Saturday, May 22, 2021

25 tkr/mån

 Om Kalkyls Pengamaskin hade dragit in denna summa, 25 tkr/mån, hade FIRE inträtts omedelbart! Det hade liksom inte längre funnit några funderingar kring eller varför inträdet skulle fördröjas. Idag togs ännu en bejublad utdelning emot och det är PRECIS lika kul varje gång det inträffar. Utdelningsstatusen är för 2021 på 180 st utdelningar, lite synd är det att de alla inte är fördelade på olika dagar, det hade varit grymt att få en utdelning varannan dag så det är väl bara att bita ihop och kämpa vidare då man tillhör skaran i samhället som kämpar och inte bara kräver och önskar en massa mest hela tiden, förresten har jag nog aldrig ens krävt något vilket jag tror förenar alla oss som både FIRE bloggar och läser FIRE bloggar.  

Åter till de 25 tkr/mån. Detta är en för Kalkyl riktigt fin summa att få in VARJE månad. För Kalkyl skulle den sätta det mesta på plats och ge en riktigt angenäm trygghet där räkningar, andra kostnader och lagom lyx skulle kunna betalas. 

 • Som livssituationen är just nu borde definitivt 25 tkr/mån räcka och bli över. 
 • Som jobbsituationen är just nu känns 25 tkr/mån lite för långt in i framtiden, tyvärr
Dagligen brottas jag med allt större frågor och det är sannerligen inte särskilt enkelt inte. Ibland vill jag typ avsluta yrkeslivet nu direkt, ibland vill jag fortsätta då arbetsuppgifterna tilltalar mig (allt annat runtomkring är jag trött på) och ibland vet jag varken ut eller in.

Om nu Kalkyls portfölj hade levererat 25 tkr/mån hade valet blivit enklare då jag tycker att 25 tkr/mån är en rätt fin lön om man inte behöver göra ett endaste handtag för att erhålla den. I dagsläget enligt prognoserna så levereras i snitt dryga 17 tkr/mån vilket är en rätt bra bit ifrån de eftertraktade 25 tkr/mån. Jag är dock övertygad om att de nuvarande dryga 17 tkr/mån skulle räcka och bli över men då barnen växer och blir äldre finns självklart massor med frågetecken som jag inte förmår att räta ut här och nu. Med 25 tkr/mån borde enligt Kalkyls sätt att se på sakerna allt ändå vara tillräckligt.

Sänks ribban till 20 tkr/mån som möjligtvis kunde vara ok även om det låter lite snålt så fixar 4/12 månader detta i dagsläget utan någon genomsnittsberäkning! Självklart duger genomsnittet rätt bra också även om VARJE månad ändå smäller betydligt högre. 

Det mest fantastiska med alltsammans är att medans funderingarna pågår så fortsätter Kalkyls Pengamaskin att håva in stålar! Maskinen den fantastiska, Kalkyls Pengamaskin alltså, håvade in ännu en utdelning denna lördag och glädjen att bokföra den föranledde lite trevligt datorarbete framför Excel samt ett helt otippat blogginlägg!...

 

13 comments:

 1. Go kväll. 25k är en fin siffra och har den summan själv som mål även fast jag skulle kunna logga ut redan idag och klara mig på 15k eftersom frugan fortfarande arbetar. Eftersom vi båda kommer logga ut typ samtidigt så arbetar vi några år till tills barnen flyttar ut och börjar studera. Idag går vi runt sammanlagtt på ca 30k inkl allt i familjen.
  Hur gamla barn har du och kommer ni logga ut samtidigt?

  /Leva drömmen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Go kväll LD!

   Jo 25 är både en jämn o fin siffra och dessutom så bör den räcka till med mycket god marginal. Min fru får jobba minst 3 år längre än mig som jag har bestämt nu men allt kan ju ändras så vi får väl se hur det blir i praktiken. Mina barn är yngre så vid utcheckning är de nog båda fortfarande hemmaboendes gissar jag. Jag ligger på 16 tkr/mån men det är exkl fruns utgifter... Som tur är har jag fått i gång henne på resan också så hon började från 0 kr och jobbar sig nu uppåt, sen 2018 hon med då vi började samtidigt.

   Delete
 2. Hej Kalkyl.

