Tuesday, April 14, 2020

Tuffa tider, skrala tider - del 2

Utdelningsskörden som krossades av ett hemskt slagregn kallat Covid-19. Det pratas en del om att 2020 är ett förlorat år, i alla fall vad gäller aktieutdelningar. För Kalkyls Pengamaskin har utdelningsprognosen i stort sett havererat och i skrivande stund återstår i runda slängar ca 30% av utdelningsskörden. Året 2020 har förvisso bara hunnit avverka ett kvartal och mycket kan ju hända under de återstående tre. Jag räknar dock kallt med att de 30% är maximalt vad jag kommer att kunna bärga och jag kommer inte att bli förvånad om det blir än mindre än så. Det gäller förvisso att leva på hoppet men i detta fall känns det fel att göra så och om det skulle förändras framåt hösten så blir det det desto roligare då.

Då min utdelningsprognos är viktig för mig av flera skäl inklusive:

 • för att ha koll på hur jag sköter jobb #2
 • för att kunna budgetera aktieköp och övriga större kostnader
 • för att öka min motivation

så togs beslutet för några veckor sedan att inte ändra i prognosen! Jag uppdaterar alltså inte vad bolagen kommer att dela ut utan de uppgifter som redan finns behålls. Vidare innebär beslutet att om eventuellt nya bolag köps in kommer deras respektive aktieutdelningsuppgift som används att vara den för i 2020 om de fortfarande delar ut vid inköpstillfället eller så kommer 2019 års utdelningsuppgift att läggas in.

Oavsett hur året 2020 kommer att sluta så kommer prognosen att ha gett en väldigt felaktig bild (summa) men sannolikt stämmer den någorlunda för 2021. Det finns inte mycket mervärde för mig att nolla 70% av bolagens utdelningar och sedan stirra på en sådan prognos. Covid-19 har ställt mycket på sin spets och tyvärr kommer den nog att fortsätta att göra så ännu en tid. 

En sak är helt klart för mig i alla fall och det är att det just nu, trots allt, är rätt skönt att inte leva på aktieutdelningarna. Kan inte ens våga mig på att försöka att föreställa mig hur det måste kännas just nu för de som så gör när bolag efter bolag ställt in utdelningar. Det är tufft nog att ta emot informationen med jobb och lön vid sidan om.

Vad som nu har hänt är att FIRE strävare ännu en gång tvingas skjuta upp något trevligt på en lång tid, läs minst ett år tills nästa utdelningssäsong inträffar. Det är en väldigt lång tid... Förvisso handlar det mesta kring FIRE just om att skjuta upp och fördela istället för här och allt men det är nog ingen som tycker att situationen är speciellt rolig. 

OMX30 avslutade på 1536 och gick alltså denna tisdag upp med knappt 2.5%.
2 comments:

 1. Man intervjuade 3 st FIRE-frälsta personer i DI och de verkade inte speciellt bekymrade. Dock verkade det oklart hur fria de egentligen var då de verkade jobba på ett eller annat sätt.

  Min egen definition av FI är att man ska kunna gå i ide hur länge man vill och lita på att avkastning på kapitalet betalar ens räkningar (gärna automatiskt). Tvingas man till extrajobb som t.ex bloggande eller föreläsande då anser jag att man per definition inte är fri, oavsett om man gör arbetet "frivilligt" eller inte. Vänder mig därför mot de som bloggar mot pengar, dvs har samarbeten. Dessa samarbeten förutsätter antagligen någon sorts motprestation och kan således endast ses som "grädde på moset" och inget man kan betala elräkningen eller hyran med.

  Den dagen vi säger upp oss kommer vi ha minst 1-2 års utgifter i reserv, om nu utdelningar ställs in och skiten träffar fläkten än en gång". Att segla ut från arbetslivet utan en rejäl buffert låter bara dumt.

  ReplyDelete
 2. Håller med Snålgrisen i dina synpunkter. Ja efter denna tid med ständiga utdelningsindragningar så bör nog några tänka lite annorlunda än de hittills gjort.

  En rejäl buffert är en självklarhet även i min bok. Kul att höra från dig igen!

  ReplyDelete