Sunday, April 18, 2021

Statuskontroll - del 3

 Den nyss gjorda statuskontrollen på Kalkyls Pengamaskin visade att det återstår en del innan en eventuell FIRE status har uppnåtts. Lyckligtvis får sägas så gjordes kontrollen nu i april, under ett kraftigt pågående och mycket efterlängtat utdelningsregn, vilket innebär att en av de främsta utdelningsmånaderna för svenska bolag inte kunde räknas med då den ännu inte nått sitt slut. Jag reagerade på att utgifterna uppvisade en stadigt uppåtgående och direkt obehaglig trend vilket naturligtvis ledde till att några ytterligare arbetstimmar fick plöjas in i jobb#2, som tur är uppvisar chefen för jobb#2 endast uppskattning och uppmuntran mot en trogen och dedikerad medarbetare. Det antyddes i del 2 att räntekostnaderna ökat och kvällens analys visar att denna antydan var alldeles korrekt. När detta var förstått var det naturligt att undersöka kostnadsökningen efter att räntesubventionen på 30% räknats av, utfallet blev att ca 20 kr/dag kan räknas bort från de ökande dagskostnaderna vilket ju resulterar i ca 7 tkr/år. FIRE bilden blev alltså inte sämre utan förbättrades något. Som också nämndes i del 2 så kommer en avslutad april- och majmånad att förbättra bilden avsevärt

I vilket fall så blev diagrammen med 30% räntesubvention så här:

R12: utgifter (-30% ränta) och utdelningar per dag


R24: utgifter (-30% ränta) och utdelningar per dag


20 kr/dag kan uppfattas som typ obetydligt men över tid blir det precis allt annat vilket är i 100% överensstämmelse med ränta på ränta begreppet (som Einstein INTE myntade så snälla sluta skriva att han myntade detta "världens 8:e underverk", även större fondbolag har läst lite bloggar och haft helsidor som felaktigt antyder detta...).

Bloggaren Fru Efficient Bad*ss som drar enorma skaror läsare hade ett mycket intressant inlägg om och kring ett inlägg från bloggaren Living a FI. Denna bloggare gick i FIRE kring 2015 och sedan dess har det varit tyst men nu 6 år senare kom ett mastodont inlägg som är både läsvärt och tänkvärt!...

Allt handlar verkligen inte bara om Börsen, Excel, Google Sheets, Avanza, Nordnet, Nordea, börspoddar o.s.v. Nåja, så länge näsan är begravd i Excel så ser det rätt bra ut ändå!
4 comments:

 1. Kul att du tipsade om LivingAFi, det var ett extremt långt men intressant/tänkvärt inlägg han postade. Man blir ju nyfiken på vilken kryptonit denne har i sin portfölj då trots 40" USD i spendering/år har han fortfarande mer pengar nu jämfört med 2015 (om jag fattade det hela rätt). Han verkar inte vara nån som satsar på utdelningsaktier, kanske däri ligger svaret. Förmodligen mycket tech, då dessa i princip är de enda aktierna (utan att återinvestera på botten som inte bara gick break even tidigt under 2020, utan fortsatte upp och upp).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen! Ja, det var ett mycket läsvärt inlägg, snacka om maximal otur med i stort sett det mesta vilket dock verkar ha ordnat sig rätt bra tillslut. Det är ju enorma summor vi snackar om, USA kräver typ 2x mot vad vi här, hittills..., i detta land verkar kunna klara oss med. Jag förstod det på samma sätt, fonder och ca 40kusd/år i uttag. Med, om jag minns rätt, 960k vid start så tog han ca ut 4.2% år ett vilket sen sjönk ner mot 3% år sex då portföljen var värd runt 1300k.

   Det har ju varit en lång fin tid på börsen med typ ständig uppgång under många år så de som gick i FIRE runt just 2015/2016, dvs cirka i mitten på denna uppgångsperiod, gjorde det i den bästa av tider.

   Delete
 2. Yo Kalkyl !! Du gillar din sifferexercis. Jag tycker oxå om matematik men kör mera på free flow. Båda metoderna funkar nog troligtvis.

  Ha en bra Helg !!/NLI

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå NLI! Jo, matematik har alltid tillhört favoritämnena. Fire-räknandet ger både glädje, insikt och nya färdigheter! Free flow räcker gott och ger tillräcklig insikt.

   Tack detsamma!

   Delete