Sunday, June 28, 2020

LIte reflektioner

År 2020 har hittills varit ett väldigt tufft och prövande år. En irritation som var förväntad bekräftades nu i dagarna och det var genom ett utskick från Sveriges Ingenjörer där det prompt meddelades att de mellan 1/7-2020 och som längst fram till 31/12-2021 inför en tillfällig höjning av medlemsavgiften för att säkra inkomstförsäkringen. I mina ögon är det än mer osmakligt än inställda utdelningar. Medlem kan var och en välja att bli och för de allra flesta är just att bli/vara medlem ganska klokt men ändå står en allt större del av arbetstagarna utanför både fack och A-kassa fram tills att det smäller, denna gång i form av Covid-19. Då rusar hela fårskocken åt samma håll och givetvis, vi är ju i Sverige Kalkyl, öppnas slussarna och plötsligt stryks kvalificeringstider och villkor förändras. Ett tag senare ska alla plötsligt hjälpas åt att finansiera något som uppstått på grund av förändrade villkor. Chansen att visa solidaritet har hela tiden funnits precis mitt framför näsan men en allt större andel av arbetstagarna rynkar på näsan och vänder både fack och A-kassa ryggen - men nu passar det!...

Vore det liksom inte på sin plats att fråga sina befintliga medlemmar hur mycket solidaritet som skall ges mot de som struntat i att vara just solidariska och endast tänkt på sitt eget jag? Att höja medlemsavgifter nu när en kris tagit steget innanför dörren är väldigt konstigt, under många goda år har ju medlemsavgifter som kasserats in använts till att förbereda för en kommande kris, eller?


4 comments:

 1. Håller helt och hållet med, ska man ändra villkor så fort det blåser lite på arbetsmarknaden blir det snart vilda västern. Vi gick ur facket sen länge, och skulle AEA höja mer än de 110 kr vi betalar så vete fan om jag inte går ur de också, mest för principens skull.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen, en tanke som slog mig var just att begära utträde men efter 20+ år i facket kanske det ändå vore dumt?...

   Delete
 2. Ett sätt att fråga medlemmarna är ju att låta medlemmarnas demokratiskt valda representanter i fullmäktige ta beslutet. Vilket var just vad som gjordes. Sedan står det ju medlemmarna fritt att rösta fram andra - eller själv kandidera som - ledamöter nästa gång det är fullmäktigeval. Eller lämna medlemskapet för att man helt plötsligt ska visa solidaritet med de som redan varit medlemmar i minst de 12 månader som är kvalificeringstiden för inkomstförsäkringen, dessutom med inkomst under dessa månader eller 12 av de senaste 18 månaderna som medlem. Nytillkomna medlemmar får betala den tillfälligt höjda medlemsavgiften OCH vänta 12 månader för att kvalificera sig för inkomstförsäkringen, så där utkrävs solidaritet rätt snabbt.

  ReplyDelete
 3. Hej Peter, ja en betydligt högre medlemsavgift för nytillkomna hade varit ett steg i rätt riktning. De där med representanter är liksom i riksdagen mest ett enkelt sätt att hävda demokrati, inte så övertygande i mitt tycke tyvärr.

  ReplyDelete