Monday, March 15, 2021

5.0 mkr


Idag tog portföljvärdet sig över 5.0 mkr!!!

Det är endast otroliga 6 dagar sedan 4.9 mkr i portföljvärde nåddes. Detta är troligtvis det sista +100 tkr inlägget som ges men inget bestämt säkert än, de ger mig massor med energi av att skriva de och de ser till att mina tabeller och annat i excel uppdateras. 

Att nå 5.0 mkr sattes upp som ett greppbart FIRE mål för drygt 3 år sedan. Massor med räkneövningar har utförts och en tidig sådan var en prognos över hur utvecklingen eventuellt kunde bli och i den fanns året 2024 som ett tänkbart FIRE år. Enligt den prognosen skulle då portföljens värde vara 4.7 mkr då året inleddes. Vi är nu 3 månader in på år 2021 och därmed ligger jag drygt 3 år före prognosen i skrivande stund. Utdelningarna för år 2024 beräknades till 241 tkr och dit är det tyvärr en bit kvar. I en annan prognos beräknades utdelningarna till att år 2024 vara runt 211 tkr och per den 31/12-2020 ligger jag högre än detta värde. Jag har inte haft tid/ork att uppdatera utdelningsprognosen så den ligger med inaktuella siffror vilket betyder att en del utdelningar blir högre och en del blir lägre än 31/12-prognosen. De sista veckorna har inneburit väldigt många extra arbetstimmar på jobb#1 och dygnet har tyvärr samma antal timmar som vanligt. Halva mars månad är nu avklarad och den stora skördefestens tid närmar sig mer och mer. Det ska bli väldigt roligt att få uppleva den, ja om den nu verkligen blir av i år. Om den blir det så var det hela två år sedan den infann sig förra gången. Allt i och kring FIRE handlar om uthållighet, tålmodighet, hantera besvikelser, peppa sig själv och att kämpa. Själv har jag verkligen gått All-in i FIRE-resan vilket jag tidvis också har känt av och kanske än mer känner av nu när all stress och adrenalin börjar att släppa så sakta. Känslan påminner om hur det känns efter 3-4 veckors intensivt pluggande som avslutas med 3-6 tentor a 4-5h på cirka sju dagar eller hur det känns efter 1-2 månader med mycket övertid på ett jobb. Man blir liksom tom och allt börjar att gå lite långsammare igen. Att bli rik är definitivt för de allra flesta ingen enkel sak och massor med uppoffringar krävs, i alla fall har det både varit det och fortfarande är det så för mig i alla fall.

Nåväl dags att avsluta med sifferuppställningen:

 • 2021-03-15 (2021-03-09)
 • OMX30 på 2185 (2118)
 • Portföljvärde 5.009 mkr (4.904)
 • Arbetsvärde 5.976 mkr (5.871)
 • Buffert 10.0 tkr (10.0) 
 • Belåning 16.2% (16.5)


När de olika miljonerna nåddes:
 • 1.0 mkr nåddes 2018-04-28 (  +4 mån/  4 mån)
 • 2.0 mkr nåddes 2019-04-18 (+12 mån/16 mån)
 • 3.0 mkr nåddes 2020-06-03 (+14 mån/30 mån)
 • 4.0 mkr nåddes 2020-11-24 (  +5 mån/35 mån)
 • 5.0 mkr nåddes 2021-03-15 (  +4 mån/39 mån)

Avslutar med lite glädjeyra:
eller så här:eller så här (sonen ville absolut, gäller att uppmuntra i tid ju!!!):14 comments:

 1. Grattis till ytterligare en milstolpe. Det går väldigt snabbt nu för tiden, vilket är lite av en varning hos mej. Dock, vår portfölj masar sig fram i hyfsad takt, idag +8000 kr. Vi får väl se vad som händer vid 4 när USA öppnar upp. Du har inte tänkt plocka hem lite vinster i de lite mer bubbliga innehaven? Det är många års utdelningar i dina mest framgångsrika inköp kan jag tänka mig.

  Att välja värde före utdelningar är ju absolut inget fel, men man bör ju vara med på tåget och säkra hem vinsten när festen är slut. Minns så väl när jag köpte en massa Nordea på dagen för Brexit. Några månader senare låg jag +35% och hade väl en 10 års utdelningar i ren vinst om jag hade sålt då. Jag sålde aldrig och aktien sjönk sen likt en utsparkad fotboll och än idag om jag tittar på summerade utdelningar har jag inte kommit upp i värdet för denna vinst. Börspsykologi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar Snålgrisen!
   Ja, det går undan värre helt klart och risken finns att det snart vänder ned igen. Det är som vanligt ingen som vet och få tyckte väl att börsen kunde nå 2000 heller?! Nu är den en bra bit över och kapitalet flyttar sig fortfarande så...!

