Saturday, October 16, 2021

Årsutdelning >200,000 kr - del 2

 Igår när del 1 skrevs, läs här, fredagen den 15:e oktober befann Kalkyl sig i ett slags lyckorus. Det har ännu inte helt släppt sitt grepp. Lördagen har varit riktigt trevlig och vädret har också dragit ett eller två strå till stacken för trivseln - solen har visat sig och lyst och gett en sån där fantastiskt höstdag med frisk luft och solsken! Pga kass sömn igår blev det under eftermiddagen en totaldäckning i soffan vilket var angenämt innan det åter var dags att kavla upp ärmarna och fortsätta FIRE resan med matlagning från scratch och brödbakning. Ja brödbakning är inget Kalkyl tagit upp här då flera andra bloggkollegor gör det men Kalkyl har bakat flitigt sen barnsben men med mer pengajakt i fokus sen minst 10 år tillbaka. Ikväll blev 4 härliga limpor gräddade och barnen jublade då det var deras favoritbröd.

Då TV nästan inte intresserar alls längre inmundigas god öl framför excelarken och något ytterligare FIRE arbete kan klaras av. Då gårdagen innebar att det fantastiska målet om 200,000 kr/år i nettoutdelningar nåddes innebar lördagsuppgiften i jobb#2 att kontrollera hur mycket utdelningslön en nettoutdelning om 200,000 kr/år motsvarar:


  Faktorn 0.911 är beräknad utifrån nuvarande statslåneränta och schablonintäkt o.s.v. Faktorn är inte helt aktuell då den ändrar sig med aktuellt DA på portföljen vilken beror på aktuellt värde. Den är dock hyfsat korrekt och god nog att räkna med. Som synes sjunker månadsintäkten (den eventuella FIRE månadsinkomsten) en hel del och går från initialt hyfsat aptitliga 16.7 tkr/mån till 15.2 tkr/mån. 15 tkr/mån är väl inget direkt att jubla över som enda inkomst även om den för en icke alltför slösig person gott kan räcka till och säkert överträffar vad många stackars pensionärers månadspension inbringar.

Har då Kalkyl satt en fix gräns för när FIRE kan inträda? Olika summor har väl nämnts i diverse sammanhang på bloggen och på diverse bloggkollegors kommentarsfält men under 20 tkr/mån känns något magert och farligt för en familjeförsörjare som Kalkyl är. Vilken yrkesarbetare (40+ år) har netto 15 tkr/mån i dagens Sverige? Nej, FIRE resan lär behöva fortsätta ett bra tag till. Nu är situationen dock betydligt bättre än ovanstående ger sken av då prognosen för år 2022 är högre samt att erlagd källskatt börjar ramla in i en storleksordning som nästan kvittar ISK/KF skatten och därför kan situation Kalkyl se ut så här om några år:


Så om cirka tre år utan att öka storleken på portföljen alls kan situation Kalkyl (till skillnad mot katastrofala situation Sverige) se betydligt bättre ut med knappt 21 kr/mån i utdelningslön (eller 4.8 tkr/vecka). Givetvis finns en massa saker som kan slå helt fel och +5% i utdelningskronor/år är förstås ett antagande som definitivt kan vara helt uppåt väggarna men vad som självklart oroar mer är d...... till politiker i dagens Sverige som enligt Kalkyl till en stor andel borde sättas i fängelse för vad de ställt till med i och med mitt land liksom ditt land.


4 comments:

 1. Är helt och hållet med på vad du skriver. Jag är lite lat och räknar inte med skatter i vårat fire-ark, därför är siffrorna inte helt 100%. Alla utdelningar är t.ex. exklusive källskatt, då jag ändå räknar med att få tillbaka den. Antagligen hade man bokfört den som en fordran av något slag, var längesen jag läste bokföring.

  Läste idag att Stefan Löfven "ångrar ingenting" i en intervju i DN. Har lust att slå karln på käften. Visst, det mesta av den politik som har genomförts har antagligen hans "puppet masters" stått för, han har gissningsvis endast varit en "tom kostym" som har stått och pratat efter ett väl inövat manus. Likväl blir jag förbannad när politiker inte har mage att erkänna sina misstag och be om ursäkt för dem. Mitt politikerförakt har bara vuxit och vuxit de senaste åren, när värre och värre svek genomförs, helt utan uns av självrannsakan och självkritik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hatten av för den kommentaren Snålgrisen! Det förtroende som i många år fanns har undan för undan bytts mot förakt för politikerna.

   Löfven är en stor hycklare och visst, har man inte gjort nåt behöver man ju inte ångra nåt heller. Att sitta i en ledande post och inget göra är däremot ändå att betrakta som ett aktivt val. Nej fy fan vad illa situation Sverige snabbt blivit. Laddad för ett politiskt inlägg ikväll men vilar istället, man blir så upprörd på hur vansinnigt illa landet sköts. Bara vänta tills de ska stjäla ens hårt intjänade och förvaltade pengar också.......

   Delete
 2. Snyggt jobbat! Med fortsatt tillväxt och ett par extrainsättningar så ror du snart FIRE i hamn! :)

  ....Och gällande politik så är tipset att joina valfritt parti och engagera dig för att förändra samhället till det bättre. Både samhällsnyttigt och kul efter FIRE!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för uppmuntran Berns! Jo det börjar arta sig riktigt bra nu!

   Bea tips att engagera sig politiskt, helt klart finns där att göra och intresse finns så det kanske blir så en framtida dag.

   Delete