Wednesday, May 15, 2019

Härlig vecka hittills

Idag kom ytterliggare 5400 kr in på kontot från Investor!

I snigelbrevlådan dök ett kuvert upp från Swedbank "Nu sänker vi courtaget". Kan väl sägas att deras courtage ser rätt angenämt ut faktiskt, bara på riktigt små till lite mindre affärer som Avanza har en fördel från och med idag alltså. Swedbank har "courtage" klasser men som sköter sig själva, dvs går handelsbeloppet över en viss gräns går du över till nästa klass eller ner till en annan klass.

 • 0 kr / affär upp till 100 tkr i innehav   
 • 29 kr / affär upp till 25 tkr                   (ca 0.116%)
 • 59 kr / affär 25,001 - 100,000 kr         (ca 0.236-0.059%)
 • 99 kr / affär över 100,000 kr               (ca max 0.1% och sjunkande med ökande handelsbelopp

Gillar att det börjar hända saker och Avanza ska definitivt inte sitta stilla och tro det att de är bäst och alltid kommer att vara nummer 1. Skämtlånet är riktigt irriterande och courtageklasserna är avskyvärde även sen 1 byte / dag.
Bäst verkar väl Nordea fortfarande vara med sitt vad jag vet raka courtage om 0.06%.

I övrigt så ligger Kalkyl lågt och cashar in utdelningspengar från sin fantastiska pengamaskin.
Löningstiden närmar sig rätt fort, denna vecka är i stort sett avklarad då det imorgon är torsdag och sen är det ju "Friday I'm in Love". Kalkyl var på torken förra helgen så det finns förbättringspotential den kommande helgen med nåt humligt och närande för själen. Efter helgen återstår 5 dagar och sen är det väl löningscathinget som ska kunna höras. Synd bara att den ytterst obehagliga Kreditvargen står med stor och dräglande käft och nafsar Kalkyl i benen och ska ha sitt... Vill gärna undvika att betala 1.75% i ränta till Avanza och börsen fortsätter ju neråt.

Har haft många tankar kring detta med belåning och blir aldrig helt klar över vad som är bäst. Kände mig rätt bra till mods då belåningen trots allt nådde hisnande 219 tkr då utrymmet för 1% var 376 tkr. Det är ju ett dimmigt minne numera och än värre blir det den 1/6. Förlåt om det tjatas om detta men det är en rätt stor grej trots allt, både principiellt och psykologiskt. Pengamässigt sätt spelar 1% eller 1.75% inte någon jättestor roll men principer är principer.

Ingen har väl undgått namnet Kalkyl, den förvirrade professorn med dålig hörsel i Tintin är ju figuren medans ordet kalkyl har att göra med beräkningar och beräknade prognoser. Jag gillar både matte och siffror samt det mesta kring teknik så namnet passar alltså väldigt bra! Så dags för lite nörderi men av ett ytterst trevligt sätt samt för mig givande sådant:

 • portföljvärdet 2,005,497 kr med omx30 = 1593
 • totala utdelningar fram till 2019-05-15: 61,711 kr
 • 5143 kr/mån
 • 1187 kr/vecka
 • 169 kr/dag 
 • 7.04 kr/timme 

Bloggare som inte redovisar siffror och annat tycker jag tagit bort en väldigt inspirerande del av sin blogg. Jag formligen frossar omkring i siffror, grafer och sammanställningar på de olika bloggarna jag besöker (dagligen). Det är siffror som intresserar mig samt vilka värdepapper som säljs och köps.


6 comments:

 1. Hej Kalkyl.

  Bra med konkurrens gällande courtaget. Gällande belåning kan du trösta dig med att ränteutgifter dras av mot det du betalar i skatt för ISK. Största risken med belåning är om man blir överbelånad. Alternativt missar chansen att köpa om det blir riktigt bra köpläge. Överlag är jag försiktig med belåning men det känns helt ok att ha en liten hävstång för egen del. Det mesta har jag till 0 % ränta men lite grann till 0.99 %. Men jag drar som sagt av räntorna mot min ISK skatt då jag inte har några andra ränteutgifter. Gällande lån är det viktigaste att man sover gott om natten med det lån man har. Ligger man och oroar sig ska man nog försöka sänka belåningen. Sparande ska vara något kul och inte något man mår dåligt av. Även om det visst kan kännas surt när börsen rasar i perioder.

  Hade gött :-)

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Slimis och trevligt att du också hittat hit!

   Delete
 2. Håller med dig, siffror är alltid roligare. Jag har också belåning men i nuläget endast 3% av portföljens värde. Hur stor belåning har du? Jag tänker att om det blir bistrare tider framöver är det bra att ligga lite lågt, speciellt om Avanza får för sig att göra "en Swedbank" och plocka bort superräntor från fler storbolag...

  ReplyDelete
 3. Hallå Snålgrisen! Jag ligger på ca 11% belåningsgrad i dagsläget. Med övriga ekonomin inberäknad är det väldigt lågt och egentligen helt enligt plan. Som jag skrivit dock så ska den tas ner, framförallt beroende på vad Slimis skriver: om köpläge uppstår så bättre ha låneutrymme kvar. Runt 10% känns för mig som något slags lagom-tak.

  ReplyDelete
 4. Vad trevligt att två av mina inspiratörer samt två av de av mig mest lästa bloggarna hittat hit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att höra Kalkyl :-)

   Hoppas du får många fler besök framöver.

   Fortsatt lycka till med bloggen samt affärerna.

   Mvh Slimis

   Delete