  Det är bara en tidsfråga så kommer både du och jag nå 25 tusen kronor i månaden. Kom ihåg att allt är möjligt. Det gäller bara att ha viljan och tålamod.

  Fortsatt lycka till med sparandet.

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Slimis!

   Absolut, visst ska VI göra det!!! Bara att slita på. Läste ditt inlägg idag om initial 0% lönehöjning men satt med mobilen så blev ingen kommentar. Så jäkla dåligt, provocerande är det och då allt annat ständigt och jämt ökar i kostnad så är det än sämre. Det enda ett jobb gör i längden är att det suger musten ur en bokstavligt talat PUNKT. Har äntligen börjat inse detta och det tog lååååång tid för mig.

   Delete
  2. En härligt positiv kommentar Slimis måste jag tillägga!!!

   Delete
 3. Viss jämnhet på utdelningar vore bra men är det något vi investerare och hårdsparare har lärt oss så är det att hålla i pengarna, så det bör inte bli några problem att fondera vårens stora utdelningar för att leva på resten av året.

  Mitt mål just nu är 19.000 kr/mån som med inflation innan jag är där runt 2025 väl blir ca 20.000 kr/mån. Men då är jag själv.

  Skulle också gärna vilja ha svar på det Leva drömmen skriver.

  ReplyDelete
 4. Hallå US! Se svar på LDs frågor då!

  Nej visst är vi duktiga på att hålla i pengarna, nåja när vi inte köper aktier/fonder alltså, så inga stora bekymmer med mer eller mindre kraftiga klumpsummor men samtidigt går det inte riktigt att prata bort från härligheten med en jämnare ström.

  20 tkr/mån bör ju definitivt för en singel med billigt boende ge ett riktigt behagligt liv. Antar att till denna summa tillkommer sedan din tjänstepension så då blir det riktigt fett på lediga dar så att säga?!

  ReplyDelete
 5. 25 lax per månad bör man kunna hanka sig fram på. Jag har själv inte gjort någon exakt prognos för utdelningsåret 2021. Det bör hamna norr om 250.000 tror jag. Jag har ju dessutom ett antal miljoner i fonder som jag får köra 4%-regeln på och då blir det någonstan runt 30k i månaden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Definitivt och med 30 tkr/mån blir det riktigt lyxigt ju, i alla fall för se flesta av oss genom gissar jag.

   Delete
 6. 25 000 SEK är kanske inte jättemycket per månad. Men det beror på var man är och hur mycket skatt man tvingas betala. För att få ut 25 efter skatt behöver man 36 innan skatt om man betalar 30%. Sverige är ett av världens dyraste länder, så risken om man har mycket pengar är väl att man ser till att flytta en del konsumtion och beskattning utomlands. (Om man å andra sidan är fattig och improduktiv gäller det omvända...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej precis Redaktionen, det beror på var man är i livet och vilka ambitioner man har fast oavsett så är det en utomordentlig summa att erhålla utan att behöva arbeta! Med barn i bilden så blir det nog Svedala under lång tid framöver, kanske för resten av livet då jag har svårt att tänka mig att flytta till annat land utan barnen även när de blivit vuxna, men visst set kanske ändras när man väl är där?

   Delete
 7. Vilken slump, vi har också satt ett minimum-mål till 25"/mån. Då täcker vi kostnaderna för drift och leverne och har ca 60000 kr om året över till nöje såsom resor etc.

  Börsen har gått oförskämt bra nu, det är svårt att hitta aktier att investera i som ger någorlunda vettig direktavkastning. Har haft ett öga på Clas Olsson, vi får väl se om det blir ett inköp inom kort. Annars går det alltid bra att fylla på i amerikanska REITs och BDCs. Tåget har gått där också när det gäller riktiga fyndköp, men det finns guldkorn kvar om man letar noga. Jag hade inte varit ledsen om det hade kommit en dipp snart... men då hade jag nog börjat gnälla över portföljvärdet hahaha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är nog ingen slump, tror mer på en liknande situation och syn på kostnader och intäkter!

   Jo billiga inköp innebär oftast lägre portföljvärde så sällan alla pusselbitarna passar ihopa helt perfekt...

   Classe har väl fått lite revansch vad jag vet.

   Delete