Thursday, September 17, 2020

Äga fin bil eller inte?

Nuvarande bil jag har har några år på nacken men är i ett hyfsat skick.
När den köptes in var den endast 3 år gammal och en premium bil.
Det har varit ett utmärkt köp och vid byte hade jag nog gärna gjort ett liknande köp igen.
Tyvärr är en nyare och finare bil alltid förenat med diverse bekymmer som du som ägare inte råder över. Det handlar om avundsjuka, det handlar om slarviga medmänniskor, det handlar om dåliga förare och det handlar om tjuvar förstås.

Många premiummärken råkar ut för periodvisa stöldvågor där alltifrån fälgar till rattar skruvas av och och försvinner. Vissa ägare till fina bilar råkar ut för den svenska avundsjukan som ibland kan visa sig genom söndersparkade bakspeglar, krossade rutor och stöld av bilens signummärke (läs Mercedes stjärnan och BMW:s motorhuvs/koffertmärke i vitt och blått). Ytterst tråkigt för den stackars bilägaren som nu står inför både kostnader och allmänt klydd när bilen ska återställas till vad den var innan händelsen skedde. För många år sedan hade min far en ny snygg Saab 9000 eller 9:5, minns ej säkert längre, och en morgon när han kom ut och skulle köra till jobbet hade någon roat sig med att dra troligtvis en nyckel längs precis hela ena sidan på bilen. Det blev väldigt dyrt att lacka om bilen...

En granne hade för ett tag sedan den smärtsamma upplevelsen att på morgonen komma ut och se sin nya BMW 535 med krossad förarruta och brytmärken på/vid dörren samt brytskador kring ratten. Stöldförsöket hade inte fullbordats så efter uppstädning av glassplitter som låg i typ hela kupén kunde han köra till verkstaden.

En annan morgon när jag och ena barnet kom till dagis stank det bränt i luften och väl framme hade någon eller några roat sig med att elda upp 5-6 bilar. Kvar stod förvridna bilskelett och stanken av bränt gummi, olja och en massa annat låg tung över hela parkeringen. Otroligt tråkigt att mötas av sådant här och bli nerklubbad till den trista verklighet vi tyvärr lever med och i nuförtiden. Allt sådant här gör mig förtvivlad, arg, sur, ledsen och uppgiven. Jag förstår ingenting av varför sådant här sker.

Det är enorma kostnader som vi bilägare tvingas att betala för i form av höjda försäkringspremier.

Universitetsstaden Lund har haft enorma problem med massor av bränder. Har fått berättat för mig hur polishelikoptrar har patrullerat i stort sett dygnet runt i flera månader, på dagen, på kvällen och på natten kör en helikopter omkring och med den försöker polisen förtvivlat (antar jag) att hitta idioten eller idioterna som förstör för kommunen. Det är ett 20-tal skolor, daghem och liknande verksamheter som fått sina lokaler förstörda och i många fall tyvärr helt nedbrända.

I dessa fall blir det hela folket och inte bara enskilda bilägare som tvingas att betala för någons vanvettiga tilltag. Skattepengar som kunde används som de var tänkta att användas till går nu åt till att försöka återställa något som redan fanns och betalats för...

Inlägget slirade iväg lite som så ofta förr och egentligen skulle jag bara skriva om Fin bil, äga eller inte? Men skruttig bil eller i alla fall bättre begagnad slipper man många hemskheter, en stor repa eller en som backat in i fronten med sin krok kanske spelar mindre roll så länge den rullar.. Under morgonens cykling såg jag chockad denna syn:


Jag cyklade först bara förbi men var tvungen att vända och kontrollera om kroken satt i nosen på den snygga AMG Mercedes (för er som inte känner till AMG är det Mercedes motsvarighet till BMWs M3/M5 o.s.v. och de kostar bra mycket mer än en "standard" Mercedes och är bra mycket snabbare, roligare och säkert mycket mer).

Lyckligtvis för AMG:n så hade kroken en marginal på hela 2 cm...!!! (beror nog på att AMG:n har en avståndsgivare i fronten tror jag)

I detta fallet undrar i alla fall jag vem som hade parkerat först, AMG:n eller den andra? Gissningsvis är det nog AMG:n för den andra står väldigt trångt framåt också. Låt oss för AMG:ns skull hoppas att det var den som var sist på plats men först därifrån för annars lär den andra bilen backa in med kroken i AMG:ns front när den ska tråckla ut sig från en extremt trång parkering...

Slutklämmen som jag haft på känn sedan inköpet av "nuvarande 3-år gammal bil" är nog att det blir inte en så pass ny och fin bil fler gånger. Det är för mycket huvudvärk kring vart man vågar parkera o.s.v. En gammal 240 med rejäl kofångare borde man ha, men de finns nog knappt längre tror jag.


4 comments:

 1. Utdelningssmålänningen har blivit gammal (nu 50 år)! När var jag var yngre ville jag alltid ha snabb bil. AMG-Mercedes eller BMW M blev det dock aldrig men väl några stycken "hot hatch", alltså VW Golf GTI och liknande.

  Nästa gång jag köper bil vill jag ha ekonomi, tillförlitlighet, komfort. Bilens syfte kommer att vara att ta mig till MÅLET och resan i sig kommer inte vara målet. Troligen blir det en "standard hatch" i stället.

  ReplyDelete
 2. Kalkyl känner som du US, i takt med årens gång minskar lusten för fartvidunder och transporten mellan A till B är i fokus.

  ReplyDelete
 3. Det är som med andra attiraljer, vem går omkring med guldhalsband, dyrbara klockor, designerskor eller annat som direkt signalerar att detta kan omsättas i pengar efter lite "övertalning"? Eller för den delen mobiltelefoner i prislägen runt 10.000:- eller mer?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut, men sen ska alla som vill väl ha rätt och möjlighet att visa upp sina ägodelar och att kunna använda dem utan att utsättas för brott eller ren avundsjuka? Den situationen råder dessvärre inte i Sverige idag.

   Delete