Friday, July 19, 2019

Mot 1000 kr/mån varje månad - del 1

Mot 1000 kr/mån varje månad.

Med de nya inköpen släcktes december månad från denna 1000 kronors radar:


Det återstår alltså 4 stycken månader att åtgärda (månad 1,2,7,8). Akelius kan till 50% med 50 st åtgärda månad 2,8 men det blir troligtvis inte något köp p.g.a för hög kurs.

För att nå 2000 kr varje månad är det endast december som tillkommer (vilken nu ligger på 1060 kr/mån).

En snabb räkning ger att investeringssumman som krävs med 4% DA är ca 35 tkr. Att sen gå mot 2000 kr kräver då ytterligare ca 125 tkr... Detta är inget som går att åtgärda under 2019. Om nu den garanterade månadsutdelningen skall täcka t.ex. värmekostnaderna blir det många lager tröjor i vinter även där vi bor i de södra delarna av landet... En annan problematik är ju "med vilka aktier ska detta göras". Kvartalsutdelare är ju ett dyrt recept eftersom de även fyller på i månader som inte behöver justeras. En annan fråga är ju naturligtvis "hur viktigt är egentligen detta"? Svaret är väl inte helt givet men visst är ett jämnt inflöde attraktivt och troligtvis rätt bra också när summorna kommer upp i intressanta sådana eftersom man då alltid får in pengar att direkt sätta i arbete. Att gå vägen via utländska utdelningar är dock inte bara av godo heller eftersom källskatten tar tid att få tillbaka.

Det blir något missvisande tycker jag, att som en del bloggare gör, redovisa brutto- istället för nettoutdelningarna. Det är ju nettoutdelningen som kan sättas i arbete nu direkt och är ju den faktiska summan du erhåller i handen, t.ex. 4000 kr i utdelningar från USA ger i handen 3400 kr (15% källskatt avdragen alltså om jag förstått det korrekt). Det är ju dock självklart enklast att redovisa bruttoutdelningarna och kanske även mest rätt?

Innan inlägget började skrivas ikväll hade jag tänkt at skriva lite kring dagens börsutveckling och gör det i form av en portföljvärdescheck:
 • 2019-07-14: 2,117,968 kr (kredit: -266 tkr) med OMX30 på 1626
 • 2019-07-18: 2,080,278 kr (kredit: -282 tkr) med OMX30 på 1577
 • På 4 dagar har alltså värdet backat ca 54 tkr...


 • Det är inte bara i solen som det är svettigt alltså...


  2 comments:

  1. Skrev i ett annat inlägg om det här med att nå vissa summor VARJE månad i utdelning. Men har ändå stor förståelse för att det är en rolig utmaning. Och det är viktigt att det är lustfyllt att spara som vi gör.

   Jag är en av de som redovisar bruttoutdelningar. Även om jag hade haft mer utländska bolag med källskatt hade gjort det av skälet att det blir enklare.

   Nu 2019 har jag fått tillbaka dragen källskatt från Avanza (85% bara hittills) från 2016 och denna intäkt tar jag inte heller upp. Lika lite som när den drogs 2016. Tänker att det jämnar ut sig när man är inne i systemet att det dras och sätts tillbaka källskatt.

   Har även Nordea-konto som är supersnabba med att sätta tillbaka källskatten. De har även billigt courtage och billig valutaväxling. Annars är Nordea fruktansvärt dåliga på resten (siten & belåning främst).

   ReplyDelete
  2. Hallå! Ja med mina 3xpreffar har det mest varit en kul grej faktiskt. Jag tycker dock alla 3 preffarna är riktigt bra bolag. Det har varit en slags tävling mot mig själv detta race som (del 4) nästan har nåtts helt.

   Vad gäller bruttoutdelningarna förstår jag tänket och det är säkert det enklaste. Att inte ta upp intäkten när återbetalningen kommer blir ju lite skumt det med eftersom intäkten faktiskt är där ju. Ja det är rätt eller fel på en massa saker när man redovisar, allt beror på perspektiv och vad man själv tycker och det är en rätt skön känsla som bloggare - man är själv Chefen!

   Nordea är väl så dåliga att en bloggkollega vid namn Slimis gav upp och återvände till Avanza. Bloggkollegan Snålgrisen kämpade tappert med att ens lyckas registrera sig men har väl sen i princip gett upp han med om jag minns rätt.

   Jag har baserat på dessa bloggkollegor och några till inte ens orkat försöka. Hoppas att Nordea inser at öppenhet är bättre och att de framöver erbjuder en handelsplattform som fungerar likt Avanzas/Nordnet där inga krav på att ha andra aktiviteter knutna till banken behövs för att just använda deras handelsplattform.

   Källskatt på runt vad jag förstått 6 veckor låter fantastiskt lockande samt det raka courtaget istället för dessa otrevliga klasser a la Avanza (dock 1 byte / dag) och Nordnet (sämst när jag senast kollade detta 1 byte / månad).

   ReplyDelete