Sunday, June 20, 2021

Lite reflektion

 Kalkyls Pengamaskin har till dags datum dragit in, fantastiska för Kalkyl i alla fall, 146,985 kr detta år. Summan är netto i vanlig Kalkylordning. 
Varje dag, alla de 365 stycken per år, drar maskinen in drygt 400 kr/dag. Utslaget på 365 dagar och 24 h/dag blir timpengen inte särdeles imponerande, eller blir den det beroende på vilka referensramar läsaren har, med sina 16.78 kr/h. Om summan däremot slås ut på mer rimliga antal arbetade timmar på ett år så ser det ganska annorlunda ut. Det finns en uppgift om att med en arbetstid om 40h/vecka så blir det totalt 2080 h/år vilket motsvarar 260 arbetsdagar/år.

Med antagna 2080 h/år blir då timpengen istället 70.67 kr/h. Fortfarande är det inte någon direkt imponerande timpeng men den blir väldigt imponerande om man samtidigt betänker att det är en timpeng på knappt 71 kr/h utan att lyfta ett enda handtag!!!

Med samma beräkningsfilosofi blir dagpenningen på hela: 565 kr/dag
Återigen utan att göra någonting alls.

Kalkyl har sedan start haft ett något diffust mål om att nå 25.0 kr/h VARJE timme vilket motsvarar 219,000 kr/år netto. Pengamaskinen är inte riktigt där än men närmar sig fort och ovan listade siffror är ju bara för halvåret 2021 vilket innebär att mer utdelningar kommer att trilla in! Anledningen till 25 kr/h är att vid unga år slet Kalkyl i hård vind, stekande sol och hällande regn bland tistlar, stenar och annat skit på ackordlön ute på fälten i Skåneland. Det bar sig så att Kalkyl befanns kunnig, noggrann, pålitlig och flitig och fick ibland gunsten av jobb på fast timlön av vilka det högst betalda jobbet just betalade 25.0 kr/h. Ackordlönen gav alltid bättre betalt, om man låg i och jobbade alltså, men fast timlön var ändå trevligt och varaktigheten längre än för ackordjobben. Räknar jag KPI på denna lön bör Kalkyls Pengamaskin nå 50 kr/h för att ge cirka  samma timlön. O andra sidan var det naturligtvis väldigt få timmar mot 2080 timmar som en normal 40 h/vecka tjänst ger per år.

Någonstans får man ju ändå lägga ribban och 25 kr/h VARJE timme känns nåbart och kanske visar tiden även att denna summa är fullt tillräckligt också, det vet jag inte riktigt i skrivande stund om den är. Att nå 25 kr/h VARJE timme känns som en revansch som duger rätt gott!


4 comments:

 1. Kanonbra resultat !! Vi ska glädja oss åt våra framgångar. 25 Kr/h dygnets samtliga timmar är ett ambitiöst mål.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar! Jo, det är verkligen sanna ord. Det gäller att hitta saker att glädjas åt under den långa resan.

   25 kr/h kändes mycket ambitiöst och väldigt långt borta, fast ändå som nåt konkret att sträva mot. Jag behöver den där moroten hängandes i ett snöre!

   Delete
 2. 70.67 kr/h (vid 2080 h/år) netto är fantastiskt bra och börjar närma sig nettolönen för lågavlönade.

  Ett av våra kollektivavtal har ca 120 kr/h brutto för oerfaren arbetskraft. Säg 21% skatt på det så hamnar vi på 95 kr/h. Denna arbetare ska dessutom ta sig till och från jobbet vilket kostar både tid och pengar och då är vi ännu närmare dina siffror.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det ger ju lite perspektiv med kollektivavtalet helt klart! Det är rätt nyttigt att bolla lite med sina siffror och ibland upptäcka lite nytt. Har funderat på detta med kr/h länge och då varför man, jag i alla fall, oftast bara kollar mot årets alla 8760.

   Delete