Friday, July 19, 2024

Riskbanken - förmögenhetsregistret och dubbel?

 Det svenska superundret har varit en av de drivande krafterna bakom ett införande av ett nytt och mycket omfattande förmögenhetsregister... 

Med hjälp av en massa insamlad data över medborgarnas tillgångar i det svenska landet har superundret påstått att deras träffsäkerhet hade ökat. Förvisso är det nog få som inte anser att superundrets träffsäkerhet borde ökas men absolut inte med hjälp av ett mycket omfattande förmögenhetsregister, förvisso skulle insamlad data anonymiserats i första versionen men antagligen hade denna anonymisering tagits bort i version 2 så att fler och högre skatter och andra pålagor enklare kunnat införas så att farbror statens dåliga ekonomiska sinne kunnat få än mer fritt spelrum...

Nu har alltså, mycket glädjande, regeringen beslutat att inte gå vidare med detta förmögenhetsregister! 0-1 alltså för superundret - folket 

Superundrets hittills förda, hårdföra sådan mer korrekt benämnd, räntepolitik de senaste 2 åren har mer än tvärtom retat många och många är vecken i pannorna som undrat vad de sysslat och sysslar med. Senast ut nu lutar det åt att minst 3 ytterligare (!) styrräntesänkningar räknas in och ibland från en del även 4 stycken!

  • Ekonominestorn Lars Calmfors, professor och forskare vid institutet för näringslivsforskning, anser att en dubbelsänkning (-50 punkter) krävs vid nästa superundermöte som infinner sig augusti och vars beslut vi alla får ta del av per 240820. En dubbelsänkning alltså om även inflationssiffrorna för juli ligger under inflationsmålet om 2.0%. 
  • Swedbank och dess chefsekonom Andreas Persson som ofta varit mer räntehök än ränteduva verkar nu svängt en del och menar även han att -50 punkter bör ske i augusti. Han tycker dock även att "Riksbanken verkar vara rädd för ett nationellt kosläpp" (som ska förstås som så att om -50 pkt så shoppas det loss helt vilt, det är ju en syn som nog bara superundret själva har i sin egen skyddade värld där de fortsätter stirra djupt in i sin sugrörsformade kikare)
  • Nordeas chefsekonom Annika Winsth anser dock att sänkningar med mer än 25 punkter åt gången inte behövs.
Några tyckanden har också förts fram:
  • "Riksbanken har hamnat helt fel och återigen missbedömt läget" Torbjörn Hållö, LO:s chefsekonom
  • "Riksbanken tog i för hårt och för snabbt" Sven-Olof Daunfeldt, Svenskt Näringslivs chefsekonom
Har alltså varit en del riktigt rolig läsning i dagarna där superundret kritiserats hårt igen. Glädjande för många! Seså superundret: djupare ner på knä nu!

Det finns även på Expressen lite läsning: Ekonomernas krav – sänk räntan rejält

HURRA för skrotningen av det provocerande och idiotiska superförmögenhetsregistret och, som så ofta tidigare, BUUUUH för superundret!

Ps: Chefen på jobb#2 kallade till lite arbete, igen, och ett inlägg kunde likväl skrivas då det fanns en hel del kul att rapportera om och nu återstår lite bokföring i Mästerexcelarken så här en fredag efter en fin dag på stranden med många bad, skratt och annat kul.

2 comments:

  1. Ja, det var härligt att förmögenhetsregistret skrotades. Sen får vi se hur det går när/om det blir en rödgrön regering i framtiden...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det var den bästa nyheten på väldigt länge!!! Framtiden tar vi sen, så otroligt glädjande och skönt! Vilka nötter vi har i detta land som ens håller på med sådana här förstudier på sådana perversa myndighetsregister.

      Delete