Tuesday, September 10, 2024

Riskbanken - superundrets framfart

 En bild säger mer än tusen ord sägs det. Om det gäller för nedanstående bild får var och en FIRE-strävare själv bedömma men helt klart har superunderts framfart varit ja, hm nåt speciellt och ja superundret, vi är många som noggrant följer er vansinnesframfart:


Det var flera dryga räntebesked som nog fick många, framförallt troligtvis många familjeförsörjare där ingen hyresetta med kokvrå eller avbetald tvårummare riktigt räcker till för hela familjen, att både hicka till, fälla några tårar och kanske med förtvivlan även slå näven i bordet...

(Det bör poängteras att den kritik som Kalkyl framfört och närt under lång tid mot riskbanken eller det svenska superundret (Kalkylska välförtjänta öknamn på svenska Riksbanken) inte bara gäller räntehöjningscykeln ifrån helvetet (av Kalkyl kallad) utan är en mer allmän kritik mot den av superundret förda penningpolitiken sen sådär 15 år som alltså på ett sätt kulminerade i en period av 24 månader med ständiga, saftiga och icke värst förutsägbara räntehöjningar) 

Tiden och konjukturen är dock inte längre på superundrets sida och många fler räntesänkningar är väldigt troliga att invänta. Om inte så har antagligen nåt annat gått riktigt fel i den stora vida världen där det mesta i och för sig är fullt möjligt...

Runt nästa löning, den 25/9, väntas nästa räntebesked. Denna gång går det en knapp vecka mellan det penningpolitiska mötet och tills att räntebeskedet meddelas om inget missförståtts. Det blir helt enkelt en löning med knorr att se framemot och om allt vill sig väl kommer -50 punkter på detta möte då superundrets inflationsdirektion snubblade omkring mellan -25 och -50 punkter redan på förra mötet i augusti. 

Claes Hemberg skriver en del och oftast läsvärt. I senaste skrivelsen 240906 verkar han dock missat att konkurserna stått som spön i backen under en lång tid och de ser knappast ut att minska, kanske inte med samma kraft som 2008 men här förskönar han nog ändå väl mycket... Låst artikel, men för de som kan läsa finns den här på Expressen, under den trevliga rubriken "Räntan rasar snabbare än vi anar".


2 comments:

  1. Sakta men säkert tuggar styrräntan nedåt. Jag hade nästan glömt vilken vansinnig höjningstakt RB höll 22/23.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå ZS! Vi har ju en välutvecklad förmåga att glömma fort men helt klart bra att minnas vad superundret gjort. Det är väldigt skönt att nån kostnad i alla fall sjunker, det har varit en dryg o lång period och en rejäl påminnelse om varför rejäla marginaler krävs för Fire.

      Delete