Saturday, February 13, 2021

Ibland undrar man - del 2

 Reaktionerna har alldeles totalt uteblivit. Det går att tolka på minst två olika sätt:

 • Home bias är kraftig
 • P/E och DA ignoreras
Även Kalkyl har funderat en del på att låta Microsoft införlivas i portföljen. Bolagets, ja det som jag kallade skitbolag alltså, totala utveckling har varit häpnadsväckande. Aktieägare som varit med länge har belönats många gånger om eftersom aktiekursen susat mot skyarna. Så varför gav jag Microsoft benämningen skitbolag då? Tja, trots oändligt (känns så i alla fall) antal år framför en datorskärm har knappast fått mig att bli Microsoft anhängare. Microsoft har haft en enorm tur beroende på en ytterst korkad ledning på IBM, det var ett ynka feltänk och felbeslut på IBM som gav Microsoft inträdesbiljetten till sin fantastiska resa som än idag pågår för fullt. Mirosoft har numera flyt och inte tur, de gör tillräckligt många saker tillräckligt bra och resan kan fortsätta. Att Microsoft inte har lyckats att prestera bättre programvaror än de hittills gjort är underligt och säger en hel del om bolaget i fråga. Men varför skitbolag om värdeutvecklingen varit så fantastiskt som den faktiskt varit? Jo, om den nu inte råkat att bli så fantastisk så hade ju aktieägare av detta bolag inte fått särskilt stor ROI med den ytterst löjeväckande DA:n. Nu blev det annorlunda denna gången och det trots i många fall mycket dåliga produkter som är, fortfarande, fulla med buggar som irriterar människor över hela jorden dagligen.

Jag skulle vilja säga att Microsoft har varit ett mycket riskfyllt bolag att investera i och all värdeutveckling för en aktieägare har bestått i aktiens värdeutveckling. Berkshire Hathaway trodde inte heller på Microsoft när det begav sig, idag kan väl Buffet säga att det kanske var fel men så är det ju alltid när man sitter med svaret i handen.

Bolag som år efter år betalar sina aktieägare en rimlig andel av sin vinst är mindre riskfyllda än bolag vars DA tangerar noll eftersom aktieägaren varje år får en viss del av sin insats tillbaka. Återkopplingen finns där i form av avkastning och inte bara via en fiktiv värdeökning (fiktiv tills att du säljer av aktier och därmed äntligen får någon reell avkastning).

Vi har ju Tesla som ett annat exempel på ett rusande Tech-bolag:


P/E talet är hisnande 1364....  På kursen 815,64 usdst!!!

Med alla de frågetecken som kan listas över framtida kommunikationssätt så kanske ett mer rimligt P/E tal borde ligga kring 10-40? Om vi antar ett hyfsat rimligt P/E tal på 20 så innebär det att Tesla borde kosta runt 815.64/1364*20 = 12.0 usdst. Ja, för 12-20 usdst hade jag nog köpt Tesla faktiskt!

Jo förresten, som bilden ovan säger är Teslas DA=0%... Med en volativitet på runt 50% så är nog investeringsrisken i alla fall inte obetydlig vid ett inköp av Tesla.

Jämför med Tesla ter sig Microsoft naturligtvis många gånger bättre och när all data ska ut i Microsofts Azure-moln (undrar var den lagrades innan förstås när molnen inte fanns i datorvärlden) och när alla företag fortsätter att köpa det usla Office365 paketet (som är helt knutet till OneDrive och därmed låter man Microsoft låsa in en helt frivilligt).

Ja, möjligt att en DA på 0.88% då ändå är lockande?!...

8 comments:

 1. Jag hängde inte riktigt med på varför Microsoft var ett skitbolag. Var det för att du inte gillar produkten? För att IBM tog ett felbeslut som Microsoft utnyttjade? För att du inte tycker det nuvarande priset är motiverat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Överlag tycker jag att deras produkter är allmänt dåliga, programvaror de köper in är oftast riktigt bra men får snabbt en buggig Microsoft känsla och funktion över sig, bolaget är alldeles för dyrt och DA:n är obefintlig. Med tanke på ovan kompott är det otroligt att det hittills gått deras väg. Som investering, historisk i alla fall, har riskerna varit väldigt höga.

