Sunday, December 13, 2020

Portföljfördelning

 Jag har länge funderat på att ta tag i att få fram portföljens bransch- och nettoutdelningsfördelning. Bloggkollegan Northernlightsinvestment hann före med papper, penna, kalkylator och svordomar. Jag slet istället med något modernare metoder (som dock inte funger på en öde ö förstås som en gammal mattelärare helt rätt hävdade att just papper och penna i form av en trästicka och sand gör). En sak som jag blev förvånad över är att byggbolag räknas till industri och investmentbolag räknas till finans, kanske inte helt fel men något förvånande ändå då i alla fall jag tycker att bygg är en egen bransch ganska skild ifrån industri. Investmentbolag verkar i stort sett inom de flesta branscher och att räkna dem till finans blir också lite märkligt.

I vilket fall så gjorde jag precis som jag brukar och införde mina egna definitioner också.

Med standard branschindelning a la Avanza:


Jag tog även fram nettoutdelningsfördelningen men valde att presentera i ett stapeldiagram istället för ett cirkeldiagram som blir betydligt svårare att läsa ut:


Med standard branschindelning a la Kalkyl (bygg och investment har adderats):


Nettoutdelningsfördelningen a la Kalkyl:

  

8 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Håller med, svårt att sortera bolag. Jag har ingen anning vart ska jag lägga securitas?? Är det teknik? Säkerhet? Tjänster? IT?

  Investmentbolag är också knepiga, jag räknar dom för sig. Securitas blev överigt för mig :) Appropå bygg så har jag lagt alla som har fastigheter i fastigheter. Varför krångla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå TM! Ja helt lätt är det inte, antar att mäklarna därför delat in som de gjort.

   Securitas saknar jag så undviker ditt problem, de borde nog tillhöra säkerhet men så innebär dagens säkerhet typ 50+% teknik så...

   Enkelhet oftast bäst, håller med.

   Delete
 3. Har inte tänkt på att jag klarar mig bättre på en öde ö, men det kan nog stämma. Skulle gärna bo några år på en öde ö. Se årstiderna komma och gå.

  Jag körde rakt av på Avanzas kategorisering av branscher.

  Var lite orolig före sammanställningen att jag skulle ligga på 25-30% i Finans. Blev positivt överraskad när det bara var 18,7%. Det är alltför lätt att hitta utdelningsaktier inom Finans.

  Jag grunnar på en utvärdering i någon form, men kommer nog försöka (om det är möjligt) att öka i branscher där jag ligger lågt med endast ca 4-8%.

  ReplyDelete
 4. Hallå NLI! Jag med tror jag!

  Har inte utvärderat nämnvärt än men helt klart ligger jag tungt i finans vilket varit ett medvetet val. Har sedan augusti mest diversifierat och det pågår fortlöpande.

  Tror som dig att jag nog ökar på i de branscher med låg vikt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Med min branschindelning ligger finans på ca 20%, alltså med investment lagda i egen klass annars på ca 30%. Tycker dock som sagt att Investment ligger bäst i egen klass.

   Delete
 5. Kul att veta hur pass diversifierad man är. Har ett sånt pajdiagram i mitt excelark, men tittar sällan på det. Övervikt mot fastigheter och finans7investment helt klart. Borde betyda att det kommer att dra iväg under 2021 om allt går som det ska. Jag använder Avanzas branschbenämning bara för att jag är lat men finns säkerligen bättre.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen! Ja det är nog rätt bra att ha lite koll på när portföljen växer.

   Låt oss hålla tummarna hårt för att det faktiskt kommer att dra iväg 2021!!! Om det blir ett nytt 2020 när utdelningssäsongen går in i slutet på mars då vet i fan vad jag gör.

   Delete