   Du är inne på en fundamental men ack så svår fråga - ta hem vinst eller inte. Jag har funderat fram och tillbaka mycket på detta och jag kommer inte att ta hem någon vinst. En hel del innehav väntar fortfarande på att rusa uppåt, tro't eller ej! En del andra har verkligen gått upp en hel del från inköp men inte på några orimliga värderingar heller. Jag ser P-värdet som en rolig grej och som en sak som visar att det går framåt men utdelningarna är mest min melodi. Det har ju som säkert bekant förlorats mer pengar på att försöka att tajma marknaden än att stanna i den och jag tror på det för många missade nog de kraftiga uppgångarna i våras då de låg utanför och sen blev det först dyrt, sen dyrare och sen än dyrare så...

   Delete
 2. Grattis! Numera tycker jag nettoportföljvärde är det mest "äkta" mätevärdet.

  Utdelningar går att dopa med belåning eller genom att köpa aktier med hög utdelning (som kan vara dåliga på sikt).

  Därför blir jag mer och mer lockad att beräkna mitt framtida uttag med någon av modellerna som baserar uttag på portföljvärde.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Finns inte risken att man missar att sälja av i tid, när vinsterna ska hämtas hem? Jag tänker, utdelningarna finns där på kontot, medans en vinst på pappret blir först en vinst när du säljer? Tillväxtaktier stiger ju brantare än värdeaktier (titta på Telia för en riktigt dåligt värdaktie), men haken är väl att ingen tillväxt är oändlig och när det vänder då händer det snabbt och vips är vinsten borta, eller kanske halverad. Detta har hänt mig flera gånger med olika innehav, alla stora bolag. Då sitter man där och grunnar över varför man inte sålde och tog hem kanske 10 års aktieutdelning i ett musklick.

   Delete
  2. Tackar US!
   Med nettoportföljvärdet antar jag att det är vad jag kallar P-värdet (dvs där belåningen räknats in och sänk värdet). Bruttoportföljvärdet kallar jag A-värde för det är kapitalet som arbetar åt mig.

   Precis som jag skriver till Snålgrisen så frågar/skriver du om en fundamental fråga som är svår att besvara. Jag själv lutar mig åt att både ha koll på A-värdet, P-värdet samt utdelningarna. Tillsammans tycker jag de ger en mycket bra bild över var jag står. Ett enda av dessa värde är förenat med mer risk för fel. A-värdet = P-värdet om ingen belåning så alternativt om man är helt utan belåning räcker två värden för bra koll: P-värdet och utdelningarna.

   Dessa två värden bör i stort sett stämma överens med varandra om man tittar på avkastning, dvs med 4-5% avkastning/uttag på P-värdet bör den stämma i stort med utdelningarna. Ja detta gäller ju om man inte sitter med 100% fonder förstås vilket ju aldrig heller varit mitt intresse.

   Med 4% DA så fås ju 40 tkr/mkr i (brutto)utdelning. Om den ena slår över eller under den andra så föreligger sannolikt större risk pga för hög DA eller för "högt värderade" aktier som kan pysa ihop när som helst.

   Delete
  3. @Snålgrisen:
   Detta är en mycket stor reell risk du skriver om. Anser att den risken också är påtaglig i en 100% fondportfölj, där ingen fysisk/reell avkastning fås utan att trycka på 'sälj andelar'.
   Det är väl ett av problemen med rena tillväxtaktier, du sätter allt på vad framtiden ska ge. Jag har varit med om tillväxtaktier också för många år sedan, jag minns inte exakt siffrorna nu för har försökt förtränga de helt men det fanns en vinst som tangerade 200 tkr och det var många år sedan. Vad som sedan hände var det klassiska och snart var vinsten borta då jag givetvis inte sålde inte i tid och det slutade med förlust och ett förlorat börsintresse.

   Delete
 3. Snyggt, stort grattis! Snart i mål, eller?
  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar Arbetsplanen!
   Jag har nåttpå ett sätt nått ursprungsmålet, d.v.s portföljvärdet men inte riktigt nått fram till utdelningsmålet. Teoretiskt skulle jag kunna checka ut men kommer att jobba på några år till som det ser ut nu.

   Delete
 4. Grattis! 5 miljoner är en fin milstolpe att passera.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar ZS!
   5 mkr är en riktigt härlig och fin siffra att nå fram till!

   Delete
 5. Stort grattis Kalkyl och bra jobbet!

  Äntligen 5 miljoner :-)

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar Slimis!
   Ja verkligen, äntligen 5 mkr!!! Fantastisk känsla!

   Delete