Thursday, September 19, 2024

Riskbanken - superundrets kompis FED

 Det svenska superundrets mer alerta och mer vakna kompis FED slog till med -50 punkter på onsdagen. Det var inte helt oväntat att en dubbelsänkning skulle göras eftersom FED under ett tag styrt efter högst tveksamma jobbsiffror. Det var helt enkelt dags att lätta på bromsen som legat på rätt hårt och rätt länge nu. Räntan som förelåg innan dubbelsänkningen, som var den första sänkningen på fyra år, har varit den högsta på 20 år så det ekonomiska läget har bevisligen varit svårt.

FED styr efter två variabler:

  • inflationen 
  • arbetsmarknaden
Tyvärr styr vårt eget superunder alias Riskbanken enögt och endast efter inflationen (ja enligt en av de 10 sämsta ekonomiska teorierna, kanske mer om detta i ett kommande inlägg), närmare bestämt styr superundret endast efter målvariabeln KPIF där superundrets egna räntepåverkan räknats bort (och tur är väl det för ökande räntor driver på inflationen ganska rejält och kanske allra mest). Återstår nu att se om superundret vaknat till lite eller om dess inflationsdirektion (där ett flertal ledamöter lämpligt nog låste sina egna hyfsat rejäla mångmiljonkronorsboräntor till låga räntesatser, ja alltså helt oberoende av deras diskussioner på jobbet förstås och strax innan räntehöjningscykeln ifrån helvetet skönsattes (!), superundrets chef Thedeén får och ska här få välförtjänt och föredömligt beröm för att själv legat kvar med rörliga räntor på sitt egna bolån) väljer att fortsätta med sin kärvhet och stramhet...

Det är en riktigt härlig dag idag denna torsdag:
  • fredag imorgon, ännu en slitig, stressig och dryg jobb#1 vecka kan läggas till handlingarna
  • lön för jobb#1 slitet närmar sig och få arbetsdagar återstår innan den anländer 
  • börsen har varit uppfriskande
  • inflationskampen verkar vara över för denna gång 
  • FED sänkte som sagt 50 punkter
  • superundrets räntebesked dyker upp 240925, nästa tisdag alltså
  • vädret har i söder varit strålande, en underbar höstdag eller brittsommardag kan den nog kallas, som dock med förtjänsten av jobb#1 spenderats inomhus och bakom fönster mest hela dagen och som vanligt alltså bidragit till skattskassans påfyllnad. 
  • Regeringens budget presenterades och för en gångs skull blir det lite skattelättnad för de som jobbar och sliter eller har gjort så i landet "lagom" (dock inte lagom vad gäller skattetrycket bör poängteras) som har ett av världens högsta skattetryck eller som finansministern Elisabeth Svantesson (M) uttryckte det: den höga marginalskatten i Sverige är skadlig för Sverige i vilket Kalkyl instämmer i till 100%.
    Med Svantesson har Sverige en utbildad nationalekonom som finansminister vilket är en stor skillnad mot föregående finansminister Mikael Damberg (S) vars utbildning är 140p förvaltningslinje. En annan tidigare (S) finansminister var Bosse Ringholm, denna utan nämnvärd utbildning alls... Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) verkar inte ställa större krav på formell utbildning och före detta energiministern Khashayar Farmanbar (S) verkade inte ens förstått skillnaden mellan kW och kWh... Sanningen vi alla ser nu är att de, (S), sällan ställer krav alls... ja mer än på att de som ännu kan och ännu orkar ska betala allt mer skatt. Allt annat verkar (S) prioritera ned, de är ju bäst och vet bäst, alltid...

Nu över till jobb#2 och bokföring av inkomna utdelningar!

Mot FIRE - here Kalkyl comes!


No comments:

Post a Comment