Saturday, October 23, 2021

Mot FIRE - del 3

Ännu en vecka har nu klarats av och denna veckan smäller bättre än vanligt då det på onsdag vankas lön och där är vi i ett litet nafs när vittringen har erhållits! Riktigt efterlängtad är denna lön även om om två något större räkningar tyvärr redan ligger för betalning: bildelar samt en sur reparation i hemmet. Det blir tyvärr inte samma antal sparade kronor att ösa in på ISK:t denna månad hur Kalkyl än vrider och vänder på slantarna. Veckan har varit precis lika dryg och arbetsam som veckan dessförinnan men avslutades stark och några stenar på Kalkyls breda axelparti äntligen kunde tippas av. 

Så efter en lång arbetsam vecka borde det väl infinna sig lite vila på fredagen? Nha. inte om FIRE är inställt i siktet och efter utcheckning från jobb#1 tog jobb#2 vid och så äntligen hände det: 

Bilen fick sin stora service! 

Det är en sak att sitta och beställa hem delar och en alldeles annan att montera de. Servicearbetet gick förträffligt även om vädret i vanlig ordning gjorde sitt yttersta för att stjälpa arbetet genom lite regn och halvstorm... Det var ren glädje när den nya oljan som avslutning kunde hällas i motorn, måhända än större var den när motorn dessutom startade och lät än bättre än den gjorde innan servicen. Det kändes också en viss skillnad vid körning och det borde det göra när luftfiltret och tändstiften blev utbytta tillsammans med några andra delar. Total arbetstid blev 3h vilket gjorde Kalkysl totala arbetstid denna dag till 11h exklusive matlagning och lite annat familjerelaterat.

Gör det själv stället skulle velat debitera cirka 500 kr för arbetstiden och i sann FIRE anda fattades beslutet att göra jobbet hemmavid istället. Det visade sig gå alldeles utmärkt!

 • Standard verkstadspris: 8500 kr
 • Bildelar: 1972 kr
 • Besparing: 6528 kr
Bildelar köptes in för runt 4000 kr men det inkluderar olja för kommande två års förbrukning samt kommande byte av bromsarna fram. Det köptes också in en momentnyckel för arbetet och det var ganska trevligt att använda sig av denna även om Kalkyl definitivt kunde klarat allt genom att "dra på känn" som gjorts under alla tidigare år.

Bilen kändes lite piggare och uppskattade troligtvis servicen.

Med det sagt: 

FIRE - here Kalkyl comes!


Del 2 hittas här.


7 comments:

 1. Vissa månader är värre än andra. Själv har jag ju studielånet en månad och elräkningen en annan. Sedan tillkommer oförutsedda utgifter, känner att det finns en del utrustning i huset som nu börjar bli till åren komna 25+ år (spisen är typ 45 år gammal) och kan krascha när som helst. Men så har jag känt i några år nu. Förhoppningsvis sammanfaller det med när jag planerar att renovera köket (om 1-3 år ca).

  Men med sånt där blir det nästan aldrig som man tänkt sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo så är det ju och det är bara att betala o se glad ut. Just hushållsapparater är rätt trista att köpa nya tycker jag. 45 år gammal spis, då håller den 45 år till. Nya däremot kan lätt gå sönder när som.

   Delete
  2. Haha...ja det kan nog stämma faktiskt. Den heter Regina av fabrikat Husqvarna. En brun hällspis, måste vara en av de första som kom någon gång på 70-talet. Har googlat men kan inte hitta en bild på någon likadan...

   Delete
  3. Är det en sådan med synliga värmespiraler/slingor till plattor?

   Delete
  4. Hällspis från 70-talet - top notch. Visste inte att det fanns förrän jag var på Husqvarna-museet för ett par år sedan. Rekommenderas! Men motorcyklar och vapen var intressantare...

   Delete
 2. Ganska hyggliga pengar du sparar på att serva bil och cykel själv - och garanterat nödvändigt.

  I Stockholm byts köket i så gott som alla BR vid varje ägarbyte vilket torde vara var 5:e år, vilket är helt vansinnigt. Pappas kök är 50 år och jag skulle aldrig byta det, OK han har bytt bänkskiva, blandare, vitvaror och golv.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det blir riktigt fina pengar in. Verkstaden började lågt men tickade snabbt upp och beslutet togs att inte vara lat utan fixa det själv! Det var dessutom kul då jag gillar att skruva, barnen får lite utbildning samtidigt och kommer att veta hur en riktig motor ser ut, dvs en som har mer än kullager och koppartråd.

   Renoveringsvågen är sjuk i Sverige, vi blir mer o mer själlösa. I min närhet råder total olikhet mot mig själv och pengarna rullar. Här rullar de mest in på isk:t och framtiden ter sig mycket ljusare än för de med nytt kök som ändå ska bytas om 5 år igen. Eller drömbadrummet? Själv har jag aldrig drömt om ett badrum... Kan liksom inte bry mig mindre så länge det funkar.

   Delete