Wednesday, June 2, 2021

Politiker tips 1

 Det har nu gått 2-4 år, minns inte riktigt hur länge, sedan elscootrarna gjorde sitt intåg. De kom från ingenstans och likt en farsot har de nu brett ut sig mycket kraftigt. Expansionen fortsätter dessutom och för några dagar sedan noterades två nya modeller från två nya företag, det är uppenbarligen en mycket mer lukrativ bransch än Kalkyl kunde ana. Det är en bransch som Kalkyl absolut inte skulle lägga en enda krona i alldeles oavsett då jag avskyr dem.

Överallt finns de snart, antingen ståendes eller liggandes. Nästan uteslutande befinner sig de stående på mycket olämpliga och oftast direkt hälsofarliga ställen:

 • mitt i en cykel/gångväg
 • i en kraftig sväng så att de inte syns förrän...
 • i ett backkrön
 • nu senast vid en bilinfart (!)
 • på trottoarer
 • bredvid en bilparkering så att bilägaren riskerar en chock när hen återkommer till sin parkerade bil och konstaterar att elscooterns styre bucklat en plåt samt skrapat av en del av bilens lack
 • vid ingångar till affärer
Det har från politikerhåll inte, som vanligt, gjorts ett smack åt saken. Trots att scootrarna är utrustade med GPS och företagen som äger dem vet exakt vem som parkerade, var och när (i alla vilket kontokort som betalat för turen) så har inte en lag kommit på plats som ger ett saftigt bötesbelopp om scootern står dumt, farligt eller olämpligt parkerat.

Själv både går och cyklar jag en hel del och det är en tidsfråga innan jag smäller rakt in i en elscooter av misstag. Vågar inte ens tänka på hur det skulle gå då styrena är placerade i en perfekt höjd för att ställa till stor skada på händerna och då scootrarnas tyngd kommer att orsaka ett abrupt stopp på cykelns med tillhörande cyklists framfart som lär sluta i asfalten på ett eller annat sätt.

Tips till Löfven & Co: inför en sådan lag, lämpligen 2000 kr i böter eller mer så att det känns ordentligt.

Lika bra att ge ett alternativ då jag redan hör honom mala på om alla problem en sådan lag skulle innebära innan han hinner haspla ur sig något i stil med: det är nog integritetskränkande, ja både att förbjuda dem helt då de ger möjlighet till nya uttryckssätt och att bötfälla skulle slå hårt mot fel grupper i samhället.

Alternativ till Löfven & Co: förbjud scootrarna helt. Folk mår bättre av att röra på sig och cykel finns redan för snabbare transport. Vi behöver inte dessa miljöbelastande fordon alls och har aldrig behövt dem.
6 comments:

 1. Kan hålla med. Åtminstone gör det förbjudet att parkera dem lite varstans. Vår närmsta stad är så lite att du promenerar igenom hela stadskärnan på 15 minuter. Sthlm är lite större och det kan ju finnas en vits med elskotrar om du ska ta dig från vasastan till södermalm eller nåt.

  Sen vet jag inte hur det funkar med uppsamling och laddning. I USA kan man tjäna bra med pengar om man samlar in elskotrar och laddar dem hemma och sen lämnar tillbaka dem. Som vanligt funkar väl inte sånt i Sverige. Bloggaren RB40 tjänade en månad 5000 skattade kronor genom att nån timme per kväll ge sig ut med sin son och bil för att samla ihop skotrar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker de blivit ett mycket tråkigt inslag när de står i ligger snart överallt och som sagt ett farligt inslag dessutom.

   Vet inte hur det funkar med insamling osv men oftast verkar nån liten bil åka omkring o byta batterier...

   Delete
 2. Men om det nu blir miljonärsskatt för alla oss som har mer än 3 miljoner på kontot så kan de kanske använda intäkterna av detta till att lösa problemet med elscotrar.

  Häpp !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det går per definition inte, ta hit fler istället som det ska tyckas synd om. Tror svenska folket snart har slut på empati.

   Delete
 3. Du har blivt farbror Kalkyl:)

  ReplyDelete