Monday, May 4, 2020

Avanzas superlån

Då har Avanza gjort klar sin revidering på vilka värdepapper som ingår superlånet och på belåningsvärden rent allmänt.

I år blev jag inte lika hårt drabbad som 2019, värdepappret som påverkade mig negativt var Kindred som fick lämna superlånet. Det är lite oroligt inför Avanzas revidering, som kund har du ingen aning alls vad som skall hända utan får tyvärr nöja dig med att invänta beskedet som brukar sändas ut i slutet på april. Höjningar av belåningsvärden börjar gälla några dagar efter utsänt besked medans sänkningar blir effektiva en månad senare, i denna revidering innebär det i början på juni.

Den stora förändringen 2019, för mig i alla fall, var att Swedbank uteslöts från superlånet, tyvärr togs inte Swedbank in igen i denna revision. Hade varit önskvärt att Avanza övergav detta superlån helt och istället hade ett belåningsvärde på varje värdepapper som inte lika lätt kan förändras.

Idag var väl ingen direkt uppiggande börsdag, det föll rejält och det återstår att se om det kommer att fortsätta att falla. USA börsen hämtade igen öppningens nergång och står i stort sett åter på samma siffror, vissa specifika bolag drabbades hårdare av nya orosmoln mellan USA och Kina. Caterpillar är ett sådant och har hittills fallit ca 3.5% vilket liknar de generella nedgångarna på nordiska aktier under dagen.

Hur många gillar egentligen Avanzas 'Innehav (NY)? Själv föredrar jag den äldre 'Innehav' och tycker den är mycket mer överskådlig och tydlig samt slösar mindre på skärmyta.

3 comments:

 1. Jag tycker den nya innehav har både för- och nackdelar. I den gamla kan du inte ens sortera kolumnerna.

  Ja jag var också väldigt orolig för superlånet, farhågan var att man tar bort en mängd bolag som ytterligare kommer att ställa till det för oss, de var ju j-vligt snabba med att plocka bort Swedbank när det begav sig. Vi drabbades inte alls av vare sig förändrade belåningsvärden eller superränteförändringar, tack och lov. Avanza har kanske sett att de tjänar en rejäl slant på räntan vi betalar istället. Jag upplevde det som att de lade till främst fler europeiska bolag, inte många alls som fick lämna.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Hej Snålgrisen! Jag gjorde samma reflektion, mest tillkom europeiska bolag och få som togs bort. Skönt att denna revidering är gjord. Grattis att ni gick helt skadefria ur den!

  Behöver man kunna sortera kolumnerna, visst kanske kul men behövligt?

  ReplyDelete