
    • fortsätt klaga och föreslå för Avanza att de ligger efter Nordnet vad gäller källskatteåterbetalning, Nordnet tog efter Nordea och återbetalar redan månaden efter vilket bör vara något för Avanza att ta efter snarast! 
  • den stora Skördetiden växlar upp tempot och pågår sedan nästan fram tills den 31/5
  • kanske kommer så superundret också att äntligen inse att styrräntan måste sänkas i Sverige även om de så väldigt gärna, Thedéen mest kanske, vill leka med de stora pojkarna (ECB och FED) trots att Sverige har väsentligt annorlunda förutsättningar och påverkan... Det är mycket ledsam läsning att ta del av över hur illa det är i Sverige och antalet konkurser har ökat varje månad i snart 17 månader på raken nu. Ingen lättnad spås före 12 månader ytterligare även om en sänkning snart kanske ändå kommer, tyvärr...
För Kalkyl och säkert många andra ligger kalkylerandet redan in på nästa år så den stora Skördetiden är mest en parentes (men en härlig sådan) som ska genomnjutas. Sen ska... Ja och därefter skall... Och ja sen är det fokus på detta. O.s.v. The show must go on som Mercury i Queens sjöng, FIRE kommer inte att hända bara sådär av sig självt.

Ingen rast och ingen ro för de som vill framåt och alla har inte Biancas fantastiska förmåga att tjäna enorma pengar!

No comments:

Post a Comment