Sunday, October 10, 2021

Lite statistik

 Så var det äntligen söndag denna vecka, veckan har varit mycket lång och arbetsam. Den har slagit det mesta faktiskt. Det känns riktigt skönt att söndagen är nådd, givetvis är smolket i bägaren att det redan imorgon inleds ännu en arbetsvecka med nya giver, nya utmaningar, nya problem varvat med gamla problem. Det är precis så ekorrhjulet väl är för de flesta och det som med FIRE i längden är något att styra bort ifrån?! Helgen tog slut innan den ens hann börja... Hösten är en tyvärr alltför intensiv period och dagarna blir snabbt till veckor som blir till månader och så plötsligt är det julafton ännu en gång. Sedan några år tillbaka är december i alla fall typ 10 gånger lugnare än den månaden brukade vara vilket är glädjande och innebär att redan kring första advent går det förhoppningsvis att faktiskt njuta lite av veckorna innan jul. Under universitetsstudierna var december full av måsten i form av redovisningar och tentor, t.o.m har tentor skrivits på lille julafton den 23/12... Allt under den dryga och jobbiga veckan som nu skrivs till historian har glädjande nog gått mycket bra, i ett fall alldeles för bra och över förväntan vilket lett till ett annat prekärt bekymmer att hantera... 

Som avslutning på veckan blev det lite översyn i mästerexcelarken vilket alltid är förknippat med trivsel eller på härlig danskskånska: hygge

En komponent i strategin som valts är att få upp varje månads utdelningar till hyggliga belopp som i alla fall ger ett bra avstamp i införseln av kapital. Med mycket svenska aktier i portföljen är de fantastiska månaderna mars-maj oundvikliga och får helt enkelt accepteras. Att börja använda utdelningarna året efter de samlats in är förstås enklast vad gäller fördelningsproblematiken men den metoden slår ändå inte riktigt lika högt som att ändå se till att alla årets månader drar in minst en fin summa och således är detta ett underliggande incitament som ofta men inte alltid gör sig till känna vid inköp.

Kalkyls Pengamaskin har i dagsläget 79 st poster som delar ut och hittills har 161 st utdelningar slussats in genom Inslussningsrännan:


Prognosen säger 221 st utdelningar för år 2022 och därmed bör ett ytterligare antal kunna hämtas in innan böckerna stängs för 2021.

Vad som är intressant är hur utdelningsprocenten (ja Helge, tänk på procenten) har förändrats under året som hittills klarats av:


Sett ur ett utjämningsperspektiv med de svårigheter pga stor andel svenska aktier får årets arbete klart godkänt i betyg. Bör poängteras att vissa månader blivit (negativt) dopade, t.ex. februari, beroende på extrautdelningar o.s.v. Oktober som pågår kröntes i fredags av extrautdelning från Tele2. November lovar en hel del specialare där utdelningsprognosen inte tagit in dessa i prognosen, t.ex. Electrolux med 17 krs. 

Siffernörderi kan tyckas men som vanligt är det nörderiet som ger de djupare insikterna därav att nörden blivit högvilt i bl.a. USAs Silicon Valley sen många år (kanske sen Silicon Valleys uppkomst). Att nörderi gått från skällsord med ytterst negativ klang till inneord med mycket positiv klang är ganska fantastiskt. Givetvis har alltid "nördarna" varit de som egentligen fört samhället och tekniken framåt och där de i äldre tider betraktades som hjältar av olika slag (vilket de ju också var enligt Kalkyl). Att inte en ny världsordning eller ens en blomstrande ekonomi kan byggas av nollor och flummiga nötter till politiker som inte kan skilja en kWh från en kW är väl hyfsat klart för en del även i dagens miserabla Sverige. Igår tankades bilen full till det fashionabla priset, ja om man är dum i huvudet tycker man så, om strax över 17 kr/l. Med knappa 20 kronors marginal klarades tankningen av under 1000 kr... Elpriset i vissa delar av landet, okänt exakt vilka men gissningsvis någonstans i Skåneland,  riskerar att vara mer än +250% mot förra året, ja per kWh alltså... Vad skönt att danskarna nu kan sova tryggt när Barsebäck (efter sådär snart är helt utriven sedan Barsebäck 1 (Stängde 1999) + 2 (stängdes 2005)  och utrustningen sålts vidare för spottstyvers till tredje land. Ja Ringhals 1 (stängdes 2020) + 2 (stängdes 2019)  också... Bra jobbat ni politiker! Om nu vintern blir kall i Europa hoppas Kalkyl att MP och alla anhängare av vindkraft går man ur huse och ser till att få snurr på rotorerna när gråmolnen lagt sig över landet och vinden avtagit betänkligt eller helt stannat av! Sänd gärna LIVE så att en TV-kväll för en gångs skull kan avnjutas med ett hyfsat roande och givande program där "vindenergin" skapas av mankraft! Lär väl inte hända då Ygeman eller nån annan i smyg handlar in el från Polen eller nåt annat land där kanske Ringhals eller Barsebäcks skattefinansierade utrustning nu befinner sig i skinande prakt, nu drivet av kol eller olja!


    


No comments:

Post a Comment