Friday, September 25, 2020

Löningsfredag

Och så har ännu en arbetsvecka klarats av och även denna har gått i en ryslig fart. Det har dessutom varit både roligt och givande att arbeta. Ibland hinner jag knappt reagera innan det är fredag igen. Veckan som gått har haft en del morötter hängande framför Kalkyl, nämligen:


 • 3 st utdelningar att håva in och bokföra varav 2 st av modell större (läs flera tusen kronor)
 • att bocka av 190,000 kr i ackumulerade utdelningar
 • att få en ny välförtjänt och hårt beskattad lön insatt
 • att få betala månadens räkningar (ja inte är det speciellt kul att betala inte men skönt att få det gjort)
 • att reglera en SKULD (ryser vid blotta tanken på att ha tagit en)


Med morötter framför näsan går veckorna ännu snabbare än vanligt. Att håva in feta utdelningar gör gott för i stort sett allt man kan tänka sig inklusive det allmänna välbefinnandet. Att dessutom få ha det stora nöjet att konstatera att ännu ett häftigt utdelningsmål uppnåtts, ja det är helt suveränt. Löneutbetalning säger väl ingen nej till och det finns väl inget negativt kring en sådan?! Att kunna betala månadens räkningar är sedan flytten hemifrån för många år sedan en rätt god känsla den med även om det förstås varit än bättre att inte ha några räkningar att betala. Men vad i hela friden handlar skuldregleringen om då? Ja, asså, hm, jo så här:

Kalkyl tog ett personligt lån av frugan... Så långt har FIRE resan alltså gått. Där fick man stå med mössan i handen och fråga snällt. Nåja, jag fick lånet och idag reglerades det alltså (utan ränta och alltså en mycket snäll och vänligt sinnad långivare!!!). Anledningen till lånet är portföljbelåningen som jag försöker hålla på 1% räntan hos Avanza, just nu ligger den på 2% vilket har högsta prioritet att åtgärda (få ner till 1% igen). Tyvärr gick börsen ned så mitt lån gjorde ingen nytta... I samband med personligt lån kan jag ju inte utelämna min standardfras i FIRE sammanhanget:

"Det är inte lätt att bli rik inte"


Löning in betyder tyvärr pengar ut för de allra flesta. Kontot fick sig en behövlig påfyllning och ekar inte längre alldeles tomt. Det är dock inte särskilt fett då september tyvärr fått ovanan att vara talrik på räkningar...:


 • bilförsäkring
 • olycksfallsförsäkring
 • vatten & avlopp
 • sophämtning
 • el
 • värme
 • övrigt

Några dagar återstår av september innan jag kan ta itu med bokföring av augusti (möjlig att bokföra nu men lite lat och lite tråkigt göra så brukar skjuta på det och då blir det till att ta två månader i taget istället...) och september. Ska bli intressant att se hur frihetskvoten ser ut nu på de rullande 12 och 24 månader (tack till Utdelningssmålänningen för utbildande/upplysning kring R12/R24 vilket gett mig nya kunskaper som jag saknade innan).


Med dessa ord skrivna återstår bara, precis som vanligt, att skriva:


"Längtar redan efter nästa löning!"


Trevlig helg på Er alla läsare och glöm inte att koppla av och njuta också!

2 comments:

 1. Ja, 2% belåningsränta är för högt. Har du tänkt på att det blir 2% för hela belåningsbeloppet när man går över gränsen. Även det man tidigare betalade 1% för. Det betyder att den extra belåningen kostar mycket mer än 2%.

  Jag är numera stenhård med att kontrollera och ha marginal på min Nordnet-belåning och betalar aldrig mer än 0,89%.

  ReplyDelete
 2. Hallå US! Jodå, jag är väldigt medveten om fällan som denna typen av lån faktiskt är med sina gränser. Det är ett inte helt snyggt sätt att låta hela beloppet få en högre räntesats. Allra sjystast hade förstås varit att överskjutande del fick 2% och resten låg kvar på 1%. Jag är väldigt hård med överskridning och att så nu blev hade flera anledningar som samverkade på ett dåligt sätt, en var förstås att börsen gått ner rätt kraftigt.

  ReplyDelete