Saturday, May 15, 2021

Corem och Klövern

 En av mina riktigt stora inspiratörer, nämligen Krösus Sork, hade idag ett inlägg om att han för en kort liten stund nått det mer än otroliga målet om att få minst 50,000 kr/månad VARJE månad (jobbigt med sådana inspiratörer eller bra då jag nyss nådde 4,500 kr/mån VARJE Månad)!!!... 

I vilket fall så fick jag äntligen mer information kring Corem/Klövern frågan som jag intväntat. Krösus Sorks inlägg fick mig att logga in på Avanza och kolla och visst där fanns nu ett meddelande angående detta att ta ställning till. 

Krösus hade slagit till med D-aktie alternativet vilket jag sett någon annan i vår bloggosfär också göra. Det är sjävklart lockande att på ett bräde erhålla 1.12*nuvarande_årsutdelning vilket ju blir 1.12*20 kr/år som blir 22.4 kr/år. Observera att det inte är utdelningen som ökar eller skiljer men du får 1.12 st D-aktier per pref aktie i Klövern och då både pref och D-aktie get 20 kr/år så blir det korrekt att skriva/säga som jag gör. Det blir med andra ord en utdelningsökning om hela 12%.

Varför görs denna affär?:

En no-brainer kanske? Ja möjligt men både preffar och D-aktier är något skumma konstruktioner vilket de flesta inte inser. Jag tänker inte fördjupa mig i detta just nu då det får antas att ägare redan insett problematiken med båda aktieslagen, om inte är det kanske dags...

Vi återgår till inläggets kärna och först ut är jämförelsen mellan aktieslagen från Corem sida:


Värt att notera är:

 • utdelningen är samma, 20 kr/år (5 kr/kvartal och kategori A för båda enligt Kalkyls indelning vilket betyder 1,4,7,10)
 • ingen utdelningshöjning NÅGONSIN för båda
 • preffen har preferens vid utbetalning av utdelning framför stamaktier till vilka D-aktien räknas
 • preffen kan tvångsinlösas och då till kursen 500 kr/st (det var Klöverns pref inlösenkurs och tydligen kommer den gälla)
 • preffens utdelning ger ränteintäkt om 7% om den av någon anledning inte betalas ut i tid, för D-aktien finns 0% ränta.
 • vid likvidation (läs bolaget Corem kånkar) kan eventuellt preffen ersättas med 450 kr/st medans D-aktien med 300 kr/st
 • Corem AVSER att notera D-aktierna på Nasdaq Stockholms Mid Cap. Notera "avser" även om det nog får anses att de måste göra detta...
Villkoren är:

Självklart är det lockande att i ett slag öka sin årliga utdelning (eller kvartalsutdelning) med 12%, genom att välja D-aktiekonverteringen men frågan jag brottas med är:

Är det värt det? Är D-aktien att föredra mot preferensaktien

För mig, en simpel Kalkyl, är det inte självklart och även om jag lutar åt D-aktien så är nog ändå preferensaktien något säkrare och dessutom tror jag att bolaget i frågan, Corem alltså, hellre löser in preferensaktien om problem skulle uppstå och då är ju inlösenkursen 500 kr/st. D-aktien har seglat upp på senare tid, rätta mig om jag har fel, som en sämre pref aktie. Den har alla preffens nackdelar men dessutom den riktigt stora nackdelen att utdelningen dessutom inte är garanterad som den är med preferensaktien. 

I fallet med Akelius pref så löstes preferensaktierna in och då jag köpte några billigt och några dyrt vilket medförde att inlösenkursen i stort sett var min inköpskurs så tjänade jag ingenting på inlösen och istället köptes senare vid ett bättre tillfälle in D-aktien med dess nackdelar. För mig innebär en D-aktie samma sak som en preferensaktie men med den både tråkiga och irriterande skillnaderna att:

 • D-aktiens utdelning är inte garanterad
 • D-aktiens utdelning kan skjutas fram i tiden utan kompensation (läs ränta)
Och för Corem D-aktie tillkommer:
 • D-aktiens utdelning är 50 ggr den totala utdelningen för stamaktierna A+B men maximalt 20 kr/år... (d.v.s ingen utdelning garanteras utan om A+Bs utdelningar ställs in så...)

Jag funderar lite kring att 1.12x D-aktier mot preferensaktier är ett sätt att snabbt bli av med många preferensaktier och därmed minska problematiken med "utdelningsheder" (snyggt ord, Kalkyl Patent!!!) för Corem?!

Ser framemot många och kloka synpunkter på detta! Vad tycker du?!

4 comments:

 1. Troligtvis kör jag på D, eller byter ut hela rasket mot nånting annat. Cibus och Telekom kanske.

  ReplyDelete
 2. Lite offtopic, men jag som småköper lite preffar (och kanske breddar med D-aktier) på ett separat konto är fortfarande inte riktigt säker på att de hör hemma i min portfölj alls.

  3 anledningar till att jag funderar på att avveckla preffarna:
  1. Ingen utdelningshöjning (som du skriver)
  2. Kurspotentialen minst sagt begränsad
  3. Går inte belåna med rabatterad ränta på Nordnet (kräver minst 70% belåningsgrad)

  Samt 2 stora fördelar: stabila och höga utdelningar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå US! Jag är också osäker på dem rent generellt och har varit länge, antar att jag har en obenägenhet ibland att förändra och beror i detta fall främst på sänkt varje månad utdelning.

   Delete