Saturday, May 25, 2024

Intjäning - jobb#4

 Som vanligt jobbas det på för fullt. Fokus är vila ifrån jobb#2 och det går rätt bra faktiskt. Den Kalkylska Pengamaskinen får jobba på själv och Kalkyl och ägaren följer mest med lagom intresse med i nyhetsflöden och då mest i börsrelaterade sådana. 

För Kalkyl gäller:

 • jobb#1 (löneslavjobbet det härliga *BRYT för sjutton, ja  BRYYYYYT nu direkt* Hördes BRYT?)
 • jobb#2 (Pengamaskinen och FIRE)
 • jobb#3 (obetalt "volontärsarbete" eller vad det ska kallas, ger mycket tillbaka)
 • jobb#4 allt annat sorterar här under kanske? Snickare, murare, stenläggare, bilmekare, cykelmekare, kock, fixare, målare, aborist, odlare, barnskötare, sporttränare, lekledare, utflyktsnisse o.s.v.

Under tiden som det vilas ifrån jobb#2 har jobb#1 växlats upp och ja det rullar på eller vad man ska säga... Det är helt klart nya tider och jämförelser med hur saker såg ut för 5, 10, 15 och 20 år sedan känns snart allt mer konstiga och tyvärr är mycket till det sämre... Mediatroll o.s.v. Vem fan bryr sig, det är en del av hela rävspelet?!... Eller är Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskars härliga tombolar och lotterier bättre? Eller är Maggans ljugande bättre? Skulle inte tro det, eller? Så sluta med detta trams och börja jobba era lata odugliga folkvalda odågor i gemen.

Då pengar är och antagligen förblir ett brinnande intresse utför Kalkyl i stort sett precis allting själv (har självklart inte endast med pengar att göra att Kalkyl gör det mesta själv, det blir oftast också bäst gjort av en själv och det gillas att arbeta och lära nya saker), har alltid också gjort så inget och inget nytt under den solen så att säga, och några RUT och ROT avdrag varken används eller har använts. Varför behövs de? Sänk skatten och låt folk själva bestämma vad de vill lägga pengar på. RUT och ROT är i grunden helt fel, sänk skatten är rätt och ge mer egenbestämmande. Det är synd att farbror Staten inte uppmuntrar mer till egenarbete och förkovring men så är det ju riggat systemet det fina här i Sverige...

Skattemiljard efter skattemiljard förvanskas på svindel, trams och tveksamheter. En ren och skär skandal är allt och att vi inte börjar högljutt kräva att alla bidrag stoppas tills att systemet kontrollerats och uppgraderats till att hantera fusk a la 2024 är mycket märkligt. Fakta berättar tyvärr varför:

ingen bryr sig på riktigt och antalet kommentarer på detta och liknande inlägg berättar tyvärr sanningen, eller?

En familj i södertälje, ja ännu en importerad sådan, har fått över 30 miljoner i handikapp/vårdnadsbidrag... Läs mer på Expressen och Patrik Kronqvists ledare, här. Den andra snytingen vi skattebetalare får enligt artikeln, och tyvärr helt korrekt, är att en del av detta och liknande bedrägerier ökar på bedragarnas (rättmätiga...) framtida pension dessutom...

Det är dina, mina och alla andra skattebetalares pengar som bara förvanskas rakt ut. Tro fan vi har höga skatter i Sverige när allt sådant här trams och svindleri ska betalas av "oss alla solidariskt"... Undrar om något parti på vänstersidan förstår vem som driver spillran Sverige framåt och indirekt tyvärr ser till att vansinnet kan få lov att fortsätta? Fy sjutton så skandalartat Sverige "sköts" av våra folkvalda odågor... Näringslivet har sagt de inte önskar mer kärnkraft... Jaså, det har de verkligen gjort alltså vänstersidan? Vilket kvalificerat skitsnack, precis som vanligt... Sanningen är att Näringslivet i Sverige har skrikit efter mer kärnkraft, mer pålitlig och mer förutsägbar elkraft sedan drygt 10 år cirka, Tyskland är snart Europas Dumpkopfar som helhet och nu vill de bygga en elkabel, Hansa Power Bridge, till södra Sverige, se-4 alltså, för att kompensera för sin egen idioti... Världen har helt gått bananas så att säga... I alla fall stora delar av västvärlden och Europa i synnerhet. Visst lämna över allt mer till Asien...

