Saturday, April 10, 2021

Sparandets andel av portföljutvecklingen

 Bloggkollegan Utdelningssmålänningen skrev idag ett intressant inlägg för oss siffernördar till vilka Kalkyl definitivt räknar sig som hette Sparandets andel av portföljutvecklingen över tid. Jag fann inlägget intressant av flera anledningar varav den första är att det är bra att ha koll rent allmänt. Tillslut gick även denna lördag mot kväll och solen gick sakta men säkert ner i väster och med det infann sig både energin och lusten att räkna lite. Bengt Sändh skrev en bok om snus för längesedan och jag minns fortfarande ett litet stycke som fanns i boken (ej sagt av honom dock och helt exakt ordagrant är inte minnet men i stort):

"Ge mig snus och svenska rallare så ska jag bygga en järnväg ända in i helvetet"

Nu bygger vi FIRE strävare inte en järnväg och kanske snusar vi inte heller men vi har fått korn på ett möjligt mål och vi tänker inte ge upp så lördag kväll till trots kämpar Kalkyl på med jobb#2. Jag blir lika glad varje gång jag en tidigt lördagsmorgon eller sen kväll i veckan ser att ett nytt inlägg i FIRE-sfären finns att läsa! Får slå ett slag för Sparo också vars blogg är en av de mest lästa vad jag förstår och med all rätt för väldigt ofta skapar hans blogginlägg massiva debatter och det är underbart att ta del av alla, oftast, kloka tankar och synsätt som trots allt finns i vårt land, det senaste: Om samhällets stöttepelare viker ner sig

Vi kan ju alltid hoppas att en och annan politiker också hittar dit även om det kanske är för mycket att hoppas på?...

Åter till Utdelningssmålänningens beräkning som redan vid läsning började tala till mig och kräva att jag skulle kontrollera mina siffror. Nu är det gjort och det är väldigt intressanta siffror i diagrammen för den som orkar tänka lite.


Först ut är sparandets andel av min portföljs A-värde (alltså det riktiga och arbetande kapitalvärdet, mitt eget värde efter att krediter är lösta är som vanligt P-värdet):


Nästa diagram ut är:


Det är detta jag verkligen gillar med bloggandet och ekonomi/FIRE bloggar överlag, att få nya influenser, att få nya ideer och infallsvinklar. Det kan röra sparande, strategier, belåning, utveckling, succeer och katastrofer, utdelningar (+++) och politik. En härlig mix av allt är det bästa. Tillsammans utbildar vi varandra och förhoppningsvis går vi alla tids nog i mål. Utan en del av mina inspiratörer (se separat flik) så hade jag aldrig ens funderat på FIRE. Ibland har jag känt att mina frekventa tackor-inlägg eller utdelningsinlägg kanske kan uppfattas som dryga eller stöddiga men har ändå bestämt mig för att publicera dem då liknande inlägg var de som triggade mig att sätta igång. Att läsa om andras framgång föder ens egen framgång. Att läsa om att en av mina inspiratörer, Krösus Sork, drar in cirka 180 tkr i april gör mig inte ett smack avundsjuk, jag blir glad för hans skull och det triggar mig att försöka att nå dit också en dag (långt fram i tiden). Att se Utdelningsseglarens film om hans resa mot 2.1 mkr i utdelningar gör mig glad och hoppfull, det är möjligt, det går, jag kan flyga (Sällskapsresan 1)! En bloggare som inspirerade en hel del köpte hus och sen har det varit helt tyst men jag surfar fortfarande in på hens sida och njuter av de vackra utdelningsdiagrammen, för vackra är de! 

Jag tackar alla bloggare och jag tackar Avanza för utan Er alla hade resan inte varit möjlig. Jag hoppas att den kan få fortsätta i många år framöver.

Vänligen Kalkyl


9 comments:

 1. Så är det! Finns ingen anledning till avundsjuka mer än att det kanske i så fall kan motivera :-)
  Om man är avundsjuk på ett resultat måste man också vara avundsjuk på själva resan/arbetet för att det ska vara logiskt, men det är man sällan.

  Viktigt för mig att komma ihåg är att oavsett om någon tjänar betydligt mer så tar det ändå många, många år att få ett stort kapital. Sedan är det också ofta relativt till vad man behöver/är van vid. Många med hög lön har lite dyrare levnadskostnader och tvärtom. Kombinationen av hög lön och leva som en student är det ytterst få som gör, men då går det undan rejält mot FIRE också!

  Tycker också det är bra att visa på framgång. Ofta är det kanske personer som ligger 3-5 år före som motiverar mig mest dock! Sorken är lite overkill för mig hehe, men det är otroligt mäktigt att se att han netto kan få in 65-75% av min nettoårslön på 1 månad av utdelningar.

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för trevlig kommentar Arbetsplanen! Ja Sorken är övergrym och får en att kämpa på!

   Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 2. Jag tycker det är inspirerande med människor som vågar ta steget och släppa sargen. De känner sig hyfsat trygga i sin ekonomiska plan och sedan bara kastar sig ut i osäkerheten. Jag blir varken avundsjuk eller missunnsam när jag läser sådana berättelser.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för trevlig kommentar ZS! Tror och hoppas att vi alla FIRE strävare just gläds åt varandras framgångar och låter oss inspireras!

   Delete
 3. Ja det verkar som om vi har samma favvisar när det gäller bloggare. Gillar verkligen Sparo och hans syrliga och välskrivna blogginlägg. Likaså ger det mig fortfarande stor inspiration att kolla på Sorkens google-sheet över innehaven. Avundsjuk får man inte bli, utan det är bättre att tänka "dit kommer jag också att nå". Man får använda höjdarnas rapporter till egen peppning, så är det bara. Det var trots allt Chansar Mests blogg och skärmdumpar som fick mig att ta mig i kragen, lämna ett slösaktigt leverne och börja spara.

  Vill även tacka dig som har skapat en så intressant och aningen mer ekonomiskt teknisk blogg, i motsats till mitt egna svammel om ditten och datten :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen! Det har vi, chansar mest var också en mkt givande läsning. Han var som bäst efter några glas vin o några cigg eller en cigarr, krispiga o givande inlägg! Hans ekonomiska utvecklingen var ju också verkligen något att inspireras och imponeras av! Hoppas på ett nytt inlägg vilken dag som helst!...

   Det var ett roligt omdöme att läsa, ska fortsätta göra mitt bästa! Svammel sysslar du verkligen inte med, alltid träffsäkra och genomtänkta kommentarer och intressant läsning. Vi är tyvärr allt färre som går ut med siffror vilket jag finner tråkigt, det är ju ändå för siffrorna, de gröna, vi kämpar, eller?!...

   Delete
 4. Tackar för omnämnandet! Hoppas vi på sikt kan se sparandets andel av värdeutvecklingen minska nu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Självklart US, riktigt bra att åskådligöra sparandets andel av både värdet och värderingen! Drog mig först för uppgiften men var relativt enkel när jag väl satte igång och vad som kan läsas ut finner jag väldigt intressant.

   Det får vi verkligen hoppas annars är vi fel på det!...

   Delete