Monday, April 29, 2019

Månadssammanställning och köpstopp

April månad blev ganska intensiv. Det formligen haglade in utdelningar under hela månaden, den sista anlände den 26/4. Idag har de sista inköpen gjorts på ganska lång tid framöver. Köpstoppet har införts och nu är det ett hårt sådant som innebär att det inte går och inte kan brytas. Krediten ligger nu på 202 tkr vilket för mig är en rätt stor summa, samtidigt ska det tilläggas att jag känner mig bekväm med summan även om jag helst sett den vara 50 tkr (räntefritt upp till detta belopp på Avanza).

Igår spenderades ett par timmar med genomgång av inköp, ide'er och annat och tillslut bestämdes att inköp av Kindred Group samt Nobina skulle göras trots att egentligen köpstopp rådde. Med dessa inköp säkrades utdelningarna för 2019 till att bli 79,744 kr och det krävs en liten extra investering för att nå 80,000 kr som varit målet för 2019. Anledningen att det ännu inte är säkrat eller helt enkelt en bit över beror på att vissa bolag valt att reducera utdelningen med både 25% och 50%... Detta har varit tufft att kompensera men ser nu ut att ha klarats av, en kandidat som ska ge de saknade 256 kronorna har redan valts men tiden får utvisa om det blir den eller någon annan.

Så summeringen blir att april bjudit på massor av inkommande sekiner liksom den har bjudit på massor av inköp.

Sista utdelningen för april var:


Följande inköp har gjorts sedan förra inköpet den 11 april:


Portföljens värde då omx30 stod i 1693.3 per 2019-04-29 var: 2,086,739 kr
De totala utdelningarna för april summeras till fantastiska: 49,191 kr!!!

En konsekvens av köpstoppet är att strategi #2 får anses avslutad. Den var som sagt en strategi och strategier är till för att brytas vid behov och det hann bli en del förändringar under dess korta exekveringstid. Det skall dock betonas att förändringarna inte inneburit att strategi #2 var felaktig, det blev bara lite viktigare att hinna med lite andra saker: t.ex. ökades Industrivärden med 100 st, Kindred kom kraftigt in med 400 st pga kraftigt ner samt att det nog bör bli bättre härifrån, börjat köpa skog och klarat Nobina steken med 600 st vilket gör mig nöjd. Efter sommaren kommer en ny strategi att skapas, just nu är exekveringsresten på strategi #2 att bara sänka krediten ordentligt.

Portföljens värdeutveckling sedan start 2018-01 (där alltså det fanns ca 300 tkr från tidigare bedrifter i aktiehandeln att bara addera):Kreditinformation som visas på Avanza redovisas:


Redovisning sker för att jag själv ska kunna se vad som sker den 1/6 då Swedbank A inte längre ingår i superlånet. Redan i april sänktes belåningen för detta värdepapper från 75% till 65% och nu idag meddelades att det inte längre kommer att ens ingå i superlånet. Det är andra gången gilt för mig och ett av mina värdepapper som plötsligt tas bort från superlånet. Jag tycker detta agerande av Avanza är riktigt uselt och snodd på lurendrejeri. En sak att belåningsgraden sänks men att plötsligt utesluta ett värdepapper helt är för mig inte godkänt. Jag kommer framöver att sänka belåningen och troligtvis helt upphöra med den då jag inte gillar dynamiska villkor. Det känns som ett enkelt sätt för Avanza att plötsligt slå igen den apterade fällan och kamma hem mer pengar. Inte bra, inte trevligt och absolut inte vidare kundvänligt.

För mig bör beslutet bli följande sänkning av kreditutrymmet:

1200*155*0.65 = 121 tkr (lägre)

Detta betyder att gränsen för 0.99% räntan sänks från ca 376 tkr till 255 tkr vilket är en betydande skillnad. Dessbättre ligger jag ändå efter detta ca 53 tkr under gränsen för att åka på 0.75% extra i ränta. Känns ändå inte vidare bra.

Upprepar igen så att jag inte glömmer:

Köpstopp


"Den som är försatt i skuld är inte fri."

  • Ernst Wigforss myntade detta uttryck 1932,. 
  • Ernst Wigforss 1881–1977 var en svensk socialdemokratisk politiker.
  • Detta citat har ofta felaktigt tillskrivits Göras Persson
  • Den som är satt i skuld är icke fri: min berättelse om hur Sverige återfick sunda statsfinanser är en 239-sidig bok från 1997 skriven av Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson tillsammans med Peeter Jaan-Kask

Kalkyl's kommentar: jag har aldrig hört Göran Persson nämna upphovsmannen Ernst Wigforss, någon som vet om han faktiskt gjort det? Det kunde han gjort tycker jag så hoppas han gjort det.


2 comments:

  1. Håller med dig helt om detta med Swedbank. Har skrivit till Avanza och klagat men fick ett dönicke-svar tillbaka. De avslöjar ingen som helst info om VARFÖR de sänkte belåningsvärdet till 65%, utan använder det bara som förevändning för att dra ur aktien från Suerräntan. uruselt agerat av Avanza.

    ReplyDelete
  2. Ja det är ett i mitt tycke icke förtroendeingivande sätt att agera. Mina funderingar kring detta är att jag egentligen borde upphöra att överhuvudtaget använda belåning. Tog lång tid innan jag började med de räntefria 50 tkr men sen var det lättare... Nu lyfter jag dessvärre inte in lånepengarna hur snabbt som helst... Tack för kommentaren!

    ReplyDelete