Friday, March 20, 2020

Osannolika tider, galna tider

Försökte att hålla emot att skriva ett inlägg idag som summering på denna riktiga skitdag men det gick alltså tillslut inte, jag var tvungen att skriva lite.

Förra fredagen var det Fredagen den trettonde. Trots allt skrock och snack kring denna fredag med datumnummer 13 hände det inte något särskilt om jag minns rätt.

Idag däremot, Fredagen den 20:e, när så äntligen både marslönen och utdelningarna är inom räckhåll för en stackars hårt prövad utdelningsjägare, eller frihetssträvare om man så vill, så utsattes Kalkyls Pengamaskin och alla andra bloggkollegors Pengamaskiner som skjutits i sank senaste tiden för frontalangrepp från flera håll. Nu visar sig Sveriges fula tryne från sin rätta vinkel och igen är det socialistandan som ligger bakom. Med Jonas Sjöstedt i främsta ledet, förstås, fattas bara annat, ivrigt påhejad av diverse andra personer som nu har fått ett nytt "kärnämne" att ta itu med. För enkelhetens skull listas personerna i artikeln jag med chock och illamående tvingade mig att läsa igenom:


 • Jonas Sjöstedt (V, lika bra att lägga till det som de dolt sedan flera år,PK, alltså VPK)
 • Stefan Ingves (riksbankschef, ???)
 • Magdalena Andersson (finansminister, S)
 • Per Bolund (finansmarknadsminister, MP)

Listan kan säkerligen göras längre. Så vad är det nya kärnämnet då? 

Ja, man vet att man befinner sig i Sverige i alla fall när det plötsligt börjar pratas om att de svenska storbankerna bör ställa in sina aktieutdelningar. Om bankerna nu inte gör det av egen vilja övervägs att snabbinstifta en LAG som tvingar dem att ställa in aktieutdelningarna p.g.a Corona viruset... Det är omoraliskt, det är inte rätt tidpunkt att dela ut vinster o.s.v.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta längre. Jag är i chocktillstånd, fullständigt efter denna fredag. Jag känner mig uppgiven, helt jävla matt och otroligt arg.

Fredagen började i dur, jag hade sen igår en känsla av att börsen borde gå upp under hela fredagen vilket den till en början också gjorde. Sen gick det så här:

 1. Volvo meddelar att bonusutdelningen ställs in
  1. visst ok av Volvo at ställa in bonusutdelningen, kan accepteras
 2. SEB meddelar att de skjuter fram bolagsstämman och överväger att slopa utdelningen helt
  1. mycket märkligt initialt att skjuta fram och än värre att överväga att ställa in utdelningen
 3. Expressen artikel om "kärnämnet" ovan: Sjöstedt: Förbjud...

Det snurrar i huvudet av ilska när jag skriver så om det dyker upp lite skrivfel och annat så är orsaken känd.

Aktieutdelningarna är avkastning på pengar som är placerade i tillhörande bolag, det är en slags lön för att vi som aktieägare vågat satsa våra pengar i bolaget i fråga. Som vanligt vill Sverige inte kännas vid strävsamhet, sparsamhet och flit, allt handlar bara om konsumtion, renoveringar, lyxsemestrar, lyxmat, lyx ja vad fan som helst. Handlar om oansvarighet av allt och alla snart, allas rätt till allt möjligt men aldrig några direkta konsekvenser eller skyldigheter.

Kan knappt skriva längre, är helt skogstokig över vad jag läst.

Hade helst undvikit att ens kommentera Corona men nu går det inte längre. Först sitter ett helt land, ja Sverige alltså, alldeles passiva och babblar en massa strunt som vanligt. Kina går i karantän och i Italien bryter Corona ut med rejäl kraft cirka en vecka innan detta idiotiska och påtvingade sportlov i Skåne börjar, vecka 8:a alltså. Folk åker som vanligt utan en tanke iväg på en massa resor under sportlovet, att en stor pandemi hotar att bryta ut struntar man fullständigt i för det är så märkligt om det skulle kunna nå Sverige ju. Nej, jag måste naturligtvis åka skidor i Italien eller varför inte värma upp mig lite i Iran.

Sveriges zoombieaktiga regering gör inget och tänker inget heller. 

Varför stängde Sverige inte gränserna direkt? Varför tilläts flygplan med resande från Italien och Iran att landa som vanligt och sen vandrade de resande iväg som om inget speciellt hade hänt i respektive länder vid ankomst? 

