Wednesday, June 12, 2019

De var ju det med

belåningen och superlånet som jag pratat om en del. Oron var kopplad till Swedbanks utträde ifrån Avanzas skämtlån som återfått sitt namn nu: superlån. Villkoren har missuppfattats en hel del och det är knappast särskilt konstigt då informationen är bristfällig och deras sätt att för värdepappersinnehaven visa belåningsvärdena för respektive värdepapper hjälper knappast till att klargöra hur lånet egentligen fungerar... I alla fall har jag inte förstått upplägget korrekt.

Om jag förstått saken korrekt nu gäller:

 • de värdepapper som ingår i superlånet ger dig kreditutrymme
 • kreditutrymmet beräknas på gällande marknadsvärde och inte som man lätt kan tro dess belåningsvärde.
 • belåningsvärdet är för superlånet 10%, 25% eller 50% av marknadsvärdet och de olika procentvärdena gäller för i vilken "klass" du ligger med den totala belåningen
Den sista punkten är väl den som är mest rörig och så här har jag förstått det:
 • För belåning till 0% ränta gäller att 10% av marknadsvärdet är belåningsvärdet (max)
 • För belåning till 0.99% ränta gäller 25% av marknadsvärdet som belåningsvärde (max)
 • För belåning till 1.75% ränta gäller 50% av marknadsvärdet som belåningsvärde (max)
 • För belåning till 5.64% ränta gäller värdepapprets belåningsvärde (som brukar vara ca 40-80% av marknadsvärdet)

Det är fortfarande ganska rörigt att förstå sig på detta, jag tycker att Avanza har en del märkligheter för sig som för kunden bara gör saker mer komplicerade än de behöver vara. Kreditkontots koppling till ISK/KF är ju rätt skum den med och kunde gjorts glasklar istället.

I vilket fall så fick Swedbank inte den påverkan jag trott och efter en del räkneövningar på det stundande halvåret i kombination med att OMX30 gått upp kraftigt samtidigt som banker legat stilla eller backat fällde avgörandet:

Ökade med 200 st SEB A och 200 st SHB A i måndags.

Detta ökar på krediten med 32879 kr... Det finns i dagsläget en hård gräns som innebär att kreditutrymmet nu har kvar ca 97 tkr för användning. Det är också troligt att en del av detta utrymme kommer att användas framöver. Analysen som gjorts innebär att en hel del köp ska göras under sommaren också. 

Före ökningen i bankerna ovan såg kreditutrymmet ut så här:

Efter inköpet +2 dagar såg det ut så här (OMX hann nog också stiga lite):


I stort sett verkar 25% av marknadsvärdet stämma eftersom utrymmet gick från 314 tkr till 327 tkr och 25% av inköpet blir ca 9 tkr.

Sen förra inlägget, ja faktiskt på nationaldagen, har det erhållits utdelning om 3040 kr från Nobina! 
Totala utdelningssumman för 2019 har nu kravlat sig upp till knappt 67 tkr! Detta innebär att 2018 års totala utdelningssumma redan efter ett knappt halvår hunnit öka med 137%!!! Som prognosen ligger återstår ca 15 tkr att håva in under 2019. Om analysens slutsats exekveras blir det några tusen till och framförallt säkerställs att nå över den för mig riktigt angenäma gränsen om 100,000 kr år 2020.

Bankinköpen som gjordes är ju på ett sätt tråkiga eftersom de inte ökar på utdelningarna för 2019 men effekten kommer ju 2020! 1 comment:

 1. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett lokalt företag och vi erbjuder pengar lån till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: +33756949346

  ReplyDelete