Tuesday, February 23, 2021

Driftstörning

Senaste tiden har det arbetas en hel del med excelarken. Det har lagts till tabeller för saker som:

 • Branschindelning
 • De 10 största innehaven
 • De 10 största utdelarna
 • De 10 innehaven med störst värdeutveckling
 • De 10 innehaven med störst värdeutveckling i procent
 • ...
Som räknenörd går det att hitta massor med intressanta indelningar och även om inte alla ger särskilt mycket värde så finns det en del som helt klart gör det men då måste ju alla dessa fina tabeller bli uppdaterade korrekt! Min trogna Excel 2003 har troligtvis en bug a la Microsoft vilket är en av anledningarna till benämningen, hård men tyvärr baserad på egna och många erfarenheter, i ett tidigare inlägg på bolaget i fråga. Nu är min Excel version som jag verkligen föredrar framför de nyare krångel-Excel-versionerna väldigt gammal och det är den första bug jag hittat i denna eminenta version. Vet inte exakt vad  buggen handlar om men jag hade för några dagar sedan färdigställt en flik med statistik som innehöll en del något mer komplicerade formler än Ax=Bx+Cx*Dx. Det var referenser mot andra ark som troligtvis spökade p.g.a. 'LETARAD' och liknande konstruktioner. Det hela upptäcktes efter att fliken färdigställts och skulle användas. Vid uppdatering av några innehavs antal aktier så slog inte ändringen igenom till statistik-fliken.. Det verkade först gå att lura excel till uppdatering men glädjen blev kort och nej, det fungerade inte. Det blev till att ta till en klassisk 180-graders vändning och att förändra hela angreppsättet. Riktigt trist att även konstatera att min hederliga Excel 2003 alltså har buggar... Jaja, någon kommer säkert att säga till mig att uppdatera men det kommer aldrig att hända. Om en uppdatering av FIRE-arken ska ske så blir det till Google Sheets som i allt väsentligt verkar minst lika bra och vad gäller diagramritning så överträffar Google Sheets det mesta för mina FIRE ändamål. En annan anledning till att gå gå över till Google Sheets är att de nyare Excel-versionerna från Microsoft lämnar mycket övrigt att önska i jämförelse med Excel 2003 och möjligtvis 2007. Ribbon menyerna får mig mest att vilja stänga av datorn.

Efter 180-graders vändningen i implementationen av min statistikdel så skulle jag kolla lite saker på Avanza men se där kom nästa problem. BankID sade: 

Driftstörning 2021-02-23

Det är faktiskt allra första gången jag drabbas av en BankID störning och det kändes väldigt olustigt faktiskt. Att inte kunna logga in på Avanza som vanligt var inte kul. Det går troligtvis att logga in via login/lösen men har inte provat. Att dra iväg ett inlägg kändes roligare än att prova annan login-metod. Till vad som hände nu ikväll hänger en artikel jag läst under dagen om fysiska pengar, utan att gå in på artikeln i sig så har tydligen broderslandet Danmark igen hunnit före vårt trötta och naiva Sverige och instiftat en lag som kräver, ja läs rätt, att butiker accepterar fysiska pengar som betalning. I Sverige är det främst äldre som drabbas av att en sådan liknande lag inte finns på plats (självklart, vi är ju i Sverige...) och vissa butiker och restauranger har vägrat att ta emot fysiska pengar...

Att inte komma åt sin värdepappersdepå en lugn kväll i februari är knappats någon större sak att hetsa upp sig över men tänk om detta skulle hänt under börsslakten för ett år sedan...... Det var många inloggningar och att inte ha kunnat utföra diverse transaktioner hade verkligen inte varit så trevligt. Det skedde ett enda fel under alla dessa bråda dagar och det var en eftersläpning i Avanzas system som gjorde att jag handlade dubbelt så många aktier som tänkt, det kändes inget vidare när det begav sig det heller men jag ville ha aktien så bet ihop och accepterade två avslut istället för ett (!). Transaktionen blev alltså dubbel köpesumma mot förväntad...

Det är ett ytterst sårbart samhälle vi lever i och som så ofta förr går Sverige i bräschen för "utvecklingen" alldeles oavsett vad folket i landet tycker.  Att vi sedan genom att till väldigt stor del självmant slopat kontanter  och därmed gett ett tyst samtycke till än mer övervakning kommer nog så småningom att komma i dagen, tyvärr är det nog då för sent för att ändra på något...


2 comments:

 1. Ja som vanligt i Sverige tänker vi endast på "Rosa moln"-scenarios, dvs när allting är frid och fröjd, folk är snälla mot varandra och allting fungerar. Kriminalitet, strömavbrott, storbolag som agerar märkligt etc är inget som verkar existera i folks medvetande. Vad hände rom Apple får för sig att blocka bankid? Det finns inget som säger att de måste leverera den tjänsten/appen. Twitter kunde ju blocka Donald Trumps twitterkonto för all tid och framtid. Bara så. Inga domstolsbeslut eller annat som vi är vana vid i en rättsstat. För ett antal år sedan var det väl något youtubekonto till SD som blev blockat pga ministerstyre.

  Tyvärr verkar svensken sakna all form av krisinsikt. Att det samhälle som vi är vana vid lätt kan knaka i fogarna. Om skiten träffar fläkten är Sverige tyvärr ett av de sämre länderna att befinna sig i, jag har betydligt större förtroende för danskarna och finnarna att klara sig ur en kris, än vad svenska regeringen har uppvisat hittills.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen!

   Ja tyvärr leder Sverige klart i naivitetstävlingen. Det är ingen ände på hur mycket tillförsikt och hur mycket förtroende som verkar finnas kvar att använda...

   Angående Twitter och D. Trump så är det riktigt illa att ett företag som tillhandahåller den typen av tjänster kan agera både polis och domare på en och samma gång och bara sådär stänga av ett konto. Väldigt skrämmande utveckling när social-media kan bete sig hur som helst, att det dessutom kunde göras under ett pågående val säger väl det mesta?

   Vi får hoppas att ingen värre skit än en pandemi träffar den svenska fläkten för då går det nog riktigt illa. Sällan har väl en politikerkår i stort framstått som så pass handlingsförlamade som den nu gjort i snart ett år.

   Även detta år ska man som förälder oroa sig när sportloven (de olika veckorna) är över och alla barn återgår till dagis, skola o.s.v. Även detta år tilläts de svenska fjällen att hålla öppet med allt vad det innebär... Jag är som jag sagt tidigare glad att jag inte äger Skistar för deras ansvarskänsla lyser med sin frånvaro och jag lider med den fasta befolkningen däruppe som oroar sig över fjällresenärernas framfart.

   Delete