Nu ska hela Sverige betala för vad en andel av befolkningen ägnade sig åt under v7-v9 . Det är mycket anmärkningsvärt. Ett grepp är då att tvinga bankerna att inte betala ut aktieutdelningar, tvinga folk att lämna arbetsplatser, tvinga folk att jobba hemifrån med ungar springande hemma, tvinga folk att hamstra dasspapper (ja lite komik fick komma med också...). De som åkte på semester till dessa länder borde ekonomiskt få betala extra straffskatt, hade i alla fall varit en symbolisk handling. Företag som importerat arbetskraft från yttre världen i en allt större utsträckning under denna Corona tid borde också sättas på straffbänken, vilka säkerhetsåtgärder togs, mig veterligen inte mer än att de som anställdes inte fick komma till arbetsplatsen direkt efter att de anlände från t.ex. Kina.

Man blir frustrerad, trött, sur, irriterad, arg, ledsen och allt på en gång.

Ge f.a.n i aktieutdelningarna, det är lön för investering i företagen.

Vilken soppa, hoppas skidåken och de brända pizzorna var riktigt suveräna........................

Ett helt land i nedstängt läge, det är ju så dags att agera nu när landet skulle agerat i v6 eller ännu tidigare. Troligtvis hjälper det inte ett dugg heller, Corona sprider sig ändå. Gränsnedstängning som Danmark gör är ju för sent det med... Beredskapen är god har det tjatats om rätt länge nu men de rop ifrån vårdapparaten då, ljuger de? Eller deras budskap anses liksom inte relevant, de vårdanställda har i princip berättat samma hemska saker under många år nu och ingenting har chefer, politiker eller anat högvilt gjort. Nu lockar Norge med skyhöga löner för de behöver också folk till sin vård och då heter det: stanna kvar och ställa upp för sitt land! Jo jag tackar, jag hade dragit direkt om jag jobbat inom vården och äntligen satt ner foten inför högheten och därmed indirekt sagt till dessa onödiga chefstyper (som antagligen varken kan byta en katet eller ta ett blodprov men likväl är de chefer över de som kan...)  att jag inte längre accepterar dessa urusla förhållanden.

Och några avslutande ordspråk:

Den som spar, han har men inte särskilt roligt

Det var så dags att pissa till kväll när halva natten är gången sa gubben å sket


12 comments:

 1. Hej Kalkyl. Det var ett rejält långt och intressant inlägg 😃 Håller med att politiker inte har att göra med bankernas utdelning. Det borde ligga på bankens ansvar att dela ut pengar och inte vad någon politiker tycker. Sen verkar var och varannat bolag skylla på Corona viruset för att kunna hålla inne utdelningen. Ett exempel är väl Swedbank. Det har skrytits att banken är välkapitaliserad och dagen efter böter på 4 miljarder pratar ledningen om att ställa in utdelning för samhällets bästa. Det finns ju aktieägare som delvis eller helt lever på dessa utdelningar. De riskerar sina pengar och sen struntar ledningen i dem genom att dra i utdelningen. Tackar vet jag Handelsbanken som iallafall betalar ut en lägre utdelning men den vet man att man får om nu inget extraordinärt skulle hända. Själv vill jag äga de bolag som bryr sig om oss aktieägare och kan betala ut en slant för att vi riskerar våra pengar på längre sikt. Inte de som premierar ledningens skyhöga ersättningar i första hand. Kan inte ett bolag prestera skulle inga bonusar och falskärmsavtal mm betalas ut till de som styr bolagen. Aktieägarnas bästa ska givetvis alltid prioriteras först om det ska vara rätt. Ska iallafall bli spännande att följa bolagen nu framöver när vi har Corona kris.

  Önskar dig en trevlig helg.

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för kommentar Slimis! Kan inte annat än helt hålla med dig. Trevlig helg på dig!

   Delete
 2. Den som leken ger sig in i får leken tåla. :)

  ReplyDelete
 3. En svart svan indeed. Det som händer är osannolikt och jag gillar det inte mer än dig. 2020 kommer förmodligen att vara ett förlorat år för många inkl undertecknad. Men att utdelningen slopas när sånt här händer kan jag inte tycka är så märkligt ändå. Just nu står i princip allting still. Begränsat med nya ordrar och likviderna tryter snabbt hos företagen. Jag såg det inte komma och jag är inte ensam om det. 7-AÅ fondens ansvarig gnäller om att vi måste ha besked när det här ska gå till normalt läge igen. Precis som hon tror att det bara är Sverige som står stilla. Då har har hon glömt större delen av Europas industriländer som kanske har det värre än vi. Vi kan fortfarande gå ut käka på restaurang (fast ingen vågar) men i Frankrike, Italien är det just nu förbjudet. Det här blir värre innan det blir bättre mina vänner.

