Thursday, May 2, 2024

Riskbanken - knähund eller inte?

 Den förste maj aviserade Powell och FED att de ligger kvar i 5.25-5.50% ränteintervallet. Hyfsat förväntat enligt de flesta. Som vanligt är det en enorm drive i att försöka tolka ut budskap som inte sägs rakt ut och metoderna är lika många som tramsiga och meningslösa:

  • hur sa FED chefen det eller det
  • var låg betoningen
  • hur såg minen ut
  • kliade han sig bakom örat?
  • lyfte han rätt glasögonen
  • o.s.v
I två år har massor med förståsigpåare skrivit spaltmeter om saker som tolkats, av de själva eller av någon annan. Det hela är hyfsat tramsigt och meningslöst då det blir som det blir ändå. 

Om sex dagar är det dags för det svenska superundret att bekänna färg och då klassificera sig som knähund eller inte till FED. Spännande blir det, verkligen! Att FED ligger kvar med sin styrränta har flera förklaringar och kanske är det vettigt då ekonomin är förvånansvärt stark i USA fortfarande. I Sverige är det mesta precis annorlunda mot USA och framförallt beror det på att räntehöjningarna slagit till med en hastighet likt en Porsche jämfört med de i USA som mest kan liknas vid en snigel p.g.a väldigt mycket längre räntebindningstider i USA och konsumenterna i USA har därmed knappt kännt av annat än inflationen i sig... Bostadsmarknaden är inte helt fryst i USA men inte långt därifrån och de aktiva är troligtvis mest diverse Techmiljardärer som struntar i några procent ränta hit eller dit. I Sverige har precis allt slagit mot både konsumenter och företag med en brutal och direkt kraft samt med en förfärande hög hastighet. Någon energiinflation har antagligen knappt heller märkts av i USA medans den i Sverige varit minst sagt brutal. Pågående krig gynnar mest USA... På måndag i v19 varnas redan för +200% prisökningar per kWh... Snacka om sabbad elmarknad och sabbad grundtrygghet och därmed sabbade grundförutsättningar för både befolkning och kvarvarande tyngre industri i Sverige... Ni "folkvalda" odågor...

Så, superundret med din giriga inflationsdirektion där flera ledamöter låste sin egen bolåneränta strax innan Räntehöjningscykeln ifrån helvetet (+400 pkt på cirka 18 månader) inleddes där kring 2022-05, hur blir det nu då:

knähund eller oberoende? 


Om status knähund erhålles ser Kalkyl framemot en återupptagen och allvarlig diskussion om varför superundret skall finnas kvar och få fortsätta att slösa med svenska skattebetalares pengar på sina penningpolitiska vansinnesexperiment och verklighetsfrånvända samt gravt felaktiga "prognoser" (de flesta om inte alla prognoser i närtid har diffat med mer än 50% mot utfallet...). Svenska skattebetalare behöver ingen girig inflationsdirektion som utåt talar om för alla vikten av att föra en stram penningpolitik och därmed hålla höga räntor medans de själva sitter kvar totalt opåverkade i låst lågräntemiljö. Lätt tala sig hes för en stram penningpolitik, ett kärvt läge samt ett synnerligen bekymmersamt läge när vissa ledamöter glider igenom allt på ett allt annat än stramt eller kärvt sätt. Bu för superundret och än mer bu för dess giriga ledamöter typ Aino Bunge och Anna Breman (AB×2 kanske betyder Alltid Beklagansvärd×2).


No comments:

Post a Comment