Friday, January 22, 2021

Positivt

 Denna vecka har inneburit en del trevliga nyheter rörande investeringarna.

Swedbank med Göran Persson i spetsen meddelade att de redan den 22 februari skiftar ut 25% av 2019 års vinst vilket blir 4.35 krs. Äntligen ska bank börja leverera! Att Göran Persson blev invald till styrelseordförande i Swedbank har jag sedan dag ett sett som mycket bra för banken. Jag är övertygad om att han gör ett bra arbete för mig som aktieägare och med sina starka kopplingar som före detta ledamöt i både Ålandsbanken och en av Ålandsbankens storägare Wiklöf holding (2015-2019) gissade jag mig till att utdelning skulle göras för 2019 efter att Ålandsbanken bestämde sig för att göra så. Som före detta statsminister tillför han enormt med kunnande, kontakter och förhandlingsteknik till Swedbank och han har länge indikerat att han delat Ålandsbankens tänk kring aktieutdelningar och sina aktieägare!

Att även Börspodden nu pratar bank är ett ytterligare gott tecken. Själv ligger jag nu äntligen plus på både SEB och Swedbank och jag ser framemot kommande värdeökningar när bankerna fortsätter att generera stora summor in till kassakistan.

Nästa trevliga nyhet var att Investor lägger 2020 till handlingarna och återupptar sina utdelningshöjningar om +1krs räknat från föregående år. Då 2019 års utdelning var 13 krs innebär det att för 2021 landar vi på 14 krs (om nu inte vi återigen ska uppleva indragna utdelningar...). En fin höjning om 7.7%.

Det fanns fler roliga nyheter denna händelserika vecka och ytterligare en var att Telia knipit det störst frekvensbandet i 5G auktionen. Jag var lite sugen på att öka innehavet något men beslöt mig sedan för att ligga kvar som det är. Telia har inte varit något särskilt bra aktie hittills och även om framtiden kanske blir bättre så avvaktar jag. 4 comments:

 1. Kul att de tyngre ångloken börjar rulla framåt. Om Telia någonsin når 43-45-kronorsnivån igen tänker jag sälja av allt. Är lite tidigt för mig att äga Telia känns det som :p Bra att äga för att bevara kapital men kanske inte lika bra att äga i början av ens sparkarriär.

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå AP! Ja det är det och förhoppningsvis kan det fortsätta så också! Telia har väl helt klart varit sådär och ska väl ses som ett ankare. Att de sänkte utdelningen, vilket vissa inte anser att de gjorde, känns sådär men DA rätt hög ändå.

   Delete
 2. Ja, väldigt trevliga nyheter. Jag har dock skalat ner 75% av vårat Nordea-innehav då det kommer att bli trögt därifrån framöver med utdelningar då de har ECB att rätta sig efter samt drabbas av 35% källskatt. Gillade annars den banken. Nu blir det SEB, Swedbank och Resurs som blir mina svenska finansaktier, det får duga. Vi får väl se vad SEB delar ut, de är ju också välkapitaliserade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen! Jag hade ändå hoppats på 15 krs från Investor då 14 krs egentligen hörde 2020 till!... Ja Nordea känns sådär, ligger kvar med min del i min KF. Har inte ökat något i Nordea sen inköp o tur var väl det med tanke på källskatten.

   Delete