Mår illa på riktigt när sådana här diskussioner och tankegångar exekveras,,, Kalkyl vill inte mera och längre, vill inte ta in mer av all skit som pågår i det nutida pajaslandet Sverige. Att TIDÖ fått väldigt mycket gjort, redan, har börjat konstaterats i flera olika instanser. Pladder och fantasier har ersatts av pragmatik så långt det nu är möjligt! 

Hoppas på mer förstås men tyvärr tyckte Lagrådet att lagförslaget om "Anonyma vittnen" inte var något bra... Klart när de, Lagrådet, sitter där och sover och inte fattat den verklighet som numera råder i Sverige... Lagrådet tror vi fortfarande befinner oss i Sverige 1950... Vakna... Hallå?!... Vakna... Jaja, ni hinner inte för ni har nyss lärt er vad en snippa är förstås, synd att en liten flicka skulle behöva genomlida allt hon fick göra för att ni är blåsta... Och för att ni främjar brottslingar istället för offren...

Flera cyklar, ja fler än 3 och färre än 6 st, har nu fått omvårdnad. En klar underdrift att skriva omvårdnad då det handlat mest om rena haverier av olika grader minst sagt. En cykel, ja ni äldre känner Mustang och Crescent som några av världens bästa cykelmärken. Det var tyvärr och beklagansvärt väldigt länge sedan... Mustangen har varit ett sorgebarn och mycket har rostat sönder, skärmarna till 100% och fått ersättas med plastskärmar. Vevarmen knäcktes... Vevlager åt helvete. O.s.v. Suck. Sista raka högern ifrån den häcken blev mer eller mindre en total knock-out när tre, 3 st, svetsfogar gav upp (nej övervikt handlar det inte om). Den går nog till tippen nu då Kalkyl inte har tillgång till MIG eller TIG svets, svetskunskaperna finns så lite surt. Äger endast en halvkass bågsvets och bättre sätt att bränna hål i cykelramar finns knappt... Skrotet ersattes av en riktigt gammal tvåväxlad (!), fotväxlad, Monark. Vilken skillnad det var att skruva i ordning denna gamla 40-50 tals cykel, hela ekipaget andades en kvalite som likt mycket annat är totalt försvunnen och tyvärr passé idag, ja idag när de flesta babblar på om hur viktigt det är med miljö och återvinning o.s.v. medans livslängden glöms bort eller aktivt kanske väljs bort så att solpanelernas och vindkraftverkens tillsammans med elbilarnas lov kan prisas högt. Trött blir Kalkyl på allt struntprat...  Besparingen blev om vi antar en ny häck skulle gå på säg drygt 7000 ungefär 7000 på denna gamla raritet köptes in för 500. Hjulet var snett som... Kalkyl har bytt några ekrar och riktat hjulet (rekommenderas inget försök från nybörjare), fixat diverse trassel (flyttat skärmar och sådant kul och rättat andra felaktigheter samt monterat korg och lyse.

Ungarna behövde rockera om i storlekar och som FIRE strävare är arv viktigt. En nyinköpt cykel, ja begagnad förstås krävde en hel del meckande. Ny går den loss på drygt 7000 kr men Kalkyl fick den för runt tusenlappen efter rejäl prutning och då en del vitala saker inte fungerade eller monterats av... Tre timmars arbete lades ner på den och en del slitdelar byttes ut och allt övrigt fixades, totalpriset blev exklusive arbete (Kalkyl jobbar ju gratis förstås) ungefär 1300 kr. Besparing cirka 6000 kr och ser ut som ny gör den också och numera är den också att betrakta som ny!

Arvscykeln fick en helgenomgång och inte ens då äldre barnet fick den såg den så fin ut som efteråt. Under provcykling gick det inte bra alls, sporr/löpdrevet knäcktes... Aldrig sett något sådant hända tidigare men visst det hände... Varför precis idag då den fungerat i flera år?... Krokodiltårar, ja på ungen och nästan på Kalkyl också som packat ihop för dagen och tvättat av sig all olja och fett (ja exklusive den som inte går att tvätta bort t.ex. under naglarna) för typ minst tredje gången denna "lediga" lördag... Och såg framemot en iskall Pripps Blå Export som är en av världens bästa lageröl, om inte den bästa trots allt struntprat och klankande på Pripps. Biltema hade Shimano delen, ibland är Biltema underbart om man sållar bort alla skräpprodukter (synd och konstigt de inte gör det själva...) och klockan var 17 så en timme kvar av öppettiden denna lördag. In i bilen igen, runda nummer två till Biltema för dagen. Ungefär samma del fanns (kollat nätet innan förstås) och faktiskt var den nya delen något förbättrad på en del svaga punkter som klyddat innan. 199 kr, kvallite därefter och svenskt stål är det inte tal om... Ungen blev väldigt glad och cykeln körde fint under provrunda#2! Med tid, arbete och kunskaper blev även denna cykel i skick som ny. Besparing 7000 - 600 (försäljningspris om nån nappat) - 199 = 6201 kr och ungefär 6200 kr.

