Friday, October 15, 2021

Årsutdelning >200,000 kr Fredag hela dagen idag och så även i kväll! Med fredagen anlände Nordeas efterlängtade utdelning, det var väldigt längesedan Nordea gett utdelning och den senaste utdelningen värd namnet skedde för cirka 2.5 år sedan, nämligen i april 2019. Det är lång tid att ligga ute med kapitalet när ingen direkt återbäring sker. Nordea skiftade förvisso, eller på äldre finare aktiespråk skiljde av en kupong, ut smått tramsiga 0.71 krs (kr/st för er som missat Kalkyls förkortning krs) i mars 2021. Den lilla magra utdelningen retade väl mer upp än skänkte glädje till Nordeas då hårt prövade aktieägare. Den skrämde i alla fall Kalkyl och taget tillsammans med den otroligt tråkiga och massiva finska källskatten om sjuka 35% fick innehavet bara ligga kvar utan nya inköp trots låg kurs. Det är idag när en mer normal utdelning ramlar in om 7.26 krs ändå mycket tråkigt att se källskattebeloppet. Svårt att förstå hur Finland tänkt i denna fråga och det är bara att hoppas att inte USA/Kanada går samma väg och höjer från dagens 15% till säg 35% i källskatt. 

Nå, slut med gnäll och med dagens utdelning slog Kalkyls Pengamaskin in ett drömmål, nämligen att nå:

200,000 kr/år i nettoutdelning


Det är en summa som inte går av för hackor. Det är en enorm summa pengar som med hyfsat hög sannolikhet kommer att kunna inkasseras vartenda år framöver, år efter år. För de med bilar och bensin (Vem fan vill köra dieselknackande bilar som har en motorkarakteristik som påminner om en lastbil eller buss? Jaja självklart vet Kalkyl att en diesel numera vinner 95/100 gånger vid ett rödljus på grund av deras enorma drivmoment) i blodet så innebär årssumman en hyfsat ny bil varje år utan att lyfta ett endaste litet handtag. Det är en summa som Kalkyl har svårt att ta in. År 2017 när de teoretiska studierna kring börsen startades upp hittades en del bloggar som numera räknas in i skaran av bloggkollegor som då drog in:
 • >100,000 kr/år
 • >130,000 kr/år
 • >150,000 kr/år
 • >170,000 kr/år
 • samt någon enstaka som drog in över 200,000 kr/år
En gemensam nämnare för alla dessa tidiga inspiratörer och närmast betraktade som ekonomiska trollkarlar och någon slags hjältar och definitivt föredömen av Kalkyl var att utdelningarna som uppgavs var brutto. Kalkyl har sedan start alltid pratat nettoutdelningar vilket beroende på geografisk diversifiering blir en mindre eller en större skillnad. Detta har medvetet gjorts då det är nettosummorna som ska betala det framtida livet, inte bruttosummorna.
Att prata netto ger en fin extraskjuts tre år senare i form av återbetalda källskatter eftersom de flesta sparinstitut utom Nordea tar just, märkligt många, 3 år på sig för återbetalning av källskatt. 

När år 2018 startade satte så de praktiska arbetsmomenten igång och Kalkyl, den försiktige generalen, stod nu på bogsprötet i full storm och vinden, ja den kändes det må erkännas. Det var mycket utmanande och obehagligt många gånger att satsa surt intjänade pengar på börsen. Kalkyl var tvungen att helt transformera sitt tänkande och tyckande. Resan pågår fortfarande, precis varje dag skall tilläggas. Tänk vad skönt det var när bankräntan var 3+%, smolken i bägaren fanns även då i form av 30% skatt på ränteintäkter. Många är kvällarna då stackars frun undrat varför Kalkyl:
 • hängt framför excelarken 
 • varför det köpet har gjorts
 • varför det köpet inte gjordes
 • varför inte detta blev gjort
 • ska du verkligen göra detta?
 • måste vi göra så?
 • varför ...
Ja frågorna har varit många men livskamraten har stått pall och har förstått väldigt mycket och dessutom lyckats börja bygga en alldeles egen portfölj som med snabba, bestämda och målmedvetna steg närmar sig 500,000 i portföljvärde! Detta i 100% kontrast mot hur hennes tidigare ekonomiska situation sett ut under massor med år. 

Svaret på ovanstående och massor med följdfrågor är förstås: för att uppnå FIRE

Glädjen, stoltheten och förnöjsamheten känner denna underbara oktober kväll inga gränser alls faktiskt! 200,000 kr/år, ja det är en helt enorm summa kära slantar att utan arbete mottaga VARJE ÅR.
Från den praktiska starten i januari 2018 tog det alltså 46 månader att komma upp i denna summa. Givetvis har hela livet dock bidraget på olika sätt och självklart KAN INTE en så stor utdelningssumma skrapas ihop (med hederligt arbete)  på ynka 46 månader och det ligger många års arbete bakom men p.g.a politiska och ekonomiska förändringar var Kalkyl tvungen att aktivt börja göra saker annorlunda och det har gjorts och kommer att fortsatt göras.


12 comments:

 1. Heja er, bra jobbat båda två!.

  ReplyDelete
 2. Grattis! 200.000 kr netto är det inte så många bloggare som har ännu idag.

  200.000 kr är också till skillnad från 100.000 kr något som börjar likna något man kan leva på.

  Bra att du fått med på Mrs Kalkyl på tåget. Förstår att det underlättar saker och ting.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar US! Ja 200 tkr är en hyfsad start för årsinkomst för den inte alltför spendersamme. Ja att även Mrs Kalkyl har orkat med dessa år är en prestation i sig och att dessutom gjort det aktivt med eget sparande är än mer fantastiskt!

   Delete
 3. Grattis !! Mycket bra jobbat. Alltid roligt när man lyckas övervinna sina rädslor och ser resultatet från det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar NLI! Ja en större rädsla än den ekonomiska kopplad till sparande är för mig svår att hitta i dagens liv. Utan resultatåterkoppling och noga uppföljning hade det nog aldrig gått.

   Delete
 4. Grattis till 200k per år! Året är ju dessutom inte slut ännu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar ZS! Nej, det är ju inte det. Några tusenlappar till kommer utan extrautdelningar, med dessa blir det än trevligare!

   Delete
 5. Stort Grattis Herr Kalkyl till ännu en milstolpe!
  Lycka till mot nästa anhalt, 300.000kr
  Ha d gott
  /Glenn

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar DG! Precis, alltid lika bra att hänga upp moroten igen så man inte slöar till! Tack detsamma!

   Delete
 6. Grattis till denna makabra milstolpe! Vår prognos är väl ca 230000 kr i år, kan bli mindre då vi har sålt av en del aktier och sitter på ca 20000 kr i "orealiserade" utdelningar. Kämpa på bara!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar Snålgrisen! Ja det är helt fantastiskt att ha nått ända hit, befinner mig i ett slags lyckorus. Det är stor skillnad på prognos och faktiska inhämtade pengar. Att nå detta i utdelningar smäller för mig som väntat mycket mycket högre än X mkr i portföljvärde!

   Tack o kämpa på du med vilket jag vet att du gör!

   Delete