Friday, April 17, 2020

Tuffa tider, skrala tider - del 3

Gjorde ikväll tyvärr en snabbscanning på dagens nyhetsskörd och som så ofta förekommande dök det upp något man helst inte vill läsa om. Det var TT Nyhetsbyrån som dök upp med den väldigt (o)sannolika rubriken:

Många vill ha del av krispaket

Tja, no shit Sherlock. Vem kunde då tro detta?

Det fortsatte med:

Regeringens krispaket till företagen kommer att bli rejält mycket dyrare än beräknat.

Nej ta mig sjutton, detta kunde väl i alla fall ändå ingen ha kunnat lista ut i förväg?

Tills idag, den 17:e april, hade ca 15700 företag fått sitt anstånd beviljat med att betala in skatten, till ett totalt belopp av 29.3 mdr kronor. Förslaget som regeringen lade fram hade räknat med maximalt 27.0 mdr. Den föredömliga och knivskarpa Magdalena Andersson (S) kontrade med:

Det är många fler ansökningar än under finanskrisen.

Undrar vad finanskrisen hade med Covid-19 att göra siffermässigt alltså...

Nyhetsrapporteringen från TT avslutade klämkäckt med:

Även permitteringsstödet väntas bli betydligt dyrare än beräknat.

Jag har haft den stora förmånen att ha haft ett flertal riktigt bra matematiklärare när väl grundskolan var ett avslutat kapitel. Sådana lärare som både lämnade ett bestående intryck och en bestående kunskapsbas. Jag har haft bra lärare inom andra ämnen också men de jag minns bäst var de inom matematik och fysik. Ett gemensamt drag för dessa lärare som de var mest måna om att lära ut var att:


 • analysera problemet
 • formulera vad som sökes
 • ställ upp uträkningarna som krävs överskådligt
 • utför beräkningarna
 • rimlighetskontroll
 • kontrollräkna

Ett genomgående tema nuförtiden är att allt verkar bli dyrare än beräknat. De flesta av punkterna ovan är rimligen ignorerade eftersom det redan efter en liten tid  (? orkar inte kolla hur länge det gått att ansöka)  så har kostnaden för anstånd med skatten gått från beräknade 27.0 mdr kronor till 29.3 mdr kronor vilket i procent blir "ynka" 8.5%.... Alla kan ju inte ha förmånen att få ha haft bra matematiklärare men jag tycker nog att när det handlar om stora summor pengar, hm kanske bara är småpotatis för Maggan så ingen stor sak det här, så gäller det att verkligen gå igenom uppgiften ordentligt samt att sätta ett tak för kostnaderna redan från början. Kanske har påtryckningarna på bankernas utdelningar något med detta felräknande att göra?

Uppsnappat från en dold mikrofon någonstans i Sverige

Men vad tusan, det löser sig, oroa sig inte, vi politiker (Kalkyls tillägg: inte bara S som höjer skatter eller sjabblar med stora belopp, M har ju sett till att sälja ut rena kassakor som ägdes av oss alla och generade stadiga intäkter år efter år eller C (Maud Olofsson) som jobbade hårt för samgåendet av Vattenfall och Nuon som ju blev ett av tidernas största fiasko med prislappen gigantisk) har ju alltid kunnat höja skatten eller omfördela pengar. Hm, kanske bäst vi lägger ner vården direkt efter Covid-19, den kostar förfärliga summor. Eller varför inte privatisera den, då får ju folk så mycket flera val så att de har mindre tid över att leva sina liv! Beredskapslager behövs absolut inte, Covid-19 har ju hänt så det kan vi stryka direkt. Hm, äldrevården är ju rätt dyr den med... För att då inte tala om skolorna, ungarna blir ju ändå inte mycket sämre om vi minskar ner lärartiden med säg 50% eller nåt, de verkar ju kunna surfa. Vadå, surfa? Ja, assså du vet sånt med internet och data och sånt. Tänk, redan 3-åringar kan ju fixa med läsplattor, då är steget inte långt kvar till "alla ska kunna programmera".

Shit, vad vi jobbar hårt. Nu drar vi fan till krogen och faaacebookar upp några lattjo bilder på oss så som, ja ni vet, de där cheferna inom Halmstads sjukvård. De é grejer de!

2 comments:

 1. Förvänta dig inte för mycket från politikerna. De har haft väldigt svårt med rimlighetsberäkningar, konsekvensanalys etc. Det märktes främst under flyktingkrisen 2015. Hoppsan, kommunerna började helt plötsligt gå på knäna under 2017, personrån, våldtäkter etc ökade, det kunde vi inte heller ana, samt att gängkriminaliteten sköt i höjden. Bostadsbrist? Ojdå. Segregation, vad är det?

  Listan kan göras väldigt lång, och man fläktar som vanligt bort det med att "vi var naiva"... nej det var ni inte, ni var oansvariga och smått korkade.

  Man undrar ju varför så många gamlingar stryker med under denna pandemi, är det en utstuderad plan för att göra sig av med kostsamma medborgare? Man börjar ju faktiskt undra. Att låta outbildad arbetskraft springa lösa bland samhällets mest utsatta riskgrupp helt utan skydd eller tester låter för dumt för att vara sant.

  ReplyDelete
 2. Jag kan ju inte annat än att hålla med. Vad gäller covid-19 så saknas fortfarande tydlighet, det är liksom lite upp till var och en som gäller. Inte ens har man fastslagit huruvida munskydd ska användas eller inte inom vården, rätt märkligt.

  ReplyDelete