Kalkyls cykel, modern Crescent tyvärr, har cyklats runt med havererad drivlina... För länge... Märkligt fel då äldre cyklar med ålder 30+ år fortfarande brukade köra på rätt fint... Skruvar har gått av, skärmar har lossnat, drivlinan har havererat både bak och fram och en navdynamo som frös sönder... säkert nåt mer men minnet är inte oändligt... längre... Det blir aldrig någonsin igen en Cresent eller Mustang, ja om inte åldern på den överstiger sådär 25 år eller nåt... Drivlinan blev så äntligen utbytt, ja inte snackar vi kedja utan hela framdrevspaketet. Förra bytet var kedja + kasseten (backdrevseländet). Specialverktyg och kunskaper fanns och finns så bytet gjordes smidigt. Lite rassel återstår då nya delen inte var 100% samma som gamla, Shimao är ansvariga för detta vilket igen påpekar haveriet i dagens situation rent allmänt. 

Finns lite till som återstår men så här långt en besparing på ungefär:

 • 7000 kr (Kalkyl: 4h)
 • 6000 kr (Kalkyl: 4h)
 • 6200 kr (Kalkyl: 4h)
 • 600 + 1h a 900 kr - 330 (inköp ny del) ~ 1200 kr ((Kalkyl: 2h, beställa del + montering)
 • summeras till underbara 20.4 tkr! Och som höginkomsttagare blir väl bruttointjäningen ungefär det dubbla...
Totalt sätt lades 14h arbetstid cirka och nettotimlönen blir då 1457 kr/h vilkt med råge slår cykelhandlarens som tar runt 900 kr/h enligt google (Kalkyl googlade 'cykelreparation timpris' på helt korrekt svenska men...):


Hade nu en cykelhandlare använts för arbetet så hade det kostat ungefär 14*900 = 13600 kr i arbetskostnad och då hade nog inte ovan nämnda manövrar varit lika intressanta...

Bör tilläggas att byte av pedaler är nog en minimumsumma för om cykeln är gammal kan det mesta hända och gå fel och många av dagens cykelhandlare är inga större stjärnor och klarar dåligt av äldre cyklar som är mycket mer hållbara än dagens men var mer svårmeckade redan som helt nya och 30-40 år i ur och skur (inklusive det förhatliga vägsaltet) har inte gjort saker lättare... 

Mot FIRE - here Kalkyl comes!


8 comments:

 1. Det var inte dåligt bearbetat.

  Själv har jag gått in i semestermode. Fiskat, klippt gräset samt lekte i veckan turist i i vårt eget närområde tillsammans med frugan. Det man (jag) normalt tar mig tid till på resor, men inte hemma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej det blev bra! Känner ungefär samma, gått in i semestermode. Det var dags nu för lite vila och annorlunda sysselsättningar. Semester i närområdet är bland det bästa som finns!

   Delete
 2. Det kan vara lite terapeutiskt att fixa med cyklar. Ja så länge inte någon skitdel går sönder på fel ställe eller att kassetten siter som om Hulken själv dragit dit den.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen, instämmer. Blivit två härliga nollställningshelger, välbehövda. Det gäller att ha lite flyt så går det lättare.

   Delete
 3. Det är en stor del av ekonomisk frihet, att inte vara beroende av verkstäder och andra instanser för att klara sig själv i vardagen och alla dess utmaningar. Bra jobbat Kalkyl !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är en härlig frihet som praktiserats i stort sett under hela livet. Tack NLI!

   Delete
 4. Är härligt avkopplande att fixa till cyklar, dessutom på en teknisk nivå som är alldeles lagom för min egen del. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag instämmer och skönt när all teknik som handhas endast är mekanisk. Att sen se, höra o känna glädjen från barnen när de uppgraderats är än bättre!

   Delete