   Delete
 2. Gillar faktiskt Microsofts produkter, problemet har ofta varit att de har varit förtidigt ute med riktigt geniala produkter, men sen inte riktigt vetat hur de ska marknadsföra dem.

  T.ex. Windows Media center var i särklass den allra bästa HTPC-lösningen som fanns för ca 8 år sen. Allt var smidigt integrerat, fulfilm, vanlig tv, bilder etc. En fjärkontroll. I USA även IP-TV. De hade kunnat kränga denna lösning till LG, Samsung etc. Tyvärr fastnade denna satsning, kanske tack vare Ballmer, och är nu nedlagd.
  Liknande kan man säga om WIndows Phone. Ett riktigt fint operativsystem som jag gillade mycket bättre än Apple och Android. Betydligt mer polerat, genomtänkt. Vad hände, ja man klarade inte av att marknadsföra produkten, och uppdaterade den stup i kvarten på ett sätt som gjorde den sämre. Sen lade man ner telefonsatsningen. Trist. Saknar fortfarande min Nokia 910, den telefonen tog underbara bilder. Långt före andra märken på sin tid.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för lite mer tankar kring Microsoft. Att du var pro Microsoft var helt otippat! Alla dessa evinerliga uppdateringar är ett stort problem då det ofta ger nya buggar.

   Ingen erfarenhet av varken deras mediecenter eller windows phone. Ballmer vid rodret var kanske inte det bästa och med nya styret verkar de onekligen göra mer rätt, därav att även jag trots benämningen börjat tänka på att ta in dem. För mig som är anti Microsoft är det redan en enorm förändring. Dock är bolaget väldigt dyrt o runt 120-150 usdst hade nog varit mer rimligt som pris. Att väldigt många köper Microsoft aktier kanske är en sann varningsklocka? Priset har rusat...

   Delete
 3. Jag har valt att framöver äga MSFT via fonder där de blandas upp med andra innehav. Därvid kan jag ta del av tillväxten från den sektorn/bolagen och andra som inte ger nämnvärd, eller ingen alls, utdelning.

  Har nog bra krasst konstaterat att "det där är inget jag orkar hålla reda på själv" och överlåter åt andra.

  Naturligtvis är värderingen knasig.

  Ang produkterna har jag inte mycket att bidra. De funkar för mina basala behov.

  ReplyDelete
 4. Hallå NLI!

  Då är vi två alltså som äger dem och liknande i diverse fonder. Känns ju bra att inte stå helt utanför om nu raketerna fortsätter i rak uppåt kurs.

  Jo, för banala behov funkar de för det mesta och även i viss mån för mer avancerade behov även om det oftast inkräktar betänkligt på humöret.

  ReplyDelete
 5. Usla Officepaketet? :) Finns det något bättre/säkrare alternativ tycker du?

  Ingen inlåsning i Onedrive, du kan välja spara i vilken molntjänst som helst ju?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hejsan! Ja Officepaketet har sugit sen skitet lanserades. Att Microsoft inte heller lyckats att få till det bättre på alla dessa ur är helt sanslöst uselt. Det finns mängder med buggar och rent ut sagt korkade beteende på många av funktionera som kan driva vilken sansad person som helst över gränsen. Det finns mängder med bättre alternativ till de olika delarna av officepaketet men endast ett som kan kallas officepaket:

   libreoffice

   Ja och har du sett från win10 hur pass korkakt hela upplägget med var man ska spara sina filer är? Det har gått från tydlighet till rena tramset och kräver numera massor med klick för en så simpel sak som att INTE SPARA I MICROSOFTS default utvalda katalog för dig!...

   Offiepaketet använder jag absolut inte hemmavid, bara excel2003 har fått grönt ljus av historiska skäl då det faktiskt fungerar ganska bra. På jobb är jag tvingad att använda Office365 vilket är en fruktansvärd upplevelse varenda eviga gång man tvingas till det. Långsammare lösning än OneDrive skräpet får man leta med ljus och lykta efter, på linux lanserades samba monterade nätverksdrivar för ca 15 år sedan och i allt väsentligt slår de OneDrive.

   Delete