Tuesday, December 17, 2019

Nytt sabotageförsök

I helgen utsattes Kalkyls pengamaskinen för ännu ett sabotageförsök... För ordningens skull är det kanske lika bra att först berätta att lördagsmorgonen stördes av ett välbekant surr från mobiltelefonen och det surrandet brukar betyda utdelning och mycket riktigt erhölls ännu en utdelning som alltså kom in på kontot på lördagsmorgonen!

Lördagen började alltså bra men sen gick det raskt utför när ett märkligt oväsen startade från tvättmaskinen. Det lät riktigt illa... Den var turligt nog i stort sett klar med programmet. Maskinen tömdes och sen roterade jag runt trumman lite för hand och ja inte tusan lät det bra inte... Frun fick panik och humöret gick i sank. Själv tar jag det lite lugnare i sådana situationer nuförtiden, har lugnat ner mig rätt betydligt från yngre dagar! När eftermiddagen infann sig tog jag itu med tvättmaskinen och drog av gummibälgen och rengjorde så gott det gick, tillslut hade jag fått ut en hel del som inte borde vara där och i rengöringsfiltret hittades 3 st mynt samt några hårklämmor och en del stenar och liknande. Trumman lät nu rätt bra igen vid rotation och efter en hel del elände fick jag äntligen gummibälgen på plats igen. Klockan hade nu hunnit bli kväll och en 30C tvätt startades och det lät riktigt bra en stund men sen lät det igen hemskt...

Söndagen var hyfsat ångestladdad på  grund av tvättmaskinseländet och återigen hade en helgs planer grusats. Till råga på allt har jag varit halvkass i några dagar och söndagen innebar ingen bättring, lite feber och halsont och jag kände mig allmänt risig. Frun fick börja sondera tvättmaskinsmodellerna och jag gick in i rond 2 med maskinen. En granne var hygglig som vanlig och lät frun köra en maskin. Med barn i familjen drabbades även Kalkyl av en smula panik inför veckan. Barn har en fantastiskt förmåga att smutsa ner precis allting precis hur snabbt som helst. Kan bli ett helt annat inlägg om just detta då ni läsare som har barn antagligen hört saker av dagispersonalen som:

"de hade så roligt i sandlådan"

Jo visst, alldeles säkert, men det har regnat i en vecka nu och kanske trädgårdslangen kunde använts för att spola av i alla fall 1 kg grus och lera innan ni gick in?

Många timmar senare och en maskin i stort sett helt isärskruvad roterade trumman åter fint. Det var en strumpa som hade kommit in mellan trumman och inkapslingen. Jag monterade nu ihop själva inkapslingen och fortsatte sedan i högsta fart. När allt utom locket på tvättmaskinen var på plats samt lite annat smått o gott roterade jag åter trumman och nu lät det fan inte bra. Något distinkt slog emot vid varje vals. Klockan var nu 20 och Kalkyl relativt groggy p.g.a allmänt dålig hälsostatus denna dag. Hade detta hänt för 15 års sedan eller nåt hade släggan förvandlat tvättmaskinen till en hög oidentifierbara bitar av plast, gummi och metall men jag bet ihop och rev skiten ännu en gång... Vid monteringen i rond 2 noterades en bygel men jag förstod inte riktigt funktionen med den men naturligtvis var det den som ställde till det, den ska hålla värmepaketet på plats. Jag fick åter skruva isär det mesta i rond 3 men denna gång kom bygeln på rätt plats. Vet inte vad klockan blev men tillslut var allt ihopskruvat och maskinen körde under stor tystnad en 30C tvätt!!!

Tvättmaskinen frun ville köpa om det skulle behövas gick på knappt 8.0 tkr... Nu sparades alltså 8.0 tkr!!!

Ett varningens ord är på plats, att riva en tvättmaskin så här ingående kräver ett gott mekaniskt handlag och en hel del tålamod. Det var ett stort jobb det erkänner jag, större än jag kunde tro.

Hur stort jobbet blir beror en hel del på hur tvättmaskinen är konstruerad och jag kan säga att denna tillverkad av Electrolux under namnet ElektroHelios var inte gjord för hemmafixaren eller ens den professionella reparatören. Fy sjutton, Hela maskinen hängde liksom ihop i ett och inget bärande fanns att hålla upp trumman som väger en hel del när man försökte att komma in i den. En riktigt bedrövlig konstruktion och antagligen inte unik. De betydligt äldre maskinerna kunde öppnas där bak och fram men här rasade liksom allt ihop...

Nå Kalkyl avgick med segern i rond 3 och ännu ett sabotageförsök slogs undan! Tvättmaskinen kan få fortsätta sin kamp mot tvätten och Kalkyl sin med att nå FIRE!

5 comments:

 1. Grattis till en bra lagning. Jag håller absolut med om att man ska reparera sina vitvaror. Alternativt sälja dem begagnat om man är trött på dem. Tyvärr får man sällan hjälp att reparera något i den lokala vitvaruaffären. De säger bara "för dyrt att reparera, köp nytt" oavsett vad felet är. Ta vår värmepump. Den krånglar lite och jag fick offert på reparationssats för 30000 kr Dock är styrning, varmvattenberedare etc fortfarande 15 år gammalt, och sånt som uppkoppling för smart elstyrning och förbrukning kan man abra glömma. En ny kostar ca 60000 kr dvs det dubbla, och då får du en mycket modernare (och tystare) FLVP som har allt det där man önskar. Den gamla är en relik från 90-talet och man vet inte när styrkort och sånt ger upp. Likadant kyl och frys. Våra är snart 20 år och fungerar okej. Dock är jag så sabla trött på att frosta av den där frysen två gånger om året, då den ALLTID är proppfull med grejor. Och det kommer alltid vatten utanför och förstör parkettgolvet. Hade det gått att köpa till en tillsats för automatisk avfrostning, hade jag nog behållit den, men nu är det att köpa nytt som gäller. Kommer sälja dessa pjäser för 500 kr st på blocket.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just auto avfrostning är bra har jag märkt sen vi flyttade, tidigare var det manuell avfrostning som gällde. På den då hyfsat nya frysen som fortfarande krävde manuell, husqvarna, var det en löjligt dålig plastbit som skulle sättas på för att leda ut vattnet. Den var så dåligt gjord den lösningen att vattnet rann överallt utom i den o handdukar o ugnsplåtar fick användas för att skydda parkettgolvet... Suck.

   Delete
 2. Slit o släng mentaliteten råder och underblåses av alltför höga reservdelspriser av tillverkarna så att de får sälja nytt istället. Beklagansvärt är det. Ibland självklart 100% rätt att slänga o köpa nytt.

  ReplyDelete
 3. Snyggt jobbat! Kudos.

  Jag hoppas att fler personer åtminstone försöker. Det är trots allt inte *så* mycket magi i en tvättmaskin.

  ReplyDelete
 4. Tack, gott o spara 8 tkr. Nej inte mycket magi inte men dock både smarta o dumma konstruktioner i en mix.

  ReplyDelete