  ReplyDelete
 4. Hej Dividendify och tack för kommentar. Utdelning eller inte är bolagens ansvar, om en lag instiftas har politikerna ännu en gång gått över gränsen.

  ReplyDelete
 5. Ja vad ska man säga, Sverige och hela världen har blivit helt tokiga. Först hamstras det toapapper precis som om hela världen håller på att gå under, och nu det senaste, när populister börjar gnälla på bankerna om utdelningarna. Jag är såklart partisk då merparten av vårens utdelningar kommer från just banker, och då portföljens värde är back med runt en mille har dessa utdelningar varit ljusglimten i tillvaron. Det som gör mig allra mest irriterad är att detta inte verkar ha med ekonomiska fundamenta utan att man på något sätt åter igen i detta fantastiska land måste visa sig PK och foga sig för den allmäna opinionen. Jag har läst så många idiotiska kommentarer om detta på fb att jag helt har slutat läsa. Folk verkar inte fatta någonting alls om vare sig aktiebolag eller aktieägare. DEt låter hela tiden "låt aktieägarna ta smällen, inte vi löntagare eller kunder". Vad hade hänt om samtliga aktieägare i Swedbank hade bestämt sig för att "nä nu skiter vi i detta". Det tror jag dessa nötter inte verkar fatta alls. SEB har jag alltid sett som en bank av lite högre kvalitet än Swedbank, Nordea men jag kan direkt säga att detta förtroendekapital är 100% förbrukat när Torgby enda dagen går ut och säger "utdelnngen står fast" och andra dagen "vi ska omvärdera utdelningen". Kommer med 99% säkerhet sälja alla SEB-aktier så snart de är uppe på nollan, för sånt beteende har jag noll förtroende för. En bank-VD borde väl om någon ha koll på sin balansräkning, och veta huruvida bra rustade man är för detta eller inte. Jag har sagt det flera gånger på bloggen och jag säger det igen, tillfälliga kriser lånar man sig ur, för att påverka den "dagliga verksamheten" så lite som möjligt. Banker har rejäl kassa, samt möjlighet att låna upp ofantligt mycket pengar till väldigt låg ränta. Man har råd att både belöna aktieägarna för deras otroliga tålamod, OCH att stötta småföretagare under de kommande veckorna. Jag håller med DI som skriver att det var oerhört svagt av Volvo som sitter på en kassa på vad, mer än 50 miljarder, att slopa extrautdelningen de hade planerat. De har RÅD att göra båda, de står inte och faller med detta, utan det är väl ytterligare PK-fanatismen som lyser igenom, där nu även företagsledare måste foga sig för vad några få galningar säger (ja Sjöstedt, jag tittar på dej).

  Att förra årets utdelningar kommer att möjligtvis decimeras (beror ju helt på vinst, då utdelning är en % av vinst) är jag helt och hållet med på, men förra årets vinst ska fanemej delas ut som planerat. SEB och Swedbank är inga småföretag som står och faller med en aktieutdelning, tvärtom har de prövat deras aktieägare tillräckligt nu med pengatvätt och annat elände. Nog nu! Visa lite ryggrad och kör över populismen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igen, väldigt bra uttryckt och spm vanligt instämmer jag i vad du skriver. Det är ta mig fan inte klokt. Hårt prövade aktieägare ska i största möjliga mån få sin välförtjänta utdelning. Folk inkl nötterna jag nämnt ovan tycks tro att aktieutdelning är nåt slags manna regn från himlen som är onödigt och kan strykas hur som helst. Borde överge svenska bolag o övergå till dividend kings, de ser sina aktieägare som viktiga och något att kämpa för. Osmakligt är vad det är. Jag stirrar också på J Sjöstedt, pajas.

   Delete
 6. Vad som är rätt eller fel när det gäller att stänga gränser eller liknande låter jag bli att kommentera. Men att staten lägger sig i om företagen ska betala utdelning eller ej till aktieägarna är ju helt sanslöst. Vill man inte att det ska finnas företag? Alla som var med på den tiden Östeuropa var kommunistiskt känner ju till hur det var där då när folk vanligtvis fick köa för att få köpa sin ranson mat och troligtvis även toapapper.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Gränserna är en svår fråga men sanningen är att, o den kanske gör ont värre, smittan har importerats hit av egen fri vilja och kunde sannolikt undvikits helt. Detta hade dock krävt handlingskraft och därmed omöjliggjorts. Tack för kommentar IUS!

   Delete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete