Monday, March 23, 2020

Osannolika tider, galna tider - del 3

Detta inlägg blir inte så mycket skrivande även om jag egentligen hade velat det. Har varit en alltför stressig dag med för mycket att göra så orken finns inte riktigt.

Läste en intressant artikel på DN så är i alla fall inte ensam om att tycka att saker borde skötts annorlunda minst sagt, Peter Wolodarski

En annan med i mitt tycke sunda åsikter är Kerstin Hessius, VD för tredje AP-Fonden och tidigare riksbankschef. Tänk, jag har inte hört något från Vågmästaren (Stefan Ingves) själv, nån som gjort det?

Finns även detta klipp där hon intervjuas, ditv/ekonomistudion/vd-ap3-vi-ar-mitt-i-katastrofen/
samt på svt vd-n-for-tredje-ap-fonden

Jag lyssnade på Stefan Löfvens tal igår kväll och får säga att Sveriges statsminister gjorde ett mycket bra tal förutom på en punk: han berättade inte alls om några direkta åtgärder. Det är liksom här skon klämmer i hela denna mycket tråkiga pandemitid, i alla fall vad gäller Sveriges agerande. V har agerat  mycket bristfälligt, mycket långsamt och naivt. Bara för 2 dagar sen fortsatte After Ski festerna i norra delarna av landet, rekommendationen var att inte ha folksamlingar på 500 personer eller fler, då löste de kreativa After Ski arrangörerna det hela genom att maximalt tillåta 499 personer och vips fanns ingen smittrisk (ööööhhhhh vad bra). Melodifestivalen hölls på Friends Arena trots riskerna, tur man hade koll på allt så att ingen smittades där ju. Man häpnar gång på gång... Eller gör inte Ni?

Nej, Kerstin Hessius har fått massiv kritik för sina uttalanden (naturligtvis eftersom hon säger sanningen) men jag ger henne fullt stöd. Tycker hon varit modig som vågat stå upp och uttryckt sig så pass tydligt. Detta är den tydligheten regeringen också borde vågat uppvisa.

Utdelningsindragningskarusellen fortsätter att spinna på och det är verkligen inga glada nyheter som mottages. Nordea har ju överraskat positivt (tur jag har en stek kvar i Nordea alltså!) med att hittills säga att utdelningen ligger fast, vi får väl se säger jag. Har redan hunnit bli rätt luttrad så bidragssökandet kom av sig innan det ens hann börja eftersom den nu förväntade (idag då alltså) summan är märkbart reducerad, kul så länge hoppet fanns där i alla fall.

Det två näst värsta sakerna som i närtid inträffat för mig personligen är:


 • indragna utdelningar samt tal om indragningar
 • FIRE känns väldigt avlägset just nu, har ju antagligen gått upp för de flesta att det krävs bra mycket mer kapital än man först kanske börjat tro på

Och slutligen så kommer den värsta saken i eländets tid:

 • drömmen om FIRE är ordentligt stukad, vill inte skriva krossad men inte långt ifrån då man alltså inte ens kan lita på utdelningarna. Förvisso är situationen väldigt speciell (väldigt hemsk) men tycker ändå att indragna utdelningar är helt fel då det är vinsten från 2019 som delas ut (delar av den)

Och ja, jag retar mig enormt mycket på hur smittan kommit hit genom denna naivitet och ignorans som i mångt och mycket är en spegel av vårt samhälle idag. I går kväll/natt blev en person ihjälskjuten i Malmö igen, mitt under en pågående nationell kris härjar vissa individer vidare. Andra liknande roade sig istället med att elda upp folks bilar, antagligen bilar tillhörande människor som kämpar för att dra sitt strå till stacken genom att åka och jobba och medans de tar sin välförtjänta vila eldas deras bil upp på parkeringen. Inte dags att terrorstämpla dessa "vardagsbrott" så att när väl någon åker dit blir det 20+ år eller nåt på vatten och bröd?!2 comments:

 1. Ja vilket elände. Men man får försöka se det hela positivt, tänk vilka fina bolag du kan köpa nu för vrakpriser. Jag kommer ladda på rejält med sagax D och akelius D, de har följt med nedåt och där har du 10% yield till väldigt låg risk.

  Vi har en hel del aktier som har backat både 50% och 60%, men denna typ av high yield-investeringar är ju volatila till sin natur, de går gärna ner lite extra, men har å andra sidan rejäl uppsida när det väl vänder igen. När det gäller utdelningar har vi INGET bolag hittills som har ställt in, Macerich har kapat med 33% och vår lilla stek i Vermilion tuffar på med nån sorts utdelning, har inte brytt mig om att kolla, men de sänkte med typ 90%, så det är inte många kronor där inte. Det har inte varit ett bra år för midstream, den saken är säker. Att bankerna slopar utdelningarna tror jag inte ett skvatt på, de tjänar för bra, och mången aktieägare kommer att bli väldigt irriterade över detta. Blev faktiskt förvånad över att HM helt slopade sin utdelning, totalt oväntat faktiskt. Men de anser kanske att aktieägarna klarar sig utan någon återbäring, så kanske de gör en extrautdelning längre fram, vet ej. Har inte hört några detaljer om hur de resonerar.

  Det blir en spännande månadsrapport den saken är säker.

  ReplyDelete
 2. Godmorgon Snålgrisen! Hinner inte med att redovisa alla köp, har köpt båda du nämner. Intressant tanke angående utdelningarna, håller tummarna att du får rätt, men även Swedbanks utdelning syns ej längre på Avanza. Kanske seb vars skjutit den framåt?

  